SportNews.hr

prava sportska priča

Juniori Nura prvaci su 1.ZNL, stvara li Dino Franičević voditelj škole nogometa u Nuru nove Pjace, unuk je Dušana Franičevića koji je među šestoricom igrača Concordije činio Dinamovu momčad

Dino Franičević voditelj škole nogometa Nk Nur s juniorima osvojio je prvo mjesto 1.ZNL, kadeti su osvojili 2. mjesto 2.ZNL, dok su stariji pioniri prvaci u 3.ZNL, što je najveći uspjeh kluba iz Folnegovićevog naselja naslonjenog na zagrebačku džamiju, a čiji je predsjednik Gzim Redžepi intimus pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. U posljednje vrijeme Grad Zagreb puno je uložio u nogometnu infrastrukturu Nura, o čemu je svojevremeno SportNews.hr pisao. Dobri uvjeti sami po sebi u sportu ne donose rezultat, jer dobri rezultati su uvijek vezani uz sportske kadrove, a onih pravih nije puno.

Nakon niz pokušaja da Nur napravi iskorak u organizaciji ozbiljnije priče s nogometnom školom, tek dolaskom Dine Franičevića za voditelja škole naziru se prvi rezultati, pored sportskog Franičević radi na tome da privuče što veći broj djece kojima se nude izvrsni uvjeti stotinjak metara daleko od terena NK ZET-a gdje proveo punih 15 godina u statusu Voditelj škole nogometa kao profesionalac ZNS-a od 01.01.2001. do 28.01.2015. U tom razdoblju malo njih zna da je bio trener Marku Pjaci, kojeg je odmah uveo u momčad kadeta iako je ovaj bio po godinama stariji pionir. Franičević se prisjetio tih dana za Sportske novosti 2016 godine povodom transfera Pjace u Juventus: "- Dao sam mu svu slobodu i s njim posebno radio neke stvari, jer se u toj dobi igrač voli zaigrati. Recimo onaj gol Celticu, kad je prodao lažnjak i zabio u drugu stranu, zbog njega sam bio jako sretan. Jer je kao klinac znao lupiti lažnjak na lažnjak na lažnjak... Govorio sam mu “Marko, ne, nakon lažnjaka ide pas ili udarac”. Jako mi je drago zbog njega jer je jako pošten kvartovski dečko, kaj je odrastao u kvartovskom klubu, kaj je igrao u našem zagrebačkom Dinamu i napravio takvu karijeru"

Dino Franičević potječe iz sportske obitelji, rođeni je Zagrepčanin s Trnja za koje je posebno vezan, prije dolaska u Nur bio je profesionalno vezan uz NK Trnje. Završio je višu trenersku školu na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu ima PRO licencu.

Njegov djed Dušan također je bio nogometaš, nogometnu karijeru je započeo u juniorima Concordije 1935. godine, a od 1939 igrao je u ZET-u, 1942 ponovno se vraća u Concordiju, a 1945 s još šestoricom suigrača pristupa Dinamu za koji je igrao do 1950. godine. Poznata je njegova izjava kada su ga pitali kako su bili plaćeni u Dinamu u to doba:"Kaj smo onda dobivali? Niš. Poslije treninga u četvrtak imali smo večeru kod 'Pelina'. A ovaj današnji stadion, u Maksimiru, gradili smo i mi igrači. Poslije treninga, tačke..."

O Nuru, Zagrebačkom nogometu i budućnosti četrdesetdvogodišnjeg stručnjaka s iskustvom seniorskog vođenja momčadi u trećoj ligi vodili smo zanimljiv razgovor.

- Nestaje onaj stari kvartovski nogometni štih što je u Zagrebu stvarao poseban natjecateljski naboj. Toga više nema, to nose nova vremena, ja mislim da nestaje ona draž koju je nogomet u Zagrebu imao, nema rivaliteta koji se osjećao među kvartovima kada se natjecalo koji je bolji, a nogomet je bio vrhunac toga dokazivanja.

Kako ste se našli u Nuru?

- Bio sam bez posla, a oni su imali ideju ustrojiti školu nogometa, nova dobra infrastruktura pružala je odličnu startnu osnovu, iskustvo sam imao i primio sam se posla. Nakon prvih porođajnih muka sada se nazire kako bi to trebalo izgledati u budućnosti.

Koliko je djece sada u školi?

- Stotinu i dvadeset, s njima rade 4 trenera, ja vodim juniore i kadete. Ostvarili smo dobar sportski rezultat, dobro smo lokacijski pozicionirani, naslonjeni smo na Folnegovićevo naselje i Borovje, a od tramvaja smo na pet minuta. Zbog nekakvih objektivnih razloga negativan imidž je pratio Nur. Radimo na tome kroz pedagoške metode da i to promijenimo.

Hoće li Nur i predsjednik Gzim Redžepi uspjeti zadržati visoki infrastrukturni standard koji sada ima?

- Sve je manje više novo, tako da samo treba to pametno održavati, Grad je puno uložio, to su naši novci i ovo je naš zagrebački kvart pred kojim je da izgradi novi nogometni imidž, a ja ću sa svim svojim iskustvom i nogometnim znanjem maksimalno doprinositi tome.

Trenirali ste Pjacu, hoće li se iz Nura uskoro pojaviti neki novi Pjaca?

- Ima talenata, treba puno raditi, a kad će se pojaviti nekakav dragulj to nitko ne zna. Moja je sreća da sam imao priliku raditi i nešto svoga znanja prenijeti Marku Pjaci, ozljeda u Estoniji zaustavila ga je na putu svjetske karijere, koju još može dosegnuti, njegov talent je ogroman, ljudske osobine najviše.

Alpas

PROMO

DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Mr. Shine 240 x 400
make-up-room