SportNews.hr

prava sportska priča

Zahladili su Mamić i Marčinko pa je izbila Vlatka Peras koja bježi od suočavanja s novinarima. U Dinamu drže nezanimljive konferencije za novinare. Kustić je u HNS-u postao izvršni direktor, ali bi morao odgovoriti o pogrešci s trećom ligom

U Hiltonu se održavala skupština HNS-a, a nekoliko kilometara dalje gotovo istodobno konferencija za novinare GNK DInama. S obzirom da je puno zanimljivih pitanja na obje strane, pokušali smo smo tu udaljenost što brže svladati, iako je pritom  bilo i subjektivnih teškoća.
Skupština nogometnog saveza počela je s puno praznih govora među kojima se osobito isticao pozdravni nastup Mladena Vedriša, počasnog predsjednika HNS-a i člana Mamićeve skupštine GNK Dinama. Iako je Vedriš i te kako gospodarstvena pojava on ponekad zna pretjerati u pohvalama, a tako je bilo i ovaj put. Nije zaobišao ni svoju sveučilišnu karijeru, ali je izostavio političku koja nije za pohvalu.
Ništa se bitnog do našeg odlaska nije dogodilo pa smo se ubrzo parkirali u Maksimiru. Tamo je trebalo biti objavljeno 5-godišnje produženje ugovora s Ivanom Šunjićem i to se dogodilo. Ali je u pozivima na konferencije prethodnim danima i mjesecima bilo nekoliko tajnovitih i nedefiniranih formulacija tako da novinari nisu uvijek znali što će u stvari biti. Primjerice, za konferenciju u utorak u 12 sati obavijest je stigla u ponedjeljak navečer u 23 sata, bez dnevnog reda, da bi nešto prije samog početka u utorak konferencije bila odgođena.
Postoje u ovom trenutku, što se medijskog Dinama tiče, dva najvažnija pitanja: hoće li Bjelica ostati trener i kada će se pred novinarima pojaviti nova predsjednica Uprave Vatka Peras? Gore potpisani novinar je od 1972. od pokojnog dr. Antuna Lukšića poznavao sve direktore Dinama i ni jedan se na funkciji nije pojavio a da se nije predstavio novinarima. Vlatka Peras je prva. Čekamo taj dan i zbog toga smo jurili u Maksimir, ali iznenađenja nije bilo. No približava se trenutak, kad će gospođa Peras biti zainteresirana. Treba odgovoriti točno na 11 pitanja.
Na konferenciji je bio Marijan Vlak, sportski direktor, na 35. godišnjicu svog služenja Dinamu. Ostalo je bio u drugim klubovima. Kad je 1973. sa 18 godina došao bila je to snažna petrinjska veza Srebrić - Vlak. Mladi golman je plakao u Srebrićevom zagrljaju. Danas je Vlak bio suvišan.
Kad je gore potpisani novinar došao u Maksimir tamo je sjedila jaka momčad pisanog novinarstva Junaci, Tironi, Ničota, Juranović... Ali na njegovu veliku žalost oni, i inače, s pitanjima ne idu dalje od banalnog zanimanja o nebitnom. Pa nije klub samo 11 igrača na terenu. Da su samo oni kluba ne bi ni bilo.
Otprilike se zna da su se za stolicu Vlatke Peras borili i Krešimir Antolić, povjerenik za sigurnost i Tomislav Marčinko, najodaniji Mamićev prijatelj kojemu ovaj nije ispunio želju. I da je to razlog njihovog razlaza i Marčinkovog neizbora u Skupštinu.
Nekima se to čini nevažnim, ali je to najvažnije, od toga sve počinje. Igrače zanima, dobro igrati i još bolje zaraditi. Ali to treba priskrbiti.
Mamić neće moći još dugo vladati na daljinu. Ovo obrazloženje i okrivljavanje pošte što je odgođen  peti pokušaj pokretanja druge optužnice čini se foliranjem. Čak i da viši sud prvostupanjsku presudu vrati na ponovno odlučivanje Mamić se neće vratiti na bijelom konju, možda na drvenom.
Poslije dužeg vremena čuli smo se s Marčinkom. On je zakopčan, no ne poriče razlaz s Mamićem.
-U penziji sam, ali i najzdraviji u u životu, kaže i najavljuje nove angažmane. Prisjetio se Dragana Bošnjaka igrača iz generacije 1982. koji je umro u Kanjiži.
-Umro je od klijenuti mozga. Obavijestio sam Ćiru. Nedavno smo mu pomogli sa 5.000 eura.
Kad smo se vratili u Hiltton već je bila obavljena glavna zadaća. Marijan Kustić postao je novi izvršni direktor umjesto Damira Vrbanovića. Kustić je u nezadrživom poltičkom usponu. Dosad je bio direktor natjecnja HNS-a i dopustio je nedpustivu pogrešku: ukinute su tri i uvedeno je pet trećih liga. Nedavno na plenumu u Karlovcu predstavnik NK Krka je taj postupak, s pravom,  žestoko kritizirao. Kustić bi mogao imati problem prenaglog polijetanja. Kao i mnogi on misli da je televizija sve, a kritički osvrt nepotreban.
Šuker je poslao poruku o novom stadionu u Blatu, što bi bilo fenomenalno, ako će biti.