SportNews.hr

prava sportska priča

Što će biti s trećim ligama? Nitko ne vjeruje u nastavak. Trenutak je za promjene. Prijić vozi bicikl i plače kako će 4,5 mjeseca bez nogometa. Lučko se nada da će s licencijom u viši rang

Prvenstvo u Trećoj HNL središte prekinuto je u trenucima najvećeg zahuktavanja kad je zanimanje počelo poprimati najviše razmjere. Utakmica 29. veljače Špansko - Vinogradar i 7. ožujka Jarun -. Mladost predstavljale su nešto najljepše što nogomet može pružiti: neizvjesnosti do kraja, preokrete rezultata, te izvanrednu borbenost. Zbog korone prvenstvo je prekinuto uoči 18. kola 14. ožujka i nitko od onih s kojima smo razgovarali ne zna kada će se i hoće li se uopće nastaviti i kakva će biti sudbina sezone 2019./2020. Zapravo nismo nikoga ni našli tko bi se makar ponadao u nastavak prvenstva prije jeseni. Jedna mogućnost je da se sa 17. kolom proglasi svršetak prvenstva i prihvati plasman kao konačni, druga možda vjerojatnija je da se ova sezona poništi kao da nije ni igrana i da se u jesen krene iznova, sa sadašnjim sastavom klubova. To bi primjerice odgovaralo HAŠK-u, a nikako recimo Mladosti iz Petrinje i Lučkom. No, dvije činjenice navode i na druga rješenja. I tu zapravo treba vidjeti izlaz ako korana dopusti. Naime, Središnji ured za sport je donio odluku prema kojoj sustavi natjecanja ne moraju biti određeni godinu dana prije. Komisija za licenciranje HNS-a zbog Covida 19 nije odustala i ona će prve odluke donijeti 20. svibnja i konačne 15. lipnja. Prema tome Izvršni odbor HNS može i vjerojatno hoće, donijeti odluke o novim sustavima natjecanja u sezoni 2021./2022., pod "svojom kapom". To su Prva i Druga HNL, kao i treće HNL.
Izgleda da će glavni parametri odlučivanja IO HNS-a o sustavu natjecanja i broju klubova biti licencije za Prvu i Drugu HNL i kriteriji za trećeligaše. Pitanje koliko uopće klubova, a ima ih 72, ispunjava trećeligaške kriterije, a koliko ih se "šverca" jer odlučivanje o kriterijima nije tako dosljedno kao pri dodijeli licencija. Ako se prvoligaško i drugoligaško prvenstvo odigra do kraja vjerojatno neće biti bitnih promjena ta dva sustava. Ipak, valja pričekati i vidjeti koliko će klubova licencije uopće dobiti. Ovo je šansa da se odmah odustane od ove nelogične treće lige s pet skupina.
NK Lučko vjeruje kako će sigurno ispuniti kriterije za drugoligašku licenciju i da će ih Izvršni odbor HNS-a sukladno svojim pravima odlučivanja o sustavima i broju klubova, bez obzira na sadašnju osmu poziciju Lučkog na ljestvici, uvrstiti u viši rang natjecanja.
- Po onome što znamo mislim da ćemo Mladost iz Petrinje i mi dobiti licencije. Plasmani i tako neće biti realni i mislim da će licencije biti jedini kriterij, smatra Josip Zornjak, član Uprave Lučkog.
"Žica" Janječić, član Uprave Jaruna, nije obuzet drugoligaškom licencijom kao njegov prijatelj i više je pesimist:
-Dao Bog da 15. srpnja počnemo s nekim programom priprema. Mene najviše brine što će se amaterske lige u jesen igrati bez publike, a to neće biti motivirajuće ni za igrače, ni za nogometne djelatnike.
Obojica, Zornjak i Janječić misle kako ovom stankom najviše gube zagrebački klubovi koji ne mogu naplaćivati školarinu u svojim pogonima mladeži.
Igor Prijić (30) najbolji strijelac dosadašnjeg tijeka (22 gola) koji je u prošloj sezoni s 55 pogodaka bio najbolji strijelac svih liga za duže vrijeme, trenira u Osijeku vozeći bicikl.
-Jako me pogođa činjenica da neću igrati najmanje 4,5 mjeseca. Ne vjerujem kako će to biti prije jeseni.
Njegov trener u Vinogradaru Milivoj Bračun također kaže kako ne vjeruje u neku brzu aktivnost. Prvenstvo se neće nastaviti.
-Žao mi je. Kad se sjetim utakmice u Španskom ponovno uživam makar u mislima. To može pružiti samo nogomet.