SportNews.hr

prava sportska priča

Špansko je od 0:2 došlo do 3:2 i 3:3. Kad je Orijent poslije "crne rupe" u kojoj je izgubio dva boda, čuo za poraz Dubrave, dodatno je potonuo. Kako je trener Dubrave Šantek za 1. april želio prevariti o svojoj ostavci

Foto: Djuka / Početak preokreta ŠpanskogFoto: Djuka / Početak preokreta Španskog

ŠPANSKO - ORIJENT 1919 3:3 (0:2)

ZAGREB - Igralište u Španskom. Gledalaca: 160. Glavni sudac: Turčin (Tuhelj) 7,5. Pomoćni suci: Grgurić (Kutina) i Kukurić (Sisak). Delegat: Dukić (Zaprešić).

Strijelci: 0:1 - Tadejević (20), 0:2 - Tadejević (31), 1:2 - Stanić (54), 2:2 - Marković (69), 3:2 - Tabaković (70), 3:3 - Weizer (76) 11

ŠPANSKO: Lukić 6, Zebić 6,5, Tabaković 7, Lovrić 6 (od 46. Marković 79, Štignjedec 7 (od 84. Samodol -), Ivezić 6,5, Pranjič-Kaurin 6, Ištuk 6,5, Veneti 6 (od 66. Guliš 7), Ćurković 6,5, Stanić 7. Trener M. Vukelić 7.

ORIJENT 1919: Popović 6, Vidas 6, Jergović 6, Tadejević 7, Travaglia 6,5, Weizner 6,5, Mohorovičić 6, Fatić 6 (od 83. Čanković -), Monjac 6,5, Gerc 7 (od 26. Fumić 6). Iličić 6. Trener Budicin 6,5.

Ocjena utakmice: 7.
Igrač dvoboja: Tadejević (Orijent 1961).

Orijent 1919 je došao u najjačem sastavu: predsjednik Saša Matijaš, dopredsjednik Marinko Koljanin, igrači Tadajević, Gerc, Monjac, Weitzer...skupina glasnih navijača i nekoliko ugodnih dama, sve na najvišoj razini.
Prvo poluvrijeme proteklo je za vrlo dobru ocjenu: 7,5. Tadejević je zabio dva gola iz dva prekida, Monjac je igrao izvanredno i već smo pretpostavljali kako će ga Bišćan u ljeti odvesti u Rijeku. Jedina se nezgoda dogodila najboljem strijelcu Vedranu Gercu. On je u 20. minuti jako udaren u nogu i poslije šest minuta je izašao. Poslije utakmice našli smo ga kako sjedi na nekom stolcu pokraj svlačionice. Noga mu je bila crvena i bolna, ali je njemu bilo bitno da nešto nije puklo.
Relativno mirnih 15 minuta odmora nije najavljivalo nikakav slom na početku drugog poluvremena. Ali je ono počelo neobjašnjivom "cnom rupom", nekom vrstom sinkope što bi rekao Horvatinčić! U samo nešto više od 15 minuta Špansko je potpuno samljelo goste i Orijent 1919 nije bio za prepoznati. Nije imao snage izaći iz svog šesnaesterca i mogao je dobiti više od tri komada. Je li tako bilo i nedavno protiv Zagorca na Krimeji kada je dobio pet?
"Crna rupa " se poslije 3:2 nekako počela povlačiti i na kraju je bilo 3:3 sa 11 m, ali njezine uzroke nismo uspjeli do kraja odgonetnuti.
Kada su orijentaši čuli da je Dubrava izgubila sa svom terenu dodatnu su zamukli.
A evo kako su "crnu rupu" tumači dopredsjednik i poznati trener Koljanin i novi trener Budicin:
-Vezni su posustali i u tu je kvaka, tumačio je Koljanin.
-Domaćin je samo čekao prekide, a mi smo bili premekani u duelima, objašnajavo je trener, a onda smo mu postavili još jedno pitanje: zašto je Monjac u drugom poluvremenu toliko popustio igrao onoliko loše?
-Doista je to neshvatljivo. U prvom sjajan, kasnije ga nije bilo.
Ozlijeđeni Gerc koji se nije micao sa stolca imao je svoje gledište:
-U drugom poluvremenu smo stalno loši.
Naš dobar prijatelj i stručnjak kojemu nećemo spominjati ime, još na Ponikvama nam je rekao: Orijent nije dobro primpremljen.
Orijent je u proljeće tri puta igrao u Zagrebu protiv ovdašnjih klubova i od maksimalnih 9 osvojio četiri boda. Još ga čeka utakmica u Trnju. Poslije poraza Dubrave sada je pobjeda protiv Trnja 18. travnja, potrebnija nego ikad.
Na poseban način eksploziju svojih i "crnu rupu" Orijenta 1919 objasnio je trener Španskog Mihovil Vukelić:
-To su vam mladi dečki, opuste glave i onda krene loše, ali kad se trgnu kad počnu agresivno, tada nema prepreke koja se pred njima ne povije.
Kad smo već kod Dubrave zanimljivo je što je učinio njihov trener 1. travnja. Poslao je gore potpisanom novinaru poruku da je podnio ostavku i da neka nazove predsjednika Ivanovića. Mogu se šaliti prijatelji i vršnjaci, ali je ovo ipak preozbiljna tema, pa i za predsjednika i Dubravu kao klub. Dobro da nismo nasjeli. Provjerili smo!