SportNews.hr

prava sportska priča

Premda je sustav natjecanja loš i kvalifikacije nepravedne NK Jarun je suvereno osvojio drugoligaški status. Jugović je igrač sezone, ali on je u 33. godini. Od mlađih samo Vajdovčić, Hoić i Pavlek. NK Belišće zaslužilo je i revanš

Čak 79 klubova u pet skupina trećeligaškog natjecanja konačno je dobilo svoje finale. Na stadionu u Kustošiji u izvanrednoj predstavi NK Jarun je u posljednjem susretu kvalifikacija svladao Belišće (2:0) i postao novi član Druge HNL. Po ovoj završnoj utakmici moglo bi se zaključiti kako je to bila iznimno zanimljiva i visokokvalitetna sezona s puno novih, talentiranih imena, ali na žalost nije bilo tako. NK Jarun je doista odigrao sjajno prvenstvo, Trnje također u središnjoj skupini, ali nije dohvatilo kvalifikacije. Sustav kvalifikacija i natjecanja koji je bio osporavan još od samog početka, od sezone 2019./2020., kada je treća liga proširena na pet skupina, bio je takav da šansu za plasman u Drugu HNL nisu dobile najbolje momčadi, poput fenomenalnih proljetnih rezultata NK Trnja i NK Vukovara 1991.
NK Jarun je otišao u Drugu HNL zahvaljujući Igoru Jugoviću koji je 23. siječnja navršio 32. godine i bio je apsolutno najbolji igrač prvenstva i kvalifikacija, ali iz kojega je već prošao vrhunac karijere. U središnjoj skupini svakako najkvalitetnijoj, ali bitno suženoj uvođenjem pet skupina nije uočeni ni jedan talent posebne vrste osim dvojice, trojice: Filipa Vajdovčića (21) koji u seniorskom nogometu nije isproban nigdje osim u Lučkom i sada se sprema u viši rang i za to je sada posljednji trenutak; Mateja Hoića (20) iz krapinskog Zagorca koji se međutim već okušao u drugoligašu Sesvetama i nije uspio i Marka Mlinarića (21) njegova suigrača. Da, bilo bi loše zaboraviti 21-godišnjeg Dominika Pavleka iz Trnja koji je na kraju ipak bio žrtva dovođenja 24-godišnjeg Hrvoja Džijana. I to je sve.
U jačim skupinama, kakvih su ranije bile tri, odnosno u jedinstvenoj trećoj Hrvatskoj ligi koja bi se trebala igrati od sezone 2022./2023. plasman u viši rang bio je pravedniji, odnosno biti će, a mogućnost pronalaženja pravih talenata, znatno veća. U slabim ligama teško je probrati i najstručnijim skautima.
Nije sasvim jasno zbog čega je nogometna vrhuška uopće prihvaćala soluciju sa pet skupina kad je bio jasno da će Zapad i osobito Sjever bitno zaostajati. Čak i južna skupina dobre kvalitete, nije uspjela izbaciti ni jedan klub koji bi ispunjavao infrastrukturne i financijske uvjete za dobivanje licencije. Ako želimo kvalitetu, zbog čega izlaziti u susret nekim lokanim interesima? To je posebno bilo uočljivo kod sjeverne skupine koja kvalitetom i brojem klubova ne zaslužuje samostalnost u trećoj ligi. Fijasko ždralovske Mladosti u kvalifikacijama je najbolji ilustrator. Oni su doveli iz Jaruna najboljeg strijelca, središnje skupine Igora Prijića, što nije bilo jeftino, a onda su angažirali novog trenera Marija Kovačevića koji na Prijića nije uopće računao (!?) Kakva je to logika? Čakovec, Varaždin, Koprivnica i Bjelovar nekad su igrali u Zagrebačkoj zoni, danas bi rekli Središtu: Slaven, Varteks, Sloga, MTČ, Čelik Križevci...Ako ih to ne zanima onda neka igraju nešto posebno, samo za sebe, ali bez trećeligaških prava.
I ovako ta prava nisu bila korektna. To što se dogodilo Belišću nije baš fer. Upravo su se Slavonci jako zauzimali za "samostalnu" skupinu treće lige i sada im se dogodilo da u kvalifikacijama odigraju samo jednu utakmicu i to u gostima. Bez revanša u sportu nema viteštva. Čini se kako su takvim kvalifikacijama pridonijeli baš "njihovi" predstavnici gore. Potpuno pogrešnu procjenu imali su i "sjevernjaci" koji su mislili da će Mladost iz Ždralova u dvije utakmice na domaćem (bjelovarskom) stadionu riješiti pitanje Druge HNL. Druge utakmice nije ni bilo. Ždralovačka kvaliteta, što se vidjelo na nekoliko utakmica, osobito ona u finalu županijskog kupa s Bjelovarom, je realno upitna za više domete.
NK Jarun je u ždrijebu prošao najlošije, ali se bez ikakve dvojbe pokazao kao najbolji sudionik kvalifikacija. Grad Zagreb je tako i dalje ostao na šest drugoligaša (Hrvatski dragovoljac je preselio u Prvu HNL). U Zagrebu se najbolje radi s mladeži. Nogometnih škola je puno, posebice Dinamova. Gustoća stanovništva je najveća, zanimanje najmlađih i njihovih roditelja je golemo, a prate ih i treniraju najbolji treneri i skauti. A ima i najviše igrača koji su dali svoj maksimum, ali još puno mogu, poput Jugovića, ali i Guje, Firera, Smrekara, Šabana, Meseca... Prije dva tjedna kad je iz Sesveta odvodio 22-godišnjeg Matiju Malekinušića u mostarski Zrinjski, trener Sergej Jakirović je rekao: "Samo Zagreb, tu su najslađa imena."

Alpas

PROMO

DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Mr. Shine 240 x 400
make-up-room