SportNews.hr

prava sportska priča

Pressica u Dinamu uoči utakmice s Anderlechtom, za prestiž i koeficijent. Kako to radi Bjelica, a kako su izvodili Ćiro, Gvardiola i ministar De Michelis?

Foto: Djuka / Trener Bjelica za vrijeme treninga nakon presiceFoto: Djuka / Trener Bjelica za vrijeme treninga nakon presice
Svatko ima svoj stil!
Kada je na konferencije za novinare ulazio Ćiro (u svom prvom mandatu u Dinamu) išao je žurno, bio je ustreptao, sav uronjen u aktualno stanje, po potrebi i dozirano nervozan... Potom, negdje oko ponoći po najboljim lokalima ondašnje države - Ćiro je bio apsolutni trezvenjak, a mi novinari, kao po pravilu pomalo "drogirani", osim iznimaka - otvoreno se razgovaralo i tu su se rađale glavne vijesti i osnovni zaključci, a dominirao je trezven, šarmantan i luciudan Blažević...Rastajalo se s njegovim mišljenjem, kao jedinom ispravnim! Neko vrijeme potom, možda i do do drugog mandata, u javnosti se valjala i krilatica: "novinari puše Ćiru".
Prije nekog vremena čuveni Gvardiola tada trener Bayerna u Maksimiru je poslije konferencije izljubio sve prisutne njemačke novinarke. One su sa  zadovoljstvom tu pristojnost prihvatile.
Pa čak je i u politici toga bilo. Kada je popularni talijanski ministar vanjskih poslova Gianni de Michelis u dramatičnim trenucima krize 28. lipnja 1991. s kolegama iz tada Europske zajednice,  usred noći, s pregovora izlazio iz Banskih dvora, talijanske novinarke su uzvikivale "Đani, Đani". On im je prišao i svaku izljubio prije nego što je pred crkvom Sv. Marka održao konferenciju i to samo za njih. Mi hrvatski i ostali izvjestitelji čekali smo sa strane.
Nenad Bjelacija nije taj.
Bjelica kojemu je Dinamo najveći klub i najveći izazov, kao svojedobno Ćiri i u kojem će, čini se, napraviti dramatičan europski i osobni iskorak, došao je u 17 sati na konferenciju, uoči Anderlechta. Uobičajeno ozbiljan, bez ikakvih znakova emocija, bez pogleda lijevo ili desno, u pratnji desnog beka Stojanovića i glasnogovornika Lesičkog, kratko i formalno je pozdraio: dobar dan. Da li se on javno čuva, a negdje sastaje s odabranima to ne znamo. 
Bjeličin simpatični osječki otegnuti naglasak osjetili bismo među gomilom i u New Yorku! Kada je poslije utakmice sa Slaven Belupom na trenutak želio biti duhovit Bjelica je to uspio. Novinari su prestali s pitanjima, a Bjelica je uskočio kroz osmijeh: Zar sam vam postao dosadan? 
Bjelične poruke su jezgrovite, vješte i uvijek s nekom pozadinom, prikrivenom namjerom. Kada je u  nedjelju u Zaprešiću onako eksplicitno, s pravom, hvalio Petkovića i Šunjića, naveo je na dugotranjo razmišljanje. Bjelica ne izbjegava pohvale, ali više od pojedinaca voli pohvaliti sve.
U kasno popodne već po debelom mraku Bjelica je s pressice  poslao dvije poruke.
Prva je bila o snazi Dinama:
-Znam koji će sastav igrati, ali ne znam tko od mojih ima dva žuta kartona. Uopće me to ne zanima. Imam više od 20 pravih igrača, poručio je trener.
Tko ima dva mogao bi dobiti trećeg i ne bi igrao na mnogo važnijoj utakmici 14. veljače. Bjelica se time ne opterećuje.
Druga poruka odnosila se na koeficijent koji bi u budućnosti hrvatskom nogometu donio dva mjesta u Ligi prvaka.
-Naša pobjeda nad Anderlechtom povećala bi izglede, ustvrdio je Bjelica.
Dinamo je i kolo prije kraja natjecanja po skupinama premoćan prvak. On je i jesenski državni prvak. Čeka ponedjeljak 17. prosinca kada je izvlačenje parova. Slabiji u dva susreta ispada. Prvo  kolo igra se 14. i 21. veljače.
Prvo mjesto u skupini donosi Dinamu određenu olakšicu: četiri lošija trećeplasirana iz  osam skupina Lige prvaka i 12 drugoplasiranh iz skupina Europske lige. Prema tome neće dobiti Napoli i Inter  neće ni Chelsea, Arsenal. Salzburg, Entracht Frankfurt, Zenit, Bayer Lverkusen...Ali može starog znanca Celtica i davne dužnike Sporting i Milan.
Konferencija za novinare održana je pola sata prije početka posljednjeg treninga na glavnom stadionu.
Alpas

PROMO

DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Mr. Shine 240 x 400
make-up-room