SportNews.hr

prava sportska priča

Potrebne su nove reforme! Tko će biti novi predsjednik sudaca HNS-a?

Sutra, u srijedu, 10. ožujka, najvažnija sudačka organizacija u hrvatskom sportu, ona nogometna, dobit će novog predsjednika.
Točno mjesec dana od raspuštanja Komisije nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza na čijem je čelu bio Ante Kulušić, dopredsjednik Saveza, HNS će izabrati novo vodstvo.
Svoje kandidate predložili su regionalna središta, a kandidat Središta Zagreb je Ivica Modrić, 46-godišnji pomoćni sudac koji je sudio i utakmice međunarodnog ranga, a na kraju sezone završava karijeru.
Modrić ne slovi za glavnog kandidata, to su na papiru drugi, kao Bruno Marić, Damir Batinić ili Domagoj Vučkov, ali Modrić kao prednost pred ostalima ima sustav koji postoji i odlično funkcionira u Zagrebačkom nogometnom savezu, a lako se može preslikati i na krovnu organizaciju.
Talent program ZNS-a već je dugo vremena dobar pokazatelj kako se treba raditi sa sucima, a Modrić, predsjednik Komisije sudaca ZNS-a, ima iskustva i znanja s tim sustavom koji bi se implementirao u HNS-ov.
Svi kandidati imaju isti cilj, a to je razvoj suđenja. No, do cilja će svatko pokušati doći na svoj način. Ono što su često isticali ljudi iz ZNS-a je potreba za mladim sucima koji bi za neko vrijeme došli u priliku suditi europska i svjetska prvenstva.
Posebno bode u oči činjenica da na listi Prve HNL ima sudaca koji sude samo jednu utakmicu mjesečno, a za veću kvalitetu je ipak potrebna praksa, odnosno veći broj utakmica, pogotovo za mlađe suce. Preveliki broj sudaca na listama 'guši' one koji stvarno imaju talenta i to je podatak koji će morati riješiti novi 'šef'.
Dobri primjeri sudaca koji su kao relativno mlađi suci došli do visokog međunarodnog ranga su Ivan Bebek i Mario Strahonja, sada najveće šanse imaju Jović i Strukan koji su u 1. skupini Uefe i sude utakmice Europa League, Pajač i Zebec koji su u 3. skupini te Bel koji je tek postao međunarodni sudac, a poslije njih svih, najmađi na listi Čuljak koji obećava te je odabran za UEFA CORE program mladih sudaca.
Mladih i kvalitetnih sudaca u Hrvatskoj ima, ali je važno da se kvalitetno vode, da imaju dovoljno utakmica na kojima bi stjecali iskustvo, jer kao što igrači stječu iskustva na utakmicama, isto vrijedi i za suce.
Smanjivanjem lista sudaca te profesionalizaciji najmanje elitne liste u hrvatskom nogometu bi se postavili prvi temelji za razvoj onih, stvarno talentiranih mladih sudaca, onih koji bi mogli u budućnosti predstavljati Hrvatsku u završnicama velikih nogometnih natjecanja, kao što to godinama rade hrvatski nogometni reprezentativci.
Trenutna situacija sigurno nije dobra, jer dok je seniorska reprezentacija Hrvatske u svjetskoj eliti, sudačka organizacija nema dovoljno 'igrača' da ih se svrstava u svjetsku elitu.
Preuzme li Komisiju Marić, Modrić, Batinić ili netko drugi, morat će pod hitno donijeti promjene koje će u kratko vrijeme i brojne hrvatske suce dovesti u elitu.