SportNews.hr

prava sportska priča

Navijači su oni koji su nosili Big Bang do finala. Ne dovodimo igrače sa strane, jer to ne bi bilo to.

Foto: Djuka / Na kavi s Big Bang timom u istoimenom kafićuFoto: Djuka / Na kavi s Big Bang timom u istoimenom kafiću

Finale 45. Kutije šibica završilo je tugom i razočaranjem za ekipu Big Banga. 15 sekundi prije kraja nije dosuđena ruka i šesti akumulirani prekršaj u korist ekipe Big Banga. Da je dosuđen šesti prekršaj, to bi značio udarac s 10 metara za ekipu Big Banga. Možda bi zabili pogodak, možda ne. To možemo samo nagađati, ali ta situacija izazvala je burnu reakciju Big Banga, njihovih navijača i ljubitelja malog nogometa u Zagrebu. Dva dana nakon glavna je priča baš ta situacija. Ljubitelji malog nogometa komentiraju i raspravljaju situaciju i umjesto da se priča o velikom pothvatu Dobermanna i rekordu bez primljenog gola, o navijačima Big Banga, o odličnom finalu i putu do finala obje ekipe, priča se, kao i mnogo puta do sada u Hrvatskoj, o sucima. Jednog od sudaca utakmice, Danijela Janoševića, zamolili smo da nam iznese svoje mišljenje o situaciji, no gospodin Janošević se zahvalio na ponudi i objasnio kako kodeks koji imaju suci nalaže da ne daju nikakve izjave.

Ekipu Big Banga smo nakon finalne utakmice zamolili da kad prespavaju i kad im se slegnu emocije uz kavu prokomentiramo finale i njihovu ekipu. Ugostili su nas u caffe baru Big Bang u zagrebačkoj Dubravi i ispričali nam priču o Big Bangu, kvartovskoj ekipi koja je pokupila simpatije publike.

Big Bang Team nastao je na čvrstim temeljima prijateljstva ekipe iz kvarta. Ćibarić, Gaši, Karamatić, Prgomet i Jalžečić cijeli život zajedno igraju nogomet, od kvartovskih utakmica i turnira, preko velikog nogometa, pa do ozbiljnijih malonogometnih turnira. Prvi turnir su igrali s 15 godina, a upravo su njih petorica okosnica ekipa Big Bang. Priča o Big Bangu počinje prije dvije i pol godine kad su oko sebe okupili današnju ekipu. Neki su igrali za Damaged Jeans, neki veliki nogomet, neki futsal u drugim klubovima i ekipama, ali prijateljstvo van terena spojilo ih je u Big Bang Team. Ekipa koju danas imaju zapravo je nepromjenjiva.

Ne dovodimo igrače sa strane, jer to ne bi bilo to. Jednostavno se ne bi uklopili u naše društvo, a to je temelj ekipe. Svake godine pomladimo se s par mlađih dečki iz kvarta i to je naš put“, objašnjavaju dečki iz Big Banga.

Dvije godine za redom zapinju u finalu Kutije šibica koja je, kako kažu, Liga prvaka za sve koji vole nogomet. Marijo Švigir, legendarni vratar Kutije šibica koji je finale tog turnira igrao najviše puta, a prvi put je na parket stao sa 16 godina, objašnjava važnost Kutije šibica:

Kutija je definitivno Liga prvaka. I poznatiji igrači koji su bivši i sadašnji reprezentativci u nogometu i malom nogometu znaju što znači Kutija šibica. Nemaš ništa ako nemaš Kutiju. Ekipe koje dolaze iz Srbije, Slovenije, čak i iz drugih hrvatskih gradova, ne razumiju što nama znači Kutija. Mi dajemo sve za taj turnir. Živimo za to i igramo s puno emocija. Jedino tako možeš osvojiti Kutiju.“

Švigir ima iskustva s finalima. Kako je on vidio finale 45. izdanja?

Niti jedno finale nije lako izgubiti. Uvijek ostaje žaljenje. Ipak, najviše me bole ova dva finala s Big Bangom, jer smo oba puta nesretno ispali. Mijenjao bih sve trofeje i finale za jedan naslov prvaka s Big Bangom. Nadam se da će se to dogoditi prije penzije:“

Kapetan ekipe, Božidar Karamatić, kaže kako su se prije ove zime našli u velikim problemima zbog brojnih ozljeda koje su pogodile ekipu:

Nakon turnira u Novom Vinodolskom u srpnju počele su kružiti glasine kako se Big Bang raspada, kako nemamo novaca za nove trenirke, da je to kraj Big Banga. Uoči zimskih turnira pokosile su nas ozljede. Nema igrača koji nije bio ozlijeđen. Jedini zdravi bili su Švigir i Bartoluci. I uz sve to uspjeli smo utišati glasine o našem raspadu i doći do finala.“

Nakon finalne utakmice bili ste tužni i ogorčeni na suđenje što je apsolutno razumljivo. Danas su se emocije malo slegnule. Kako danas gledate na finale?

Naravno, puno je tu emocija i nije nam bilo lako. Dobermann je vrhunska ekipa sastavljena od profesionalaca i reprezentativaca. Svi su vrhunski igrači. Mislimo da njima ne treba pomoć sa strane. U svakom slučaju želimo im čestitati na osvajanju Kutije šibica. Čestitamo im i na rekordu koji su postavili. To nije uspio nitko u 45 godina i svakako zaslužuju sve čestitke i poštovanje“, kaže Karamatić, a Jalžečić dodaje:

Burno sam reagirao, ali tako bih reagirao i da se radi o mojim najboljim prijateljima. Mislim da je nepravedno što nam nisu dali priliku da pucamo kazneni udarac. Moja reakcija je bila emotivna u tom trenu. Čestitali smo dečkima iz Dobermanna i ovim putem im još jednom čestitam. Na svoju ekipu sam ponosan jer su se dobro borili.“

Kad pričamo o Big Bangu, ne možemo ne spomenuti podršku s tribina. Navijači su oni koji su nosili Big Bang do finala. Kako je došlo do okupljanja navijača?

Prošle godine na četvrtfinalu počelo je spontano okupljanje navijača. Inicijatori svega su Ante Rafael Musa i Tomislav Ćibarić Macko. U početku je bilo njih desetak, a kasnije su oko sebe okupili dosta ljudi. Ove godine je to bilo organiziranije i skupili su se preko Facebooka. Mi smo ih nazvali „sektor u ćošku“ i oni su dio naše ekipe. Postoji kemija između nas i ćoška“, kaže nam jedan od iskusnijih igrača Mario Dodić.

Puno nam znače navijači. Svi dajemo barem 30 posto više od sebe kad imamo njihovu podršku. Isto tako, Dubrava je kao kvart uvijek bila na lošem glasu, ali naši navijači su pokazali da imaju kulturu navijanja. Niti jednog incidenta nije bilo. Zahvalni smo im na podršci, puno nam znače“, nastavlja Dodić.

Big Bang i njegovi navijači dobro su promovirali Dubravu i caffe bar Big Bang, ali i futsal. Dodić kaže kako sve više mladih u kvartu želi biti dio njihove priče:

Podigli smo tu razinu. Publika je osjetila da imamo kemiju, da igramo dobro i to ih je privuklo. Danas sve više klinaca želi u mali nogomet. To je dobro za sport i za djecu. Drago nam je da smo pridonijeli takvom razvoju.“

Kapetan Karamatić kaže kako je ponosan na svoju ekipu i uspjeh koji su postigli:

Čestitam igračima na odličnom turniru. Ponosan sam na njih, a ponosan sam i na naše navijače. Želio bih se zahvaliti i našem voditelju Matiji Jalžečiću koji je uz nas i na terenu i izvan njega. Sve nam je osigurao, a pomaže nam i u privatnom životu.“

Big Bang Team i njegovi navijači odigrali su važnu ulogu u ovogodišnjoj Kutiji šibica. Svaki igrač, od starijih poput Dodića i Švigira, do mlađih poput Karamatića i Mikulića, dao je sve od sebe, prikazao odličan futsal i razveselio i navijače i vlasnika Big Banga koji su ponosni na svoje dečke iz Dubrave. Za kraj razgovora dečki su se pozdravili svojim malonogometnim pozdravom: „Aaaaa sveee“ i zaključili da Big Bang ide dalje još bolji i s još više srca.

Fotogalerija:

Foto: Djuka


HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas

PROMO

HEP
HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Mr. Shine 240 x 400
make-up-room