SportNews.hr

prava sportska priča

Dinamu se više isplati potpisati novi ugovor s Olmom nego sada uzeti 25 milijuna eura jer nije u novčanoj stisci. Velik klub planira na dulje staze: Olmo će biti prijeko potreban u kolovozu. Ako Olmo neće, mogao bi i na tribine

Foto: Djuka / Dani OlmoFoto: Djuka / Dani Olmo

Pojedini hrvatski mediji u nedostatku ideja u razdoblju "kiselih krastavaca", pa i problema vlastitog opstanka na tržištu, gotovo su "prisilili" Barcelonu poslati 25 milijunsku ponudu (u eurima) za Olma, ako je to uopće i cjelovita istina. Već "pritišću" i neke engleske klubove nastojeći ishoditi tu očaravajuću 40 milijunsku ponudu koju su sami mediji zamislili i koja nije realna.
U prošlim vremenima 25 milijuna eura za nekog igrača je iznos na koji bi Dinamo odmah pristao i ne razmišljajući o nekom drugom, dugoročnijem cilju. Ali poslije dva uzastopna, prilično uvjerljiva uspjeha u europskim natjecanjima, došao je trenutak da se razmišlja o Dinamu kao pravom europskom klubu, pogotovo što će ovakav način upravljanja klubom ostati još neko vrijeme. Velik klub ne polakomljuje se uvijek i svakom trenutku za nekom ponudom ne vodeći računa o strategijskim interesima koji ponekad znače i rizik, bez kojeg i ne može biti pravog uspjeha.
U ovom trenutku, kad je osiguran novčani priljev od europskih utakmica, važnije je zadržati Olma koji je ključni motor Dinamove momčadi i bit će najpotrebniji u kolovozu kada će se voditi najvažnije bitke za europsku jesen i nove prihode. Čak i da se sada uzme 25 milijuna eura Dinamo ne može kupiti igrača ni približnog Olmu koji je toliko integriran u Dinamovu igru da bez njega i ne može odigrati zahtjevniju europsku utakmicu.
Prema tome, logično je zaključiti kako će Dinamo Olmu ponovno ponuditi novi ugovor. Olmo i njegov otac u prvi trenutak vjerojatno neće biti oduševljeni takvom idejom. U njihovim planovima je jamačno igranje u proljeće u nekoj jačoj ligi od HNL-a i poziv u španjolsku reprezentaciju na Europsko prvenstvo u lipnju. To bi bila idealna kombinacija, ali vrlo teško izvediva, osobito ako bi prešao u Barcelonu. Je li Olmo sa 21 godinom (7. svibnja će imati 22) stvarno spreman u proljetnoj sezoni stalno igrati za prvu momčad Barcelone i osigurati poziv na Euro? Ako bi u proljetnom nastavku igrao za Dinamo u Prvoj HNL šanse za povoljan ishod bile bi manje. No, Dinamo ima pravo voditi računa i o svom interesu. Prodaja Olma za 25 milijuna eura sada bi još više napunila blagajnu. Prvenstvo i Kup vjerojatno bi se osvojili i bez Olma. No, što potom? Kako bez njega u kolovozu izaći na europsku pozornicu i očekivati uspjeh? Dinamo ne mora Olma pustiti sada i Olmo ne mora potpisati novi ugovor! Olmo bi morao igrati za Dinamo do kraja godine i onda bi postao igrač bez odštete. To Dinamu, čini se, ne odgovara. Zbog toga je za očekivati nekakav kompromis: da i Olmo i Dinamo budu barem donekle zadovoljni.
Ako Olmo ne bi pristao na novi ugovor i time dao Dinamu garanciju kako će moći naplatiti odštetu u svakom razdoblju, situacija bi se mogla zaoštriti: da Olmo, makar privremeno, završi na tribini. Vjerojatno neće biti tako, ali...