SportNews.hr

prava sportska priča

HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.

Europsko U17 prvenstvo u svibnju i na stadionima u Velikoj Gorici, Sigetu, Sesvetama, Lučkom i Zaprešiću, treninzi na Trešnjevci, Vrapču, Kustošiji, Zagrebellu, Španskom i HAŠK-u. Ždrijeb početkom travnja u Zagrebu.

Foto: Djuka / Tomislav PacakFoto: Djuka / Tomislav Pacak

Europsko prvenstvo U17 u svibnju u Hrvatskoj trebalo bi biti iznimno zanimljivo natjecanje. O njemu za SportNews govori glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Koliko će reprezentacija nastupiti i da li su kvalifikacije gotove?

-Na Europskom prvenstvu nastupit će 16 reprezentacija, uključujući domaćina Hrvatsku. Završio je prvi dio kvalifikacija, a u ožujku će se diljem Europe odigrati elitna kola u kojima sudjeluju 32 reprezentacije na osam turnira, kroz koja ćemo dobiti 15 reprezentacija koje će se pridružiti Hrvatskoj. 

U kojim terminima, odnosno gradovima, odnosno stadionima će se igrati utakmice?

-EP počinje 3. svibnja 2017. godine i traje do 19. svibnja kada će u Varaždinu biti odigrana finalna utakmica. Utakmice će se igrati u dva „centra“ – Rijeci i Zagrebu. U centru Rijeka igrat će se na stadionima Rujevica i Žuknica (Kostrena), a u centru Zagreb na stadionima u Velikoj Gorici, Sigetu, Sesvetama, Lučkom, Zaprešiću i Varaždinu.

Koji odnosno. čiji tereni će biti korišteni za treniranje?

-U centru Rijeka bit će korišteni tereni NK Grobničan Čavle, NK Halubjan Viškovo, Kantrida i Krimeja, a u centru Zagreb tereni NK Trešnjevka, NK Vrapče, NK Kustošija, Zagrebello, NK Špansko i NK HAŠK.

Da li će biti poboljšanja uvjeta na nekim stadionima, odnosno terenima za trening (ako, kojima ?) ili svi predviđeni već ispunjavaju uvjete?

Postoje određeni zahvati koje će biti potrebno obaviti na stadionima i terenima za trening – kozmetičke prirode praktički na svim terenima. Ozbiljniji zahvati neće biti potrebni, stadioni i tereni zadovoljavaju uvjete koji su postavljeni za ovo natjecanje, no sigurno da će se Savez u suradnji s klubovima potruditi da sve stadione i terene dovedemo na jednu zadovoljavajuću razinu, adekvatnu rangu natjecanja i dakako imajući u vidu financijska i infrastrukturna ograničenja. 

Postoji li neko tijelo pri HNS koje uz direktora turnira vodi brigu?

Određen je poseban organizacijski team unutar Saveza na čelu s direktorom turnira Romeom Jozakom, a na organizaciji turnira surađivat ćemo s teamom stručnjaka iz Uefe. Dakako, u organizaciju će biti uključeni i pojedinci iz svih klubova na kojima se igraju utakmice.

Kada će Uefe verificirati sudionike i odrediti suce?

Svi sudionici bit će poznati nakon završetka elitnog kola u ožujku iduće godine, a nakon toga će biti obavljen službeni ždrijeb u Zagrebu početkom travnja. Određivanje sudaca je u domeni Uefe, pa tako i vrijeme određivanja istih.

Koja godišta imaju pravo nastupa?

Na natjecanju mogu sudjelovati nogometaši rođeni nakon 1.1.2000. godine.

Da li je to na europskoj razini ono što se na svjetskom nivou igralo 2015. u Čileu?

Radi se o Europskom prvenstvu U-17 reprezentacija, dakle najvišem natjecanju Uefe za te selekcije. Europska prvenstva u U-17 i U-19 generacijama igraju se svake godine, dok se svjetska prvenstva U-17 i U-20 igraju svake dvije godine. Stoga su upravo europska prvenstva u neparnim godinama, kao što će biti ovo u Hrvatskoj, izlučna natjecanja za svjetska prvenstva, pa će tako pet najboljih reprezentacija s ovog natjecanja osigurati plasman na SP u Indiji koje se također igra u 2017. godini.

 

 

 

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas
HEP - Energija koja pokreće Hrvatsku