SportNews.hr

prava sportska priča

Ženski futsal nezaustavljivo raste, održan prvi dio HNS-ove lige za žene

Foto:http://hns-cff.hr / Na otvaranju prvog od tri turnira prvenstva u malom nogometu za ženeFoto:http://hns-cff.hr / Na otvaranju prvog od tri turnira prvenstva u malom nogometu za žene

Ženski futsal u Hrvatskoj postaje sve popularniji. Njegov razvoj krenuo je na Sveučilištu. Zbog interesa koji su studentice pokazale za futsal, pokrenuta je Sveučilišna malonogometna liga za žene koja je organizirana tako da najprije Sveučilišta u pojedinim gradovima igraju ligaško natjecanje na kojem dobiju prvaka svojeg grada. Nakon toga igra se finalni turnir prvaka na nacionalnoj razini. Pobjednik na razini Hrvatske odlazi na europsko natjecanje. Razvojem futsala na Sveučilištu, sve glasniji su postali zahtjevi za nacionalnom futsal ligom za žene. Najorganiziraniji klub na Sveučilištu i predvodnik ideje bio je MNK Alumnus iz Zagreba.

Prije dvije godine MNK Fusio osnovao je žensku ekipu koja je djelovala izvan okvira Sveučilišta i bila pravi gradski rival Alumnusu. Zato je i želja i potreba za ligom bivala sve veća. MNK Fusio je odlučio okupiti ekipe iz cijele Hrvatske i organizirati ženski turnir koji je preteča današnje lige. Prva godina turnira pokazala je da postoji interes, pa su organizatori odlučili turnir podići na višu razinu i tako je prošle godine odigrana prva futsal liga za žene u Hrvatskoj. Ova liga odjeknula je u medijima i povećala interes za futsal.

Osim Ženske futsal lige, treba izdvojiti i Zagreb Winter Cup koji se već tradicionalno održava u Fusio Futsal Centru. Uz to, manji turniri po Zagrebu, Splitu, Rijeci i ostalim gradovima počeli su uključivati žene u svoja natjecanja što je pridonijelo razvoju futsala u Hrvatskoj. Najznačajniji turnir pokrenut od strane nekog kluba je turnir ŽNK Agrama koji je također postao tradicijom. Svake zime, početkom siječnja, Agram organizira turnir koji okuplja ženske nogometne klubove iz Hrvatske i regije. Ovaj turnir sliči nekadašnjem dvoranskom prvenstvu Hrvatske u muškoj konkurenciji, ali ne radi se o ligi već o nekoliko dana turnira u više dobnih kategorija.

Sveučilišna liga, Agramov turnir, Zagreb Winter Cup, slične manifestacije u drugim gradovima, te ponajviše Ženska futsal liga u organizaciji Fusio Futsal Centra i Meteora Produkcije, pokazali su da ženski futsal nezaustavljivo napreduje. Ovo je bilo jako teško ignorirati, pa je u HNS-u ubrzan postupak osnivanja ženske lige. Tako od ove sezone imamo prvo izdanje 1. Hrvatske malonogometne lige za žene. Natjecanje se odvija u tri turnira. Prvi dio koji se sastoji od tri ligaška kola odigran je proteklog vikenda u Zadru, dok će druga dva dijela biti vjerojatno u Zagrebu i Novigradu.

Organizatori Zadarskog turnira su HNS i domaćin ŽMNK Super Chicks iz Poličnika. Super Chicks se proslavio na prošlogodišnjoj Ženskoj futsal ligi, a ove godine imao je čast organizirati prvo izdanje lige koju je pokrenuo nogometni savez. Organizacija je bila dobra, no bilo je i nekoliko problema i dječjih bolesti. Najprije je Osijek odustao od natjecanja. Navodno je razlog to što nisu na vrijeme registrirali igračice. Tako je liga od 10 klubova, postala liga od 9 i sigurno će doći do promjena u rasporedu. To naravno nema veze sa Zadarskim domaćinima, već s ekipom iz Osijeka koja je ovo natjecanje shvatila neozbiljno i pokazala nepoštovanje. Što se organizatora tiče, jedina zamjerka za prvi put bila bi nedostatak informacija o turniru. Za vrijeme trajanja turnira, nigdje nisu objavljeni rezultati u realnom vremenu, već se na njih trebalo čekati nekoliko sati ili cijeli dan da prenesu mediji. Nije sigurno toliko teško objaviti na Facebooku točan rezultat i strijelce, no netko nije mislio na to.

Što se nogometne strane tiče, na turniru sudjeluju Kozakiv (Zagreb), Rugvica (Zagreb), Rijeka, Split Tommy, Alumnus (Zagreb), Istra, Mirlović Zagora, MC Plus, te Super Chicks. Nakon prvog dijela lige odigranog u Zadru, dobili smo otprilike uvid u jačinu ekipa. Za naslov prvaka borit će se Alumnus, MC Plus, Super Chicks i Split Tommy, dok će ostali podijeliti zadnjih pet mjesta. Najveće šanse za osvajanje imaju Super Chicks koje su se za ovu ligu pojačale s nekoliko ponajboljih igračica Fusia koji ne nastupa u ligi, te Split Tommy koji je okupio cure iz ŽNK Splita koji je ove sezone hit 1. HNL. Alumnus je uoči turnira napustilo nekoliko odličnih igračica, a nekoliko ih je i pristupilo klubu. Pitanje je koliko će se dobro uklopiti i može li trener Jakov Ungarov izvući iz djevojaka koje ima na raspolaganju ono što je potrebno za prvaka. MC Plus uvijek je neugodan protivnik, no kvalitetom i disciplinom zaostaju za drugima.

Trener Super Chicksa i domaćin turnira u Zadru, Luka Marinović podijelio je s nama dojmove s turnira. Pitali smo ga prvo što se dogodilo s Osijekom?

„Ne bih želio previše pričati o tome. To je možda više tema za HNS. Iz Osijeka su najprije javili da ne mogu financijski pokriti turnir. HNS im je ponudio pomoć, no onda su već bili neki drugi razlozi. Na kraju kad pogledate u sustav HNS-a nisu ni registrirali igračice. Žao mi je samo što nisu javili ranije, nego tek u petak. Time su pokazali da ne poštuju ni Savez, ni ostale klubove. Nije to u redu.“

Rezultati utakmica nisu se mogli pronaći nigdje osim u medijima koji bi ih iznijeli nekoliko sati kasnije. Nije li to moglo ići putem Facebooka u realnom vremenu?

„Apsolutno se slažem s Vama i to je dobro pitanje. Imamo osobu zaduženu za Facebook, ali ne znam zbog čega nije objavljeno. Trebalo je biti.“

To je samo jedna mala zamjerka. Kako ste općenito zadovoljni s organizacijom turnira?

„Prezadovoljni smo. I ne samo mi, sve ekipe bile su oduševljene i dobili smo brojne pohvale. Svi uključeni bili su zadovoljni, od Saveza, klubova, medija, apsolutno svi. Futsal se igrao u najboljoj, najvećoj i najljepšoj dvorani. U Višnjiku se igrao klupski nogomet. To se u povijesti vjerojatno nije igralo u ljepšoj dvorani. Pričali smo već kad se pokrene reprezentacija da se Zadru da organizacija prvih utakmica Hrvatske. Mislim da bi to bilo u redu.“

Kako ste kao trener zadovoljni uspjehom i igrom svoje ekipe?

„Prezadovoljan. Pojačali smo se s četiri vrhunske igračice iz Fusia. Gospodin Đukanović iz Fusia rekao mi je kako neće nastupati na ovoj ligi, pa sam ga zamolio da nam ustupi nekoliko igračica i on je sve fer i korektno napravio. Nakon prvog turnira imamo 9 bodova i dijelimo prvo mjesto sa Split Tommyjem. Imamo bolju gol razliku pa smo trenutno prvi. Kao najvećeg favorita za osvajanje vidim Alumnus. Trener Jakov Ungarov ima odličnu ekipu i prvi su favorit. Mislim da će se MC Plus, Alumnus, Super Chicks i Split Tommy boriti za prvaka, a najveće šanse ima Alumnus.“

HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas

PROMO

HEP
HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Mr. Shine 240 x 400
make-up-room