SportNews.hr

prava sportska priča

Bilo je 29.704 onih koji su prošli registarske uređaje, sve je bilo spektakularno i rezultat je sladak, ali je ostao strah od prokletstva pobjeda s jednim golom razlike nad portugalskim momčadima. Olmo, Livaković, Petković i Šunjić bili su izvanredni

Foto: Djuka / Petković i Olmo slave pobjednički golFoto: Djuka / Petković i Olmo slave pobjednički gol

DINAMO - BENFICA 1:0 (1:0)

ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Gledalaca: 29.704. Glavni sudac: Oliver (Engleska) 7,5. Pomoćni suci: Burt i Bennett (Engleska). Četvrti sudac: Hussin (Engleska).

Strijelac: 1:0 - Petković (38) 11 m.

DINAMO: Livaković 8,5, Stojanović 7, Chatherine-Theophile 7,5, Dilaver 7,5, Leovac 7, Šunjić 8, Kadzior 7 (od 84. Šitum -), Gojak 6,5 (od 78. Moro -) Olmo 9, Oršić 8, Petković 8 (od 88. Gavranović -). Trener Pom 7,5.

BENFICA: Vlachodimos 7,5 Corchia 6,5, Ruben Dias 6,5, Ferro 7, Grimaldo 7, Gedson Fernandes 6,5 (od 71. Živković -), Florentino Luis 6,5 (od 59. Rafa Silva 6,5), Pires 6,5 Krovinović 7, Joao Felix 7, Seferović 6 (od 35. Cervi 6). Trener Lage 6,5.


Ocjena utakmice: 8.
Igrač dvoboja: Olmo (Dinamo).

Trener Bjelica je dan prije na konferenciji s novinarima predvidio da će Dinamo poraziti Benficu i to se dogodilo i samo u jednom detalju trener nije pogodio: Dinamo je pobijedio, a nije porazio , a mogao je i u tom bi se slučaju na uzvrat išlo s puno više izgleda. Benfica je nadigrana, pa ako i nije bila na maksimalnoj razini, ostaje činjenica o velikoj pobjedi Dinama. Lisabonski orlovi su jači nego i jedna momčad s kojom je ove sezone Dinamo igrao.
Tu je sada i neki strah od tog prokletstva pobjeda nad portugalskim klubovima s jednim golom razlike. Dinamo je 1982. pobijedio Sporting sa 1:0 i potom u Lisabonu izgubio s 0:3, a godinu kasnije je svladao Porto s 2:1 i u uzvratu izgubio s 0:1. Posebice je bio uvjerljiv onaj lisabonski poraz i to one čuvene Ćirine generacije. Sreća da tada nije bilo televizijskog prijenosa. U Portu je Mlinarić sam pucao umjesto da doda Kranjčaru i time je sve bilo upropašteno. Porto je prošao na gol u gostima. Mlinka je poslije utakmice plakao, a pokojni trener Marković je rekao: Mlinka sada je sve kasno.
Dinamo je večeras mogao primiti gol već u 7. minuti kada je Livaković izvanredno intervenirao. Poslije su sve šanse išle na konto Dinama i da je bilo malo više pritiska pred kraj moglo se postići i bolji omjer. Iako je i ovako bilo nevjerojatno promašenih prigoda. To što Gojak nije zabio u 45. minuti moglo bi Dinama stajati daljnjeg plasmana, kao i neiskorišteno s Gavranovićeve strane u posljednjoj 93. minuti igre kada mu je Olmo izvanredno dodao.
To kako igra Olmo je na najvišoj europskoj razini i to kako sigurno brani Livaković, gura ga prema skupini najboljih. Najveće iznenađenje je ipak Petković. Još prije godinu dana bio je relativno nepoznat, zapravo je bio nepoznat. Upravo očarava njegovo baratanje loptom. Ako bi tako igrao u reprezentaciji onda imamo centarfora.
Osim igre posebno valja istaknuti posjećenost ovom spektaklu. Bilo je praktički 30.000 gledalaca, četiri više nego na prošloj utakmici s Viktorijom.