SportNews.hr

prava sportska priča

Bišćan je dokazo da i rođeni Zagrepčan može biti uspješan trener Rijeke. Lokomotiva nije od 30. rujna odigrala pravu utakmicu. Pet uzastopnih susreta bez pobjede. Ispadanje iz Kupa. Na potezu je direktor Šikić

RIJEKA - LOKOMOTIVA  3:0 (1:0)
 
RIJEKA - Stadion Rujevica. Gledalaca: 4.057. Glavni sudac: Pajač (Zelina) 7. Pomoćni suci: Borut Križarić (Čakovec) i Đurak (Stupno). Četvrti sudac: Igor Križarić (Čakovec). Delegat: Posavec (Maruševec). Kontrola suđenja: Bajić (Split).
 
Strijelci: 1:0 - Heber (13), 2:0 - Kvržić (60), 3:0 - Heber (77).
 
RIJEKA: Sluga 7, Raspopović 7, Župarić 7, Punčec 7, Žuta 7, Pavičić 8, Lončar 7,5 (od 89. Čanađija -), Gorgon 6,5 (od 67. Grahovac 7), Kvržić 7. Heber 8,5, (od 89. Acosty -), Čolak 6,5. Trener Bišćan 8.
 
LOKOMOTIVA: Grbić 6, Karačić 5,5, Kolinger 6, Datković 5,5, Lecjaks 6 (od 49. Hujber 5,5), Kastrati 5,5 (od 76. Božić -), Mlinar 5,5, Halilović 5,5 (od 68. Krajinović 5,5), Drožđek 6, Radonjić 6, Krstanović 5,5. Trener Tomić 5,5.
Ocjena utakmice: 7,5.
Igrač dvoboja: Heber (Rijeka).
 
Igor Bišćan je zaledio onaj dio navijača Rijeke koji su - i kojih su preci godinama - bili protiv bilo kojeg rođenog Zagrepčana na trenerskom kormilu riječkog kluba. Dobro, ne smijemo zaboraviti Marijana Jantoljaka, zagrebačkog "ponikvaša", ali on je ipak više sinonim Rijeke nego bilo kojeg jakog zagrebačkog kluba.
Bišćan je poslije odlaska Keka u kratkom razdoblju dokazao da uspješan trener na Kvarneru može biti i rođeni Zagrepčan i da su toliki vijenci oko vrata slovenskog trenera iz Maribora i nikšićkog Crnogorca Spasojevića ipak bilo ispoljavanje osjećaja nekih pojedinaca (primjerice negdašnjeg predsjednika Ljube Španjola, možda i novinarskog veterana Rivettija) i određenih svjetonazorskih skupina.
Jest da je Kek imao uspjeha, ali ni za godinu dana nije prepoznao igračke kvalitete jednog Oršića.
Ali nisu samo Kek i "Spaske" bili ljubimci. Gore potpisni novinar izvještavao je s priprema Rijeke (i zagrebačkog i vinkovačkog Dinama) u veljači 1975. na Malom Lošinju. Trener Rijeke je bio Gojko Zec, prije toga trener OFK Beograda i Partizana, a potom u dva navrata Crvene zvijezde. Nešto prije toga Rijeci je pristupio Skoblar, tada jedna od najvećih europskih  zvijezda pri kraju karijere, na pripremama je boravila i njegova prva žena i Zec je dobro pazio da im ugodi. Nema to neko posebno značenje, ali kao podatak dobro je ponoviti. A primjerice Marijan Brnčić koji je također s Rijekom osvojio Kup u bivšoj državi, ali se igrački proslavio u Dinamu (igrao je i u Trešnjevci) i naravno počeo i nametnuo se u Rijeci i njegov igrački učinak znatno je veći od Kekovog i Spasojevićevog, ali nema takav ugled kao ta dvojica.
Lokomotivin učinak je sljedeći: pet susreta u nizu bez pobjede, dva uzastopna poraza od Rijeke u kojem je danas mogla primiti i pet komada, ispadanje iz Kupa na svom terenu također od Rijeke i posljednja prava utakmica prije više od dva mjeseca, 30. rujna u Velikoj Gorici.
Čini se da je Lokomotiva precijenila svoje mogućnosti.
Bilo nam je pomalo čudno na konferenciji za novinare 11. studenoga poslije utakmice Lokomotiva Dinamo 0.1 u Kranjčevićevoj. Trener Tomić je bio crven u licu i vidljivo tjeskoban kao da je izgubio nešto što je bilo logično dobiti. Pobijediti Dinamo u tadašnjoj formi nisu mogli ni puno jači.
Tek danas poslije poraza na Rujevici Tomić je rekao da neki ne zadovoljavaju zahtjeve Lokomotive. Iako on osobno forsira Krstanovića koji će za 20-ak dana imati 36 godina i nije perspektiva, zatim nameće Kastratija koji ima brzinu - ona je u nogometu vrlo važna osobina - ali nije jedina. Na vratima daje prigodu Hendiji samo u Kupu, iako je on sigurniji (doduše i stariji) od Grbića koji je ranjiv na udarce iz daljine. Tomić nije bio dovoljno uvjerljiv ni u objašnjenju držanja Drožđeka na klupi. Možda Mlinar "mora" igrati, ali ako Tomić popušta, to ne ide njemu u prilog, itd.
Sada se čeka potez direktora Šikića, premda ga sigurno neće biti kolo prije kraje jesenske polusezone i poslije utakmice s Goricom u petak, bez obzira na ishod, reći će se da je jesenska dionica bila uspješna.