SportNews.hr

prava sportska priča

Lokomotiva ide prema Ligi prvaka, ali je osnovno pitanje sljedeće: može li Šikić od Lokomotive napraviti drugi zagrebački klub po interesu publike i gledanosti. Zasad vjerojatno čak sedam klubova ima više pravih navijača

LOKOMOTIVA - VARAŽDIN 2:0 (1:0)

ZAGREB - Stadion u Kranjčevićevoj. Gledatelja. 600. Glavni sudac: Pejin (Donji Miholjac) 7. Pomoćni suci: Crnčić (Vrbovec) i Novosel (Gat). Četvrti sudac: Bionda (Zaprešić). VAR: Gabrilo (Split). AVAR: Pataki (Đakovo). Delegat: Matošić (Peteranec). Kontrola suđenja: Bugarija (Bibinje).

Strijelci: 1:0 - Tuci (45+2), 2:0 - Jakić (85).

LOKOMOTIVA: Grbić 8, Gluhaković 7, Kovačić 7,5, Kolinger 7,5, Čeliković 7, Petrak 6,5 (od 46. Jakić 7,5), Cokaj 7, Tolić 8, Kastrati 7, Uzuni 6, Tuci 6,5 (od 72. Rakić 6). Trener Tomić 7.

VARAŽDIN: Nevistić 6, Tkalčić 6, Senić 6. Rodin 6,5, Mamić 6,5 (od 72. Špičić 6), Posavec 6 (od 46. Glavina 6), Novoselac 6, Đurasek 6 (od 59. Kolarić 6), Petković 6 (od 46. Mehdikhani 6), Drožđek 6,5 (od 72. Dejan Glavica 6), Obregon 6. Trener Toplak 6.


Ocjena utakmice: 7.
Igrač dvoboja: Tolić (Lokomotiva).

Najljepši potez utakmice poništio je VAR! Marko Tolić, najbolji igrač, postigao je efektan, rijetko viđen gol, pri samom kraju, za 3:0 u korist Lokomotive, ali se u nedopuštenoj situaciji nalazio Uzuni. Tolić je time, ne svojom krivnjom, bitno uskraćen. Bila je to solo-akcija koja bi zasluživala ponavljanje prije svake nogometne emisije na televiziji.
Iako je prednost uvjerljiva, Lokomotiva nije lako dobila utakmicu. Varaždin više nije momčad na kojoj se popravlja gol razlika. To je sastav s glavom i repom koji je zaslužio zabiti pogodak u čemu ga je spriječio izvrsni Grbić.
Postoji velika vjerojatnost da Lokomotiva bude druga na kraju prvenstva Prve HNL, slijedom toga sudionik kvalifikacija u predskupinama Lige prvaka i time grad Zagreb biti zastupljen s dva kluba u tom najelitnijem natjecanju. To bi prije svega bila zasluga direktora Božidara Šikića koji je izvršni realizator cijele ideje. Šikić je učenik Zdravka Mamića koji je pokrenuo zamisao o sestrinskom klubu, ali je u stručnom smislu Šikić prestigao Mamića, još dok je bio u Dinamu. Šikić se bolje od braće razumije u treniranje kada je riječ o mlađim kategorijma. Ono gdje Šikić nije uspio je nametnuti Lokomotivu kao drugi zagrebački klub po interesu i odanosti publike. Sada nešto pokušava, no pitanje je domašaja. Lokomotiva gotovo i nema navijača, njezine su utakmice najslabije posjećene u cijeloj Prvoj HNL. U gradu Zagrebu više pravih navijača imaju Rudeš, Sesvete, Dragovoljac, Dubrava, Kustošija i Trnje. Šikić nema snagu komunikacije s javnošću, nema ideju kako Lokomotivu pretvoriti u drugi gradski klub, s identitetom. Kvartovski klub ne može biti jer nema više stare Kajzerice, a ni željezničari više nisu zanatska udruga kao nekad. O Lokomotivi piše najbolji novinar Sportskih novosti Predrag Jurišić i premda je pitanje koliki je njihov utjecaj danas, Šikić bi s tom činjenicom mogao više. Njegov nedavni intervju Jurišiću nije u tom smislu bio poticajan. Ako Lokomotiva uđe u kvalifikacije Lige prvaka to će biti prigoda da se napokon približi zagrebačkoj publici, barem u Šikićevu razdoblju. Lokomotiva je u opasnosti da poslije nekog vremena prođe kao Inter. Bez identiteta i publike, s jakim pojedincem na čelu i dok on traje ide, kad se potroši sve ode k vragu. U Lokomotivi u stručnom i organizacijskom smislu zasad na obzoru nema drugog Šikića.