SportNews.hr

prava sportska priča

Zašto za Uefu nije bilo dvojbe: Šukera još 2003. HNS i SN proglasili najboljim u pola stoljeća

 Foto: essekeri.hr / Davor ŠukerFoto: essekeri.hr / Davor Šuker

Uoči ovogodišnjeg europskog prvenstva u Francuskoj, Uefa je organizirala izbor najbolje momčadi svih dosadašnjih europskih smotri, počev od 1960. godine i prvog prvenstva također u Francuskoj. Jugoslavija za koju su tada nastupali hrvatski igrači Jerković, Perušić. Matuš i Žanetić izgubila je u finalu 10. srpnja u Parizu u produžetku s 1:2 od reprezentacije tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Uefa je utvrdila 50 igrača koji su u proteklih 56 godina ostavili najveći trag. Između njih navijači će na Uefinoj Internet stranici glasovanjem izabrati jedanaestoricu najboljih.

Davor Šuker, predsjednik HNS-a, bivši hrvatski reprezentativac i najbolji strijelac Vatrenih, te najbolji strijelac SP-a 1998. godine uvršten je na tu listu.

Takva odluka Uefe svakako nije slučajna i bez izbornog temelja u prošlosti.

U anketi Hrvatskog Nogometnog Saveza (HNS) i dnevnika Sportske novosti (SN), a na inicijativu Uefe i u povodu 50. obljetnice utemeljenja Uefe, Davor Šuker je 11. srpnja 2003.  Foto: index.hr /DavorSuker najbolji Hrvatski nogometaš 1954-2003 Foto: index.hr /DavorSuker najbolji Hrvatski nogometaš 1954-2003proglašen najboljim nogometašem Hrvatske od 1954. do 2003. godine. U anketi koje su Sportske novosti provele sudjelovalo je 20 istaknutih nogometaša, nogometnih djelatnika i novinara, te čitatelja Sportskih novosti. Oni su u anketi istakli 23 hrvatska nogometaša, a najviše glasova , 70 dodijelili genijalnom strijelcu Davoru Šukeru.

Drugo mjesto sa 64 boda pripalo je genijalnom kapetanu „vatrenih“ Zvonimiru Bobanu, dok je treći sa 57 bodova bio Bernard Bajdo Vukas, jedan iz plejade starih asova. Četvrto mjesto pripalo je Robertu Prosinečkom (33), peti je bio Dražan Jerković (20), šesti Vladimir Beara (10), sedmo mjesto dijelili su Stjepan Bobek i Alen Bokšić (9), deveti je bio Joško Skoblar (7), a deseti Rudolf Belin, Dražen Ladić i Branko Zebec sa po šest bodova.

Idealna hrvatska reprezentacija u prethodnih 50 godina bila je: Beara, Belin, Zebec, Horvat, Prosinečki, Vukas, Bobek, Boban, Jerković, Šuker, Bokšić.

Na prigodnoj svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton u nazočnosti brojnih nogometaša svih generacija, te istaknutih sportskih djelatnika trofej pobjednika su Šukeru predali predsjednik HNS-a Vlatko Marković i tada glavni urednik SN-a Branko Tuđen.

HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas

PROMO

HEP
HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Mr. Shine 240 x 400
make-up-room