SportNews.hr

prava sportska priča

Dinamo je bio izvrstan. Oršić i Livaković najbolji. Bjelica je realno u svemu prvi čovjek Dinama. Ni čitava dinastija Mamića mu ne može ništa. Moro napreduje nezaustavljivim koracima. Neumjesni pritisak TV-komentatora Blažička

Foto: ftcofficialFoto: ftcofficial

FERENCVAROS - DINAMO 0:4 (0:1)

BUDIMPEŠTA - Groupamaarena. Gledalaca: 22.000. Glavni sudac: Buquet (Francuska) 8. Pomoćni suci: Debart i Pacelli. Četvrti sudac: Schneider (svi Francuska).

Strijelci: 0:1 - Ademi (16), 0:2 - Petković (47), 0:3 - Olmo (55), 0:4 - Gojak (79).

FERENCVAROS: Dibiuz 5,5, Lovrencsics 5,5, Blažič 5,5, Dvali 6, Ćivić 5,5, Siger 6, Škvarka 5,5 (od 71. Heister 6), Hartin 6, Nguen 7 (od 65. Varga 6), Zubkov 6, Signevič 5,5 (od 84. Boli -). Trener Rebrov 6.

DINAMO: Livaković 8,5, Stojanović 7,5, Dilaver 7,5, Perić 7,5, Leovac 7, Moro 8, Ademi 8 (od 69. Gojak 7), Hajrović 7 (od 77. Majer -), Olmo 7,5 (od 84. Šitum -), Oršić 8,5, Petković 7. Trener Bjelica 8.5.

Isključen Ćivić (68) zbog drugog žutog.
Ocjena utakmice: 8.
Igrač dvoboja: Oršić (Dinamo).

Viče Blažičko na televiziji kako Ademiju i još nekome treba dati desetke, no što će biti kad Dinamo u play-offu za grupnu fazu Lige prvaka uskoro pobijedi Rosenborg? Tada će za pojedince tražiti ocjenu 11, kao što se nekada u pojedinim slučajevima davali beogradski novinari. "Staru školu" očito nije lako zaboraviti.
Dinamo je odigrao odlično i vratio se na razinu najboljih predstava iz prošle sezone kada je poslije gotovo pola stoljeća prekoračio u vrt nazvan "proljeće u Europi". Bjelica može biti siguran kako se ništa nije poremetilo, kako je prva utakmica s Ferencvarosem i remi u Osijeku bilo samo brušenje forme i kako ga ne može maknuti ni sva Mamićeva dinastija, jer on i dalje, doduše neformalno, drži sve u svojim rukama, toliko čvrsto da je realno prvi čovjek Dinama. Čak ni skupštinari koji sebe drže "dioničarima". Iako je u ranom dobu kapitalizma, kako se vidi, sve moguće.
Ademi je dio utakmice doista odigrao sjajno, ali onoliko vremena koliko je shvaćao da igrati zadnjeg veznog nije samo prekidati suparničke akcije i oduzimati lopte, nego i zabijati. Vodeći gol je njegova zasluga, doduše potpomognuta od Olma, no Moro je na poziciji veznog bio za pamćenje. Da ga teška ozljeda i operacija križnih ligamenata nije spriječila već bi igrao u Real Madridu.
Ako tražimo najboljega, onda su to bila dvojica: Oršić i Livaković. No, kako ne mogu biti dvojica onda je to Oršić kojega grofovsko prezime vuče prema zagrebačkom srednjem vijeku, najzanimljivijoj dionici koju je Zagreb ikada imao. Mogao bi se proglasiti i Livaković, ali kako ćete golmana, kad je rezultat mogao biti i 5:0 za Dinamo da se Petković nije "napucavao" s bijele točke, poslije dosuđene najstrože kazne nad "grofom". Petković se "napucavao" već i u Osijeku iz slobodnih udaraca.