SportNews.hr

prava sportska priča

Ivković, najspektakularaniji hrvatski golman koji je za devet mjeseci dvaput "skinuo" Maradonu trebao bi spasiti Rudeš. Čekao je Matka Babića, a dobio Božića. Kako gledati na posudbu Božića u svjetlu glasovanja u ZNS-u?

Foto: Djuka / Ivan Božić iz Lokomotive na posudbu u RudešFoto: Djuka / Ivan Božić iz Lokomotive na posudbu u Rudeš
Tomislav Ivković (58) prihvatio se Rudeša u kritičnoj situaciji, upravo na 30. godišnjicu svoje prve obrane jednog od dva 11-erca koje je "skinuo" svojedobno najboljem svjetskom igraču Diegu Maradoni. Bilo je to 27. rujna 1989. na utakmici Kupa Uefe između Napolija i Sportinga čiji je tada bi član. No, bio je to tek uvod u novu senzaciju koja se dogodila devet mjeseci kasnije. Ivković je na svjetskom prvenstvu u Italiji u četvrtfinalu, između Jugoslavije i Argentine, 30. lipnja 1990. u Firenci ponovno obranio udarac Maradone s bijele točke. Ako su Ladić i Subašić bili svojevrsni junaci svjetskih prvenstva, Ivković se obranama 11-eraca - u  kratkom vremenu - tada najboljem igraču na svijetu, promaknuo u našeg najspektakularnijeg golmana svih vremena.
U ovom trenutku glavno je pitanje svih pitanja domaćeg prvenstva, može li čovjek koji je dvaput "srušio" Maradonu napraviti novi podvig i ostaviti Rudeš u Prvoj HNL?
-Sinoć mi je došao Božić, čekam još veznog, ali on neće biti iz Hajduka, informira Ivković s priprema u Istri i dalje uronjen u optimizam.
Ivan Božić (21) je vrlo zanimljiv igrač koji je od ljeta bio - iz Dinama - na posudbi u Lokomotivi. Njegov stas i njegova sportska figura odmah bi rekli da će to biti klasa od igrača. Ali njegov uspon nije sukladan tome. U Dinamu je tek pokucao na vrata prve momčadi, a dalje nije otišao ni u Lokomotivi.
-Igrač mora imati kontinuitet nastupa. Bez toga ne ide, naglašava Ivković.
Kao da ste čekali Matka Babića, a dobili Ivana Božića? Može se reći da je 2017. Matko uveo Rudeš u Prvu HNL?
-Znam ja Matka Babića, baš jučer mi kaže da je nešto ozlijeđen. Kad sam trenirao Lokomotivu Babić je bio u Rudešu kod Bišćana. Dogovorio sam s Bišćanom da Matko do kraja tog prvenstva ostane u Rudešu i pomogne plasmanu u prvu ligu. Na žalost po povratku u Lokomotivu nije dobio pravu prigodu, pa u odnosu na ono kako je igrao u Rudešu nije napredovao. Nema igrača koji će bez utakmica podizati svoju razinu, upozorava dvostruki pobjednik nad Maradonom.
Matko Babić (20) doista ne igra za Lokomotivu, kaže da je ozlijeđen, ali ne govori pobliže.
-Mislim da ću za dan dva početi trenirati, jedino je što Babić otkriva.
Zanimljiva je i opaska Igora Cvetkovića, tehničkog direktora Lokomotive. Na konstataciju da su Božića posudili Rudešu, on odgovara:
-Nismo ga posudili mi nego Dinamo.
To je formalno-pravo točno, ali kako to uskladiti s nedavnim glasovanjem na izbornoj Skupštini ZNS-a?