SportNews.hr

prava sportska priča

Bezer najpoznatiji trener druge i trećih liga: Da nismo pobijedili Ždralove Jolić i Žica bi nas „ubili“! Bit će katastrofa ako Zagorec ne igra kvalifikacije. „Liga 12“ je idealna, a jedinstvena treća trebala bi biti „liga 14“

Denis Bezer jedan je od najpoznatijih trenera druge i trećih liga, profesor i nositelj Uefa pro licence, rođen 1975. u Dubrovniku. Bio je pomoćnik legendarnog Ćire Blaževiću u NK Zagrebu, posljednje zvučno bilo je ovoljetno uvođenje Jaruna iz treće u Drugu HNL. Trenutačno je po drugi put trener zagrebačkog trećeligaša Vrapča.

Bezer je uveo Jarun, pobijedio u dvije nezaboravne utakmice u Bjelovaru protiv Mladosti Ždralovi i Belišća u Kustošiji, a ipak nije ostao. Predsjednik Grgo Jolić doveo je Jerka Leku. Što se dogodilo?

„Prvo da vam kažem, poslije te pobjede u Bjelovaru protiv Ždralova igrači i ja još smo jedan sat ostali sjediti na klupi. Potpuno iscrpljeni, slomljeni. Ne samo zbog vrućine. Odgovornost je bila golema. Nismo mogli ni zamisliti što bi se dogodilo, što bi nam rekli „investitori“ Jolić i Žica Janječić u slučaju poraza. Bilo bi „mrtvih“, slikovito opisuje situaciju trener Bezer.

Ali kad ste već uspjeli bilo bi logično da ste nastavili. Iza vas je bila uspješna tradicija treniranja drugoligaških klubova Sesveta i Kustošije?

„Jolić mi je rekao kako Jarun nastavlja u maksimalnoj suradnji s Lokomotivom, te da će ona dati i trenera.“

Vaš povratak u Vrapče koje se spasilo upravo zahvaljujući tome što ste Jarun uveli u Drugu HNL, bilo je iznenađenje. Iz Vrapča Penzer je poručivao kako je osnovni cilj ostanak u trećoj ligi. Sada ste deseti s utakmicom manje, kao i Karlovac također s utakmicom manje?

„Ako smo mi na neki način pozitivno iznenađenje, onda je Karlovac totalno negativno. Zaostaju 18 bodova za vodećim, a imaju prvoligaške infrastrukturne uvjete.“

Što nedostaje Vrapču?

„Mislim da je to prevelika zatvorenost. Kako prema drugim klubovima, tako i prema mladima.“

Što kažete na buduću „ligu 12“?

„To će biti izvanredno. Prva HNL sa 10 klubova, sužavanje kvalitete, pokazala je koliko je to bio dobar potez.“

Možda je i buduća jedinstvena republička liga trebala biti „liga 14“, a ne liga „16“?

„U pravu ste, ali kako popuniti „ligu 14“? Ovako se sve poklapa: pet liga po dva kluba, plus tri koja ispadaju iz Druge HNL, zatim dvije druge momčadi prvoligaških klubova i još jedan klub koji će se naći putem jedne utakmice kvalifikacija po jednostrukom kup sustavu. Zamislite kakav bi to kompliciran put bio: iz pet skupina treće lige dobiti osam novih. Kakvim kvalifikacijama? Vike i povike bilo bi na sve strane. A i 14 klubova je nezgodno. Za dvokružno natjecanja bilo bi malo klubova, za trokružno možda previše. Ali moglo bi se.“

Kako gledate na to da je središnja skupina vjerojatno najkvalitetnija, a da možda neće imati kluba za kvalifikacije za „ligu 12“? Zagorec ima momčad, ima trenera, ali nema dva milijuna kuna za izgradnju nove tribine. Toliko naime traže izvođači Dubravu za sličan poduhvat. S napomenom „ključ u ruke“. Lučko i Karlovac imaju infrastrukturne uvjete, ali su im momčadi vjerojatno slabije od Vukovara ili Belišća?

„Trenirao sam Zagorec i gotovo ne mogu vjerovati. Ovo je najveći uspjeh u povijesti krapinskog nogometa, pa i šire. Ono početkom devedesetih je ipak bilo donekle dirigirano, država se tek stvarala. Izostanak licencije bit će katastrofa. Teško je izaći pred igrače i reći: ništa od kvalifikacija za „ligu 12“, ostaje „samo“ jedinstvena republička liga.“

I za jedinstvenu republičku HNL sada treba najmanje 100 registriranih igrača mlađih dobnih uzrasta u redovnom natjecanju raspoređenih u pet kategorija, Treba i direktor (tajnik) profesionalac ili u ugovornom odnosu i sportski direktor profesionalac ili u ugovornom odnosu, ali s Uefa pro licencom. Trebaju bočne TV kamere na stadionu, itd?

„Da, premda za početak neće trebati licencija nego kriteriji, ali uvjeti su zahtjevni. Najveći problem će biti – a mislim da se švercanje neće tolerirati – 100 registriranih igrača mlađih dobnih uzrasta. U manjim mjestima to se teško postiže. Teško je naći toliko zainteresirane djece. U Zagrebu je to najlakše jer je najveća koncentracija. Ali to ima smisla. Nije izlaz kupovati islužene igrače i s njima postići neki natjecateljski domet, privremen i bez mlađih kao garancije stalnosti“, poručuje Bezer.