SportNews.hr

prava sportska priča

Tek je ulaskom i golom Oršića Dinamo pobijedio Lokomotivu. Zašto se šuti o Dinamovom pravom problemu? Sprečavanjem Zdravka Mamića, upravljanja na daljinu, što se može dogoditi, oslabilo bi se klub za neko razdoblje

DINAMO-LOKOMOTIVA 1:0 (0:0)

ZAGREB .- Stadion u Maksimiru. Gledatelja: 1.935. Glavni sudac: Strukan (Split) 6,5. Pomoćni suci: Kečkiš (Virovitica) i Loparac (Sladojevci). Četvrti sudac: Župan (Bjelovar). Delegat: Ukić (Zagreb). Kontrola suđenja: Bugarija (Bibinje).

Strijelac: 1:0 - Oršić (67).

DINAMO: Livaković 6,5, Pinto 6 (od 68. Stojanović 6), Perić 6, Theophile-Catherine 6, Šitum 6, Đira 6, Hajrović 5,5 (od 82. Gojak -), Ivanušec 6, Majer 6,5, Atiemwen 6 (od 61. Oršić 7), Gavranović 5,5. Trener Bjelica 6.

LOKOMOTIVA: Grbić 6, Moharami 6, Mersinaj 6, Kolinger 6, Gluhaković 6, Cokaj 6,5, Petrak 6 (od 81. Majić -), Jakić 6 (od 51. Halilović 5,5), Emerson 5,5, Drožđek 6 (od 73. Tuci 6), Tolić 6,5. Trener Tomić 6.


Ocjena utakmice: 6.
Igrač dvoboja: Oršić (Dinamo).

Tek je ulaskom Oršića Dinamo došao do tri boda. Tako je nastavljena serija pobjeda u Maksimiru s jednim golom razlike koja traje od 2. kolovoza. Bjelica je čuvao najbolje vjerojatno za posljednju jesensku utakmicu s Rijekom u srijedu. Susret je bio težak već po tome što je uslijedio poslije ispadanja iz europskih natjecanja, ali su ipak zamjene za najbolje trebale biti uvjerljivije. Dinamo ima previše igrača za najviše 19 utakmica koje ga čekaju u proljetnoj polusezoni. Neki će biti nezadovoljni jer neće biti mjesta za sve, iako svojom kvalitetom zaslužuju igranje u Prvoj HNL. Lomomotiva je jesensku polusezonu završila na šestom mjestu što nije više od prosječnosti, ali je dobila Tolića,
Malo je čudno da se u razglabanjima o Dinamovoj budućnosti uočljivo izbjegava - posebice mediji - ono što već sutra može postati glavna tema. Neće to biti samo prevelik broj igrača, ni prodaja Olma ni njegova cijena, ni Bjeličini planovi, nego gibanja oko glave kluba, oko glavnih upravljača braće Mamić kojih se sudska pozicija može popraviti, ali i nenadoknadivo pokvariti. Zastoju u rješavanju njihovih slučajeva možda su utjecale europske utakmice Dinama (da se ne kvari raspoloženje) i politička uzburkanost zbog predstojećih izbora. Ali sudbena vlast će svoje reći prije ili kasnije. Kako bude bude! Premda je nejasno što bi se događalo sa Zdravkom Mamićem ako mu Vrhovni sud potvrdi zatvorsku kaznu: hoće li je on morati izdržavati u BiH, kao, također izbjegli i u zatvoru umrli dr. Šimić (kriminal) i Glavaš (ratni zločin) ili bi ga Vrhovni sud BiH oslobodio, kao Kutlea i ostavio u BiH živjeti na slobodi. Ako bi Mamići morali u zatvor oni ne bi mogli na sadašnji način upravljati Dinamom, odnosno vrlo teško i to bi bitno oslabilo klub. Teško je vjerovati kako nogomet i odnose u njemu Barišić, Vlatka Peras i Rožić poznaju jednako kao braća, iako u Dinamovom lancu ima mlađih ljudi koji znaju posao, ali se čini kako bi sprečavanjem ponajprije Zdravka Mamića, Dinamo, barem za neko vrijeme, bio znatno oslabljen. No, postoje zakoni i sudstvo i to je sastavnica svake pravne države. Da su Barišić, Vlatka Peras, Rožić i drugi iz te upravljačke vrhuške do kraja uvjereni u svoje sposobnosti, mogućnosti i neumiješanost u prijašnje razdoblje, već bi počeli samostalno djelovati. Ta nesigurnost je zapravo najopasnija za Dinamo, pogotovo ako bi se sadašnji novac potrošio, za tekuće poslovanje, a u bliskoj budućnosti ne bi više bilo ovogodišnjih uspjeha i priljeva. Prodaja igrača, pak, ne može trajati bez prestanka.