SportNews.hr

prava sportska priča

Sreten Ćuk podiže Karlovac: Moj favorit je Kurilovec! Jarun je dosta upregnuo, ali zaboravlja školu

Negdje na „pola puta“ uhvatili smo nekadašnjeg čovjeka iz Dinamove škole nogometa - za čijeg se šefa spominjao i proljetos - Lokomotive, Gorice, Sesveta, čije su oči zapazile plejadu talenata, reprezentativaca. Tako da uz karlovačke obaveze, ne zanemaraju ni „savezničke", gl. područnog instruktora za Nogometno središte Zagreb. Sve do prije dvije godine i glavni instruktor HNS-a, kada ga naslijeđuje Petar Krpan.

Stigao je Ćuk zaredati i tri pobjede; protiv HAŠK-a i Vrbovca doma, a između je, trijumfirao na Oboju. Izvukao je Karlovčane iz mračnog tunela, nakon katastrofalnog starta, ali već u subotu gostuju kod Zagorca, koji ne gubi već osam utakmica, iako je u zadnje dvije u Krapini izvukao svega dva remija (Segesta, Dugo Selo). Iznenadio ih je samo Maksimir, još u 4. kolu (0:4), kod kojeg je Karlovac ostvario taj svoj jedini trobod izvan Čavlekova stadiona.

- Sportski je ići na pobjedu u svakoj utakmici, ali treba biti realan. Idemo objektivno boljem protivniku, koji da je sve normalno, bio bi i još bliže vrhu tablice. Ali isto tako, morat će se oni dobro namučiti da nas dobiju. Idemo u Krapinu „skupo prodati kožu“.

Zanimljivo, Karlovac je jedini bez neodlučenoga. Pitamo Ćuka, bi li ga zadovoljila „podjela bodova“?

- Nas bi svaki bod zadovoljio! Nakon šest prvenstvenih poraza, trebalo je neke stvari prije posložiti, i teško je bilo očekivati da takvi možemo otrgnuti bod Trnju ili Jarunu, praktički favoritima prvenstva.

Uz Gaj Mače u ligaškom debiju, sve četiri pobjede Karlovca u ovoj sezoni ostvarene su upravo pod vodstvom novoga trenera, koji sada ipak nešto mirnije gleda prema naprijed.

- Očekuju nas vani Zagorec, Mladost i Bistra, u međuvremenu i Špansko doma. Postavljen je cilj osvajanja minimalno 12 bodova do kraja prvog dijela, pa da s tim kapitalom na proljeće hvatamo priključak za sredinom. Prvi je cilj ispunjen, želimo još tri boda koja smo dodatno „zacrtali“. Idealno je dobiti Špansko, a na strani uzeti, što se uzeti da...

Pozabavili smo se malo i kalkulacijama u borbi za ostanak.

- U najoptimističnijoj procjeni je da će iz lige ispasti jedan klub, a najpesimističnije je da u niži rang odu i četiri. U pravilo je dovoljno dohvatiti to treće mjesto od iza. Tu je Mladost koja se borila za drugu ligu a sada i s koronom, pa Vrbovec, tu smo i mi, Karlovac, te zagrebački klubovi iz donjega doma. Mi krećemo od toga da napustimo ove pozicije najugroženije trojke.

Ćuk je u zlatnim karlovačkim danima bio Voditelj škole, a u grad na četiri rijeke se vratio krajem rujna. Tko je još novi?

- Meni su, svi novi! – u svom će stilu.

Napomenut će i da je vodio čak 11 hrvatskih reprezentativaca još u selekcijima U-15, a time istaknuti bazu karlovačkog projekta.

- Svi su ti igrači, i jako mladi! Ideja je da ih okupimo te ponudimo mogućnosti daljnjeg razvoja. I ja sam u tome svemu prepoznat...

A stigli su, da ne bude prekasno, Knezović (24), Bagarić (21), Brumen (20) i Dedijer, 19-godišnjeg krilo iz Rada koji je prošao Zvezdine selekcije.

Posvetili smo se gornjem dijelu tablice. Ima li nekog svog favorita za naslov, plasman u 2. HNL?

- Iako sada igra i Kup, po meni je to Kurilovec! To je najposloženija momčad i to na najrealnijim temeljima. Imaju mladog i kvalitetnog trenera koji raste zajedno s ekipom, i koji bi igrački trebali biti to što jesu. Jarun je očito dosta upregnuo u to da bude drugoligaš, ali uz ulaganja u igrače koje su doveli, poželio bi vidjeti da istovremeno jednako ulažu u infrastrukturu, ali i rad škole, čime bi sigurno postavili bolje temelje, pa i kvalitetnog drugoligaša.

Za Karlovac, sada 1919 - u osam godina od zadnje tri svoje prvoligaške sezone - plafon je bio 3. HNL središte, u kojoj se nisu uspjeli zadržati 2014. godine. U rangu niže (MŽNL Središte ZG), proveli su ostatak vremena, sve dok ga nisu i osvojili. Jasno je koji su im glavni ciljevi. Iza njih su, ipak, prošle te „porođajne muke“, kako bi rekao njihov 57-godišnji trener.

Standings provided by SofaScore LiveScore