SportNews.hr

prava sportska priča

Većina klubova kojima je liga prekinuta počela s treninzima mladeži, a seniori čekaju početak sljedeće sezone. Zašto? Seniori su rashod, a mladež prihod!

Korona virus razgolitio je do kraja kako funkcioniraju i financiraju se nogometni klubovi, posebice oni nižih liga. Prekid prvenstva zbog mjera borbe s epidemijom koronavirusa većinu klubova nije pogodio zbog prekida prvenstva seniorskih momčadi, naprotiv dobro im je on došao, već zbog obustave rada omladinskih pogona. Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan seniorski pogon je rashod, a omladinske momčadi su prihod.

Svim klubovima je u omladinskom pogonu najbitniji kvantitet, pa pojedini imaju po nekoliko momčadi iste generacije, a na ruku im idu Županijski nogometni savezi koji organiziraju bezbroj rangova liga istih uzrasta ubirući danak na registracijama, pristojbama za suce i službene osobe, a klubovima omogućuju prihode od članarina kroz masovnost. Velika se lova okreće sve pod parolom " Važno je da se djeca bave sportom".

Nebrojeno puta smo u ovih dva mjeseca bez nogometa od mnogih funkcionera klubova čuli žalopojke kako će ih ova situacija s koronavirusom do kraja uništiti jer djeca ne smiju trenirati, pa ni članarine ne mogu naplaćivati. Kao da su zaboravili da novac koji dobivaju iz proračuna lokalne vlasti namijenjen je baš za omladinske pogone, a i većina trenera je na plaći saveza.

Čim su donesene odluke Kriznog stožera da se može početi s treninzima kako bi se nastavila 1.HNL i Hrvatski nogometni kup, a sve ostale lige se prekidaju, većina niželigaških klubova promptno je organizirala treninge mladeži.

Već se šalju uplatnice za uplatu članarina u punom mjesečnom iznosu, neki roditelji potiho "jamraju" jer je lockdown osiromašio do granice izdržljivosti kućni budžet, a teško je djeci željnoj bilo kakve aktivnosti nakon dva mjeseca izolacije uskratiti odaziv na pozive koji iz klubova dolaze. Čini se da je popriličan kaos izazvan popuštanjem epidemijskih mjera, a i HNS je prije nekoliko dana objavio preporuku svim nogometnim klubovima da nitko osim seniora prvoligaških klubova ne trenira do 10. lipnja. Koliko se toga klubovi pridržavaju i hoće li HNS kontrolirati provedbu preporuke, što s onima koji ju neće poštovati? Pitanja su na koja nema jasnog odgovora.

Korona je pokazala da su većini klubova seniori rashod, a mlađe kategorije prihod bez obzira na rezultat i rang natjecanja

PROMO

DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Mr. Shine 240 x 400
make-up-room