SportNews.hr

prava sportska priča

Zagorec, s trenerom Milinovićem, odigrao je izvrsnu jesen, ali se još ne zna hoće li ispuniti licencijske uvjete za drugoligaške kvalifikacije

Damir Milinović, rođen prije 49 godina u Rijeci, trener iza kojeg je duga trenerska i igračka karijera donio je izuzetno svjež i kvalitetan primorski vjetar u srce Hrvatskog zagorja u povijesnu Krapinu, gdje čini se uvijek puše, ali najčešće sa sjevera. Naravno, promjeni nogometne klime pridonio je i predsjednik Miljenko Merkaš, inače poduzetnik koji je na završnoj večeri za igrače, na kraju polusezone koja je donijela prvo mjesto i sedam bodova prednosti, izjavio nešto što se dugo želi čuti: naš je cilj Druga HNL! Da li je to realno, da li se mogu ispuniti infrastrukturni uvjeti i dobiti drugoligaška licencija bez koje se ne može ni u kvalifikacije, drugo je pitanje. Nedavno, na utakmici u Rudešu, bratov predsjednik, inače poznati igrač i dužnosnik "Krojf" Merkaš rekao nam je: "Jedinstvena treća HNL naš je cilj, za Drugu HNL nećemo imati uvjete". Bivši legendarni predsjednik Stjepan Štef Malarić, na utakmici Dugo Selo - Zagorec, izjavio je: "Zagorec ima odličnu momčad, ali u Drugu ligu neće ići." Trener Milinović kaže da mu je predsjednik M. Merkaš na dolasku iznio planove kluba i da je poruka bila: vaša zadaća je osigurati plasman u jedinstvenu Hrvatsku ligu. No, kako je natjecanje odmicalo, a Zagorec pokazivao iznimne trećeligaške vrijednosti, predsjednik je podigao ljestvicu i promijenio retoriku: samo Druga HNL, odlučan je sada. Milinović ističe činjenicu kako je prije mjesec i pol dana konačno otvoreno novo igralište s umjetnom travom, što je značajan poticaj kvalitetnom treniranju. 
Zanimljivo, jučer smo razgovarali s Miroslavom Bojkom, trenerom Vukovara 1991 koji je s jednakim uspjehom osvojio jesenski naslov na istoku: 42 boda kao i Zagorec  također u ligi s 18 klubova, s devet uzastopnih pobjeda i bodom prednosti nad Belišćem... "Mislim da ćemo u finalu kvalifikacija za Drugu HNL, vjerojatno početkom lipnja iduće godine, igrati protiv Zagorca. U Drugu HNL može samo jedan klub, a igra se samo jedna utakmica. Gdje, zavisi od ždrijeba. Bit će dramatično."
Vukovar već razmišlja o kvalifikacijama (i u prošloj nogometnoj godini imao je dopusnicu), a Zagorec još je daleko od drugoligaške, infrastrukturne licencije. Ali Zagorec je odigrao sjajnu jesen, iza njega su mnogi rekordi: 13 pobjeda, samo jedan poraz (i to onaj neobičan u Dugom Selu), 43 gola u suparničkim mrežama. Matija Smrekar, najbolji je strijelac s 20 golova, itd. Zagorec je nakon pet godina, poslije Elmara Hadžića konačno angažirao vrhunskog vratara Matiju Bručija (20), doveo je iskusnog stopera Matu Grgića (34) uz kojeg je značajno napredovao također stoper Patrik Braun (20), unuk slavnog djeda Mirka, nesumnjivo talentirani Matej Hoić doživio je zvjezdane dane, Vanja Pelko (20) na posudbi iz Lokomotive, pokazao je brzinu i vještinu. Trener Milinović pohvaljuje i Franu Vučemilovića  Vranjića (22) koji je već u Jarunu, prije dvije godine, pokazivao iznimnu nadarenost. Ističe i trenutačno ozlijeđenog Petra Radoša (22). I naravno na čelu čitave te kolone valja izdići Matiju Smrekara (32), izvanrednog igrača, strijelca i sportskog direktora. "Ne znam zašto nije postigao vrhunsku karijeru. Takav se kod nas još nije rodio. Vjerojatno ga je upropastio prerani odlazak u Francusku", prebirao je po uspomenama Štef Malarić, nedavno u Dugom Selu. "Ima viška kilograma, a na treningu zabija osam od deset", hvali ga trener Milinović.
Iz Hrvatskog zagorja su i nogometni velikani (po roditeljima, rođeni u Zagrebu, ili izravni) Otto Barić, Velimir Zajec, Zlatko Kranjčar, Robert Prosinečki, Željko Matuš, Milivoj Bračun, Damir Krznar, Posavec, Murić, Kotarski i mnogi drugi... Pa da se i dodatno našalimo: Matija Gubec, dva predsjednika, Antun Augustinčić, 18 narodnih heroja NOB-a Hrvatske, poglavnikov zet Pšeničnik..., ali nogometnog drugoligaša nema, odgovarajućeg stadiona nema. Župan Željko Kolar iz Klanjca i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović vjerojatnije imaju važnija i preča posla! Zagorci nikada nisu imali zavičajne sjedinjenosti poput Hercegovaca ili Imoćana!