SportNews.hr

prava sportska priča

Točne propozcije su ove: za Drugu HNL može aspirirati i trećeligaš plasiran do šestog mjesta, ako dobije licencu. To je u neku ruku totalna liberalizacija. Iako zasad nije dobilo licencu, no ako je dobije u nekim okolnostima moglo bi i Trnje

Postoji odluka Izvršnog odbora HNS-a 23. kolovoza 2018. o propozicijama treće lige koja je drukčija od prethodne  na koju smo se pozvali u tekstu 29. travnja ove godine pod naslovom: Ako Dubrava ne dobije dozvolu nitko neće u drugu HNL. To nije točno i mi se ispričavamo.
Propozicijsko pravilo glasi:
-Ako prvoplasirani i drugoplasirani klub određene skupine nije dobio licencu za natjecateljsku godinu 2019./20. ili ne želi ući u Drugu HNL može ga zamijeniti najbolje plasirani klub iz te skupine koji ima licencu za Drugu HNL zaključno do ŠESTOG MJESTA u određenoj skupini.
Ako ne bude dovoljno klubova iz tri skupine treće HNL ili neki odustanu od Druge HNL može ući klub iz bilo koje skupine do ŠESTOG mjesta sa licencom.
To je jako liberaliziran put prema prethodnim, ali je jedan uvjet ostao nepromijenjen. To je licenca!
U prvom stupnju licenciranja za sezonu 2019./20. dozvolu nije dobio ni jedan od 11 klubova koji su licence zatražili.
U zapadnoj skupini to su: Dubrava TK, Orijent 1919, Trnje i Zagreb; u istočnoj: Belišće i Cibalia , te u južnoj: Croatia, Junak,  Primorac Biograd, Split i Uskok. 
Postajala je mogućnost žalbe i do 20. svibnja bit će donijete konačne odluke.
Moguće su vrlo brojne kombinacije. Teorijski, ako ni jedan klub s istoka i juga ne bi dobio licencu, a sva tri sa zapada dobili, novi drugoligaši bi postali Dubrava TK, Orijent 1919 i Trnje. Ako bi licence dobio po jedan prvi ili drugi klub u sve tri skupine, dakle na zapadu Dubrava, u tom slučaju Orijent (kao treći) i sa licencom ne bi mogao gore. Ako bi tri kluba s juga dobila licencu, a ni jedan drugi iz preostale dvije skupine ne bi, onda bi ušla tri južna kluba.