SportNews.hr

prava sportska priča

Ponikve su stvarni hit, pomalo zaboravljena najuspješnija skladba dosadašnje dionice prvenstva. Sljedeće tri utakmice bit će presudne, ali Ponikve (još) ne razmišljaju o Drugoj HNL. One su tu da pokvare račune

PONIKVE - ŠPANSKO 2:0 (1:0)

ZAGREB - Igralište u Stenjevcu. Gledatelja: 200. Glavni sudac: Marinčević (Mićevec) 6,5. Pomoćni suci: Kamenarić (Žabno) i Pranjić (Dugo Selo). Četvrti sudac: Fišić (Zagreb). Delegat: Grgić (Duga Resa).

Strijelci: 1:0 - Azizi (26), 2:0 - Banovec (90+2).

PONIKVE: Orlović 7,5, Brcko 6, Miklečić 6,5, Cvitanović 6,5, Bakarić 7, Banovec 7,5, Štimac 6, Kahlina 6, Bartolić 6 (od 52. Nasić 6), Azizi 7 (od 66. Markušić 6), Lojber 6 (od 71. Bagarić 6). Trener Pipinić 6,5.

ŠPANSKO: Back 6,5, Marković 6 (od 82. Rodić -), Lovrić 6, Ivezić 6, Brnić 6, Anić 6, Grubišić 5,5 (od 77. Lerotić -) Skansi 5,5 (od 58. Ištuk 6), Klarić 5,5 (od 58. Glavinić 5,5), B. Bajan 6, J. Bajan 5,5 (od 46. Gaviria 5,5). Trener M. Vukelić 6.

Ocjena utakmice: 6,5.
Igrač dvoboja: Orlović (Ponikve).

Premda se pobjeda Ponikvi protiv Španskog čini rezultatski jednostavnom, ona nije izborena ni lako ni premoćno. Većinu drugog poluvremena Ponikve su se branile, trener Hrvoje Pipinić je izmjenama poticao takvu namjeru, dok gostujući trener Miha Vukelić nije imao igrača koji bi zabio gol. Blaženko Klarić od kojeg se očekivao pogodak, bio je loš. Ponikve su povele preko Damira Azizija u 26. minuti, koji je na prošloj utakmici zabio dva gola, ali poslije tog vodećeg pogotka domaći su počeli gubiti posjed.

Najbolji igrač Grga Štimac, glavni vezni igrač, nije bio na uobičajenoj razini i to je možda razlog. No vratar i kapetan momčadi Antonio Orlović bio je, kao i inače, vrlo dobar, pa i više od toga, tako da je u svim kriznim razdobljima spašavao Ponikve. Od četvorice mlađih igrača dvojica su uz Orlovića bila najbolja. To su 19-godišnji Lovro Banovec, zadnji vezni i strijelac drugog pogotka pri samom kraju utakmice, te nekoliko mjeseci mlađi Bruno Bakarić, lijevi bek. Tko traži talente - a ova dvojica to svakako jesu - morao bi žurno na Ponikve. Poznati menadžer Davor Šimegi već je bio na licu mjesta.

Pokraj Jaruna, Kurilovca i Trnja, Ponikve kao da su zaboravljene, a one su zapravo hit, najuspjelija skladba dosadašnje dionice jesenskog dijela prvenstva. S utakmicom više Jarun je na vodećem mjestu, dok s utakmicom manje i bodom manje, Kurilovec i Ponikve dijele drugo i treće. Ponikve su izvanredne po tome što su sve četiri utakmice u gostima riješile u svoju korist i osvojile 12 bodova. Na domaćem terenu u pet susreta osvojile su "samo" osam bodova. Najgore je to što su protiv Trnja i Jaruna uzele tek jedan bod.

U ovom trenutku najvažnije pitanje je jesu li Ponikve samo trenutačni "šlager sezone" ili one taj ritam osvajanja bodova, pogotovo u gostima, mogu nastaviti do kraja jesenske dionice, pa ponoviti i u proljeće. Sljedeće tri utakmice u slijedu srijeda-nedjelja-nedjelja (Krapina, Bistra, Mače) Ponikve igraju u gostima i tu će se otkriti pravi odgovori.
Trener Hrvoje Pipinić ostao je iznenađen na pitanje hoće li predati zahtjev za drugoligaškom licencijom, ako budu jesenski prvaci ili među tri prvoplasirane momčadi.
-O tome još uopće nismo razmišljali. Ovo što govorite je prvi glas, čudio se Pipinić. Mi tek trebamo vidjeti gdje smo.
Ovakve trenerove riječi navode na zaključak kako za Jarun, Kurilovec i Trnje nema straha i kako će oni između sebe riješiti pitanje tko će u drugoligaške kvalifikacije. Ali to ne znači da Ponikve neće kvariti račune. U posljednjem jesenskom kolu 28. studenog (po nekima u Stenjevcu, po nekima u Gajnicama) igraju Ponikve i Kurilovec.