SportNews.hr

prava sportska priča

Bandić je na Ponikvama imao malo problema sa škarama, a dopredsjednik Orijenta Koljanin zanimo se za NK Zagreb: kakve to ima međusobne veze? Tekst o Bjelanoviću, Bogolinu, Ugrini i Gercu donio je puno klikova i u neku ruku dodatnu uzbunu na Kvarneru.

Foto: Djuka / marinko KoljaninFoto: Djuka / marinko Koljanin
Lijep je osjećaj ujutro biti na otvaranju igrališta s umjetnom travom na Ponikvama, gdje je gradonačelnik Bandić, odnosno njegov mali rezač, imao nekih problema sa škarama - bile su izgleda tupe - ali je sve izvanredno prošlo, a možda su tupe škare bile samo simbolika ukupnog stanja. 
Taj ugodan osjećaj pojačan je na povratku. Došao je poziv Marinka Koljanina (61), dopredsjednika Orijenta 1919, gradskog vijećnika i čovjeka izvanredne sportske karijere čiji je sastojak i petogodišnje branjenje u NK Zagrebu.
Naš tekst o buri na Kvarneru povezan sa tansferom Bjelanovića, činjenicom da drugoligaški aspirant Orijent 1919 šest puta ide u Zagreb i jednom u Vrbovec na neizvjesne avanture, povratak Ugrine, najboljeg igrača Opatije, te u neku ruku iznenađenje Gerca, najboljeg strijelca Orijenta da bi mogao dobiti suradnika u ponajboljem igraču treće lige, vjerojantno su Koljanina naveli na poziv.
Nije u početku rekao da Orijent ne želi Bjelanovića, iako je bilo jasno da je to cilj. Mogao je odgovoriti i preko riječkih medija, ali su oni u totalnom padu. Oni više nisu kao nekad.
Počeo je pitanjem, što je sa Zagrebom njegovim bivšim klubom. Čini mi se da propada, glasio je komentar.
Kao da je osjetio da smo se na Ponikvama rukovali s Gradonačelnikom, ali najvažnije nismo pitali. Bandić vjerojatno zna odgovor. Ali, Gradonačelnik ima važnijeg posla.
Dakle Orijent 1919, na svoju stogodišnjicu, ne juri za Bjelanovićem. Iako je Bjelanović težak za medijsku suradnju i nismo oduševljeni, usudimo se reći da bi s njim Orijent izborio Drugu HNL, a ovako nismo sigurni. Prije dva dana razgovarali smo s Ilijom Lončarevićem, sportskim direktorm HAŠK-a. On je u svojoj dugoj trenerskoj karijeri jednu polusezonu vodio klub sa Krimeje. Sa zadovoljstvom se toga sjeća. Na pitanje o ambicijama, Lončarević je bez zadrške odgovorio: Idemo na drugo mjesto. Na to smo postavili i nekoliko protupitanja. Među kojima i ovo: Dubrava i Orijent imaju osam bodova prednosti? 
-Neka, odgovorio je Ilija. Dubrava pušta igrače, a od Orijenta smo bolji. U jesen nas su upropastili golmani. Krajačić će se probuditi i  zabit će 20 golova. 
Ali kad smo rekli, što ako Bjelanović dođe u Orijent, Lončarević se zamislio i zašutio...
Orijent 1919 je veliko, izvanredno ovježenje hrvatskog nogometa. Posjeta gledalaca na Krimeji je pravi dar s neba. Identit Orijenta je jači od Lokomotivinog ili Interovog. Njih drže još samo Šikić i Laljak. Nema više željezničara i konduktera u negdašnjem smislu, niti je to stari Zaprešić. Kad gostuju Dinamo i Hajduk u Zaprešiću nitko ne navija za Inter. Ne baš bukvalno, ali nitko izvorno ne navija ni za Lokomotivu. 
I sad imamo Orijent koji je obnovio identitet.
-Tu je izvaredni predsjednik, poslovni čovjek Saša Matijaš kojega sam ja, dok sam bio direktor, doveo u Rijeku. On je naša garancija, ali mi imamo i izvrsne odnose s Gradom Rijekom, objašnjava Koljanin. Mi želimo postati drugoligaški klub, svakako prije nego...
Bolje ove sezone jer ćete iduću igrati u trećoj ligi Rijeka - Pula i da ste prvaci morali biste u kvalifikacije, a one su uvijek lutrija?
-Mi smo iskreno protiv dijeljenja ove skupine. Mislim da je to loše za nas, ali i za zagrebačke klubove. Mi se usitnjavamo  i snizujemo kvalitetu umjesto da se usmjerujemo prema jedinstvenoj trećoj ligi. Tko može neka igra. Ni svi ne igraju Prvu HNL.
Kolljanin je zaključio:
-Imamo dovoljno igrača, već smo doveli koje smo trebali ne trebamo više.