SportNews.hr

prava sportska priča

Italija je u finalu, Hrvatska za 3. mjesto sa Švicarskom. U posljednjoj minuti poništen gol Hrvatske za 6:6, dosuđen prekršaj u napadu iz kojeg je postignut gol za Italiju.

Foto: Djuka / Benković se teško pomirio s odlukama sucaFoto: Djuka / Benković se teško pomirio s odlukama suca
Mundial Beach Soccer Porto Sant’Elpidio

ITALIJA- HRVATSKA 7-5

ITALIJA: 1 Valerio Quandamatteo, 2 Maksimilian Tangora, 3 Gaetano Zingrillo, 4 Daniele De Vezze, 5 Simone Loria, 6 Massimo Ganci, 7 Mauro Esposito, 9 Rolando Bianchi , 10 David Di Michele. All. Maurizio Iori

HRVATSKA: 1 Ivan Vrbanić, 6 Ivan Juogovac, 7 Anto Filipović, 9 Emanuel Melon, 10 Enzo Šabanović, 11 Emanuel Benković. All. Dragan Đukanović

SUCI: Giuseppe Melfi, Elvio D ' Aiello, Luca Menna

STRIJELCI: 3’ pt Ganci, 5’ pt Šabanovic, 6’ pt (aut) Benković, 9’ pt Bianchi, 2’ st Zingrillo, 3’ st Di Michele, 5’ st Melon, 5’ tt Loria, 2’ tt Filipović, 5’ tt Šabanović, 6’ tt Filipović, 11’ tt Zingrillo.

Hrvatska je prvi puta imala priliku izboriti finale nekog turnira, a samo nakon nastupa na jednom turniru. To joj je izmaklo iz nekoliko razloga, momčad sa samo šest igrača prije podne igrala je utakmicu s Argentinom, u polufinalu nasuprot je stajala Italija domaćin turnira sastavljena od poznatih nogmetnih imena serije A koja je imala podršku punog gledališta. Ključni detalj ovoga polufinala bio je što su utakmicu sudili talijanski suci, a nije zanemariti da se ova momčad Hrvatske prvi put sastala na turniru, polovica igrača prije se nisu ni poznavali i bez ijednog odrađenog treninga. Sve u svemu ovogodišnji nastupi selekcije koja je predstavljala Hrvatsku na ova dva turnira u Italiji su začetak igranja nogometa na pijesku u lijepoj našoj i prethodnica prvog prvenstva nogometa na pijesku pod okriljem HNS-a koje će početi prvim turnirom sljedećeg vikenda u uvali Stela Maris u Umagu gdje se nalazi jedini uređeni teren koji zadovoljava uvjete igranja ovoga atraktivnog sporta.

Hrvatska je katastrofalno otvorila utakmicu, domaćini su poveli u trećoj minuti, dvije poslije poravnao je Šabanović. Benković naš motor momčadi donosi prednost suparniku atraktivnim autogolom što ga je uz još jednu nerealiziranu sopostotnu priliku izbacilo iz ravnoteže toliko da je tek u trećoj trećini došao k sebi. Talijani su u treću trećinu ušli s prednšću 4:1, a Hrvatska s dogovorom u pauzi da daju sve od sebe i pokušaju preokrenuti rezultat. Kada je De Mchele početkom treće trećine podigao prednost na 5:1 na pomolu je bila rezultatska katastrofa naših momaka. I onda potpuni obrat na pijesku plaže u Porto Sant' Elpidiu, Hrvatska je dominirala, Melon zabija za 5:2, Loria diže na 6:2.

Čudesnom energijom Hrvatske i furioznim napadima te s dva gola Filipovića i jednim Šabanovića, neiskorištenim penalom  Benkovića ušlo se u posljednju minutu utakmice sa zaostatkom jednog gola. Dugo će Hrvatska pamtiti tu posljednju minutu utakmice u kojoj se izdogađalo svašta, Hrvatska je uspjela poravnati, ali suci to ne dozvoljavaju i poništavaju čisti gol što kod Benkovića izaziva pozitivni inat, bori se kao lav, želi zabiti, ali opet je dosuđen njegov prekršaj u napadu što je izazvalo ogroman revolt cijelog Hrvatskog tima. Domaćini koriste poklon i Zingrillo zabija za konačnih 7:5.

Italiju u finalu koje se igra 31.07. u 23,30 sati dočekuje Argentina, momčad mladih odličnih igrača koja je na okupu dvije godine, a Švicarska će s Hrvatskom odmjeriti snage za 3. mjesto u 22,30.

Nikako si ne možemo objasniti odluku organizatora turnira da nam zabrani fotgrafirati utakmicu. Koji su motivi i razlozi? Njihovo pojašnjenje da je to zbog TV snimanja čini nam se neutemeljeno.