SportNews.hr

prava sportska priča

Nenad Črnko: Unatoč svim pogreškama na štetu Gorice, moja podrška procesu poboljšanja suđenja u hrvatskom nogometu je neupitna i siguran sam da smo na dobrom putu

Gorica je u posljednjoj utakmici jesenjeg prvenstva poražena na domaćem terenu od Šibenika. Opet nakon utakmice više se govorilo o Var-u i nesuđenom kaznenom udarcu, a manje o pobjedi Šibenika. S Predsjednikom Gorice i dopredsjednik HNS-a Nenadom Črnkom razgovarali smo o fenomenu suđenja i učinkovitosti VAR-a te utjecaju suđenja na rezultat Gorice u ovogodišnjoj jesenjoj polusezoni.

Šibenik odnosi bodove, Gorica je oštećena za jedanaesterac sažetak je jučerašnje utakmice?

-Nisam zadovoljan nekim situacijama koje su nam odnijele bodove u 5-6 za nas ključnih utakmica u ovoj sezoni, ali i dalje sam uvjeren da smo se iz nekih poput ove jučerašnje utakmice sa Šibenikom morali sami izvući na terenu. Kad izgubiš dobivene utakmice, a jučer smo baš takvu igrali, glave su uvijek vruće, pa i moja, ali po meni situacija u 72. minuti i prekršaj u zoni izgledne situacije za postizanje pogotka je bio ne samo za kazneni udarac nego i za isključenje, a tada i utakmica i krajnji rezultat idu sigurno u sasvim drugom pravcu.
Duje Strukan prije par dana promoviran je u elitnu skupinu UEFA sudaca, kako protumačiti njegov previd?

-Uvjeren sam i dalje da je Strukan jedan od naših ponajboljih sudaca, no, smatram da imamo problem koji se zove komunikacija s VAR sobom, a tu je ključni detalj iskustvo unutar VAR sobe. A to se dobiva s utakmicama i vjerujem da ćemo vrlo brzo unutar saveza pronaći rješenje da budemo još kvalitetniji i da ovakve minuseve u budućnosti pretvaramo u pluseve za dobrobit nogometa. Strukan je imao vrlo zahtjevnu utakmicu prošle srijede između Istre i Dinama i jučer se ponovila slična situacija kod procjene kaznenog udarca ali je komunikacija s VAR sobom otišla u drugom smjeru. Nažalost ovdje se sad radi o šestoj ili sedmoj utakmici Gorice s detektiranim pogreškama i mene osobno više smeta što velika većina krivih odluka dolazi s velikih utakmica gdje je Gorica igrala s Rijekom, Hajdukom, pa opet Rijekom i Osijekom (govorim o negativnim ocjenama sudaca na našim utakmicama 1, 4, 10 i 18 kola), a u kojima je Gorica osvojila ukupno tek jedan bod. Skinite svakom klubu po 2 boda a nama dodajte po jedan s tih utakmica i postavite tablicu, pa ćete vidjeti da smo bili i ove sezone itekako konkurentni za borbu za europske utakmice. To ja zovem respektom prema velikim klubovima, ali nažalost takve stvari su očito normalne jer se slično događa i u drugim zemljama, ne samo kod nas. Idealno nikad neće biti, ali je zato kad sve uzmemo u obzir postane normalno da svi mali klubovi statistički u konačnici imaju više pogrešaka na svoju štetu od velikih. Moramo svi zajedno težiti da se taj postotak smanji i kad to uspijemo i ja i svi koji provode proces bit će sigurno zadovoljniji.

Po postignućima u 1.HNL-u Goricu mnogi ne smatraju "malim klubom", dapače više joj daju pridjev "gospodskog kluba".

-Gorica nažalost ima i drugi statistički problem a da smo posljednju utakmicu doma pobijedili 21. kolovoza u 6. kolu, a posljednju utakmicu u gostima izgubili u 9. kolu u Osijeku 19. rujna. Od tada odnosno utakmice u Osijeku u 6 domaćih utakmica bilježimo 3 poraza i 3 neodlučene, a u 5 gostujućih utakmica imamo 4 pobjede i jednu neodlučenu utakmicu. Doslovno razmišljam o odluci da u proljeće iznajmimo neki gostujući teren za domaće utakmice, našalio se na kraju predsjednik Gorice.