SportNews.hr

prava sportska priča

Drugoligaši traže da se prvenstvo ne nastavi. Neće ni Prva HNL ako ne bi bilo tri tjedna pravog treninga. Trebat će i testiranje

Prvoligaški klubovi dobili su neku vrstu preliminacijske dozvole za pripreme, no to je još daleko od punih priprema za koje, uoči početka prvenstva u normalnim uvjetima, čak i drugoligaši i trećeligaši koriste po najmanje šest tjedana. Sada u izvanrednim okolnostima zaraze Covidom 19 to bi trebalo biti najmanje tri tjedna zajedničkih momčadskih priprema sa svim elementima nogometne igre. Igrati prvenstvene utakmice bez makar takvih minimalnih priprema ne bi imalo smisla. U sadašnjoj, prvoj dopuštenoj fazi, primjerice, igrači ne smiju udarati loptu ni glavom. Situacija nije jednostavna. Dodatnoj komplikaciji pridonosi i činjenica da dopuštenje za početak nisu dobili drugoligaški klubovi, premda postoji neka logika međusobnosti s obzirom na ispadanje i kvalifikacije. Prije nastavka prvenstva svakako valja napraviti testiranja na Covid 19, što također košta. Ako bi se prvenstvo u Prvo HNL nastavilo 30. svibnja puni momčadski trening morao bi početi za dva tjedna. Ako bi se nastavilo 13. lipnja što je zadnji rok, puni momčadski trening trebao bi početi odmah poslije 18. svibnja. Sve zavisi od Stožera, od protuzaraznih mjera i nikakva predviđanja nisu utemeljena. Može se dogoditi da nastavka prvenstva neće biti ni u Prvoj ni u Drugoj HNL. Promjenom Zakona Izvršni odbor HNS-a dobio je velike ovlasti u kreiranju sustava natjecanja i broja klubova. Jedino o čemu mora voditi računa su odluke Stožera civilne zaštite i neki oblici zapovijedi Uefe.
U takvim okolnostima, kad drugoligaši nisu dobili dopuštenje makar površnog treniranja, oni bi teško mogli biti spremni i za termin 13. lipnja. Drugi je problem što su lokalne zajednice u galopirajućoj ekonomskoj krizi uskratile financijske potpore. To je navelo klubove da upute pismo HNS-u u kojem su predložili da se prvenstvo ne nastavlja, nego da se predstojeće razdoblje iskoristi za pripremu igrača za sezonu 2020./2021. Klubovi mole i financijsku pomoć bez obzira da li se prvenstvo prekinulo ili nastavilo.
Ako se prvenstva prekinu, što je gotovo sigurno za Drugu HNL, a nešto manje vjerojatno za Prvu HNL, Izvršni odbor trebat će odlučiti o broju klubova Prve HNL u sljedećoj sezoni i naravno o Drugoj HNL i trećim ligama. Oni koji vjeruju kako će dobiti licencije nadaju se višem rangu. Tako misle i u Orijentu 1916. I nije isključeno da bi Prva HNL u idućoj sezoni brojala 12 klubova i da ove sezone nitko ne bi ispao. Nije nemoguće da se proširi i Druga HNL i da prigodu dobiju svi trećeligaši s licencijom koji prema propozicijama to trenutačnim položajem na ljestvici zaslužuju.