SportNews.hr

prava sportska priča

Novi stadion u Zagrebu 2021. izborne godine. Bandić već neko vrijeme temu izgradnje stadiona nameće računajući da bi od nje mogao profitirati.

Maksimirski stadion je ruglo Europskog nogometnog kruga na koji UEFA godinama upozorava i prijeti da će Dinamu uskratiti odigravanje međunarodnih utakmica. Potres je dodatno aktualizirao temu obnove ili izgradnje novoga stadiona, a posebno je ova tema dobila na značaju nakon što je Dinamo osigurao proljeće u Europskoj ligi, a nije zanemariva ni činjenica da će se u svibnju održati izbori za gradonačelnika Zagreba. Milan Bandić lukavi, populist na temi stadiona želi maksimalno profitirati u pokušaju osvajanju 7. mandata pogotovo što mu je reputacija debelo načeta mnogim aferama, završetkom Sljemenske žičare, način kao i troškovi njene gradnje otvaraju mnoga pitanja, pa se tako svaki njegov novi projekt promatra kroz povećalo, a poseban senzibilitet je na transparentnosti financiranja, a poznato je da to Bandiću i nije po volji.

Gradonačelnik je najavio izgradnju Maksimirskog stadiona, pustio je balon jer zna on koliko bi njegova izgradnja doprinijela "kratkom pamćenju birača", a njemu je svaki glas potreban na predstojećim izborima. Marinko Perić predsjednik HD, neoprezno ili namjerno našem je glavnom uredniku otkrio da postoji plan i da mu je Bandić obećao izgraditi stadion u Sigetu s 8.000 gledatelja na kojem bi igrao i Dinamo dok se ne izgradi novi Maksimir. Prije par godina prezentiran je projekt stadiona u Sesvetskoj dolini, i građevinska dozvola je ishođena, a ovih dana produžena koji kao mogućnost igranja Dinamovih međunarodnih utakmica spominje Krešimir Antolić član Dinamove uprave. Gradonačelnik lukavo pušta informacije držeći u nadi ne mali broj nogometnih birača da će on stadion izgraditi u njihovom kvartu, za njihov klub.

Ako stavimo na stranu sve gradonačelnikove stadionske špekulacije i kombinacije, ruku na srce Zagrebu treba pristojan stadion. Pored Maksimira u gradu postoji samo još jedan stadion onaj u Kranjčevićevoj, nedavno vizualno retuširan, s kvalitetno uređenim travnjakom. Ne tako davno Lokomotiva je na njemu igrala europske utakmice. Vodeći se krizom pandemije, potresom i svim nedaćama koje su utjecale na ekonomski potencijal grada, najracionalnije, a i u najkraćem roku bi se stadion u Kranjčevićevoj mogao dovesti na razinu koja bi zadovoljila UEFA kriterije. Frustracija Dinamovih navijača izbjegla bi se zbog utakmica na Rujevici ili u Osijeku na novom stadionu Pampas. Ako bi se projekt vodio racionalno moglo bi se u sklopu njega iznaći mogućnost da se popravi infrastruktura u Sigetu, Kustošiji i Rudešu pa bi po završetku novoga stadiona u Maksimiru Zagreb dobio nogometnu infrastrukturu dostojnu svjetskih doprvaka.