SportNews.hr

prava sportska priča

Ivković i Lončarević najveći su optimisti u hrvatskim prvenstvima, ali pet je razloga zbog kojih Rudeš neće ostati prvoligaš! Ivković kaže: To što tvrdite ne vrijedi u nogometu. Ako Osijek uvjetuje ne treba ih uzimati

Čudimo se kad legendarni trener Ilija Lončarević poručuje da će s HAŠK-om nadoknaditi osam bodova zaostatka za Orijentom 1919 koji slavi 100-godišnji jubilej i predstavlja najplemenitiju vrstu urbanog hrvatstva. Lončarević vjeruje da će HAŠK prije Orijenta stići do drugog mjesta i postići uvjete za plasman u Drugu HNL.
Rudeš na posljednjem mjestu Prve HNL ima 12 bodova manje od pretposljednje Istre 1961. Ali Tomislav Ivković - ako baš ne s trenerskim stažom i po dobi podudaran Lončareviću, a ono svakako s izvanrednom igračkom karijerom - oglašava se još većim optimizmom:
-Ako pet kola prije kraja prvenstva dođemo na šest bodova zaostatka za pretposljednjim nećemo ispasti nego u kvalifikacijama s drugoplasiranom momčadi Druge HNL osigurati prvoligaški status.
Ivković se pouzdaje u krilaticu da je u nogometu sve moguće. Istina je to, no najmanje pet pretpostavki govori protiv njegovog optimizma.
1. Rudeš neće imati momčad koja je učiniti takav zaokret. Da prvenstvo sada počinje, Rudeš pod Ivkovićevim zapovjedništvom i u ovom sastavu, ne bi bio zadnji.
2. Rudeš je zbog igranja u Kranjčevićevpoj, a ne u svom dvorištu izgubio na identitetu. Rudeš su napustili navijači-posjetioci utakmica. Predsjednik Ivan Knežević je prije nekoliko dana na Ponikvama pred Bandićem izjavio: Da igramo na svom stadionu mi bismo bili dvostruko jači. Bandić je doista uoči izbora Rudešu obećao stadion. Bili smo tada tamo. Ali je pitanje trebaju li klubovi pristajati na igranje u Prvoj HNL bez svog stadiona. Iako je Grad Zagreb specifičan slučaj i nije neobično da klubovi igraju na, u neku ruku, gradskom stadionu, ali bi i Lokomotivu to moglo skupo stajati bez obzira na njezin sasvim pristojan trening-centar na Kajzerici. Premda ima i primjer Dragovoljca koji je i na svom stadionu, zbog lošeg rukovođenja, godinama posustajao.
3. Rudeš nije u stanju riješiti pitanje ragbi terena u susjedstvu i to će ga kočiti u razvoju i vjerojatno se nikada neće riješiti, pa i to djelomice utječe na prvoligašku atmosferu.
4. Rudeš je neshvatljivo promašio u suradnji s Alavesom. Zašto se dogodio raskid, zbog čega su Baski otišli, to nikada nije do kraja objašnjeno. To je klub dovelo u financijske dubioze.
5. Rudeš posuđuje igrače od Osijeka koji uvjetuje da oni ne igraju utakmice protiv Osijeka. To čini i Inter sa Šimuncem. To je neprihvatljivo i podcjenjivački i ako padneš na to moraš se pitati o svrsishodnosti svoga sudioništva u tom rangu natjecanja.
Ivković krstari s momčadi po Istri. Odigrao je s Pamićevim i Deverićevim OFK Titogradom 1:1 (strijelac Štrkalj) i još će s Krškom u Umagu i Alumijijem u Poreču.
U prvih pet kola nastavka prvenstva Rudeš u nizu igra s Dinamom, Osijekom, Lokomotivom, Rijekom i Goricom i malo je nade da išta osvoji. Tek s Interom u 24. kolu 9. ožujka postoje neki izgledi?
-Samo smo utakmicu s Dinamom proglasili generalnom probom. Na ostalim se nećemo predati tek tako. To što vi govorite ne važi u nogometu, podvlači Ivković.
S Osijekom vam neće igrati Štrkalj, Juranović i Mišković?
-Ja znam samo za Štrkalja.
Mi znamo da u jesen Mišković nije smio?
-Nije važno...Čekam još stopera, veznog i napadača, odaje Ivković.
To bi mogao biti Hajduk, jer Rudeš i Hajduk su prijateljskim klubovi. Ali koga će dati, kad nemaju ni oni. Da li su Dinamovca i Zagorca Pasaričeka. Ne vjerujemo da će dati Delića. Imaju oni i drugu momčad.