SportNews.hr

prava sportska priča

Kako će se popunjavati Druga HNL? Pet trećeligaša čeka. Mladost Petrinja je u punom zamahu. U Zagrebu dvije umjesto tri Zagrebačke lige


Korona će posljednja kapitulirati pred nogometom. Ona kao da je "nastala" dobrim dijelom i zbog toga da bi umanjila njegovo planetarno značenje. No, nogomet se toliko utkao u ljudsko društvo da će ga teško sasvim pobijediti. Čak i u trenucima kad je gotovo sigurno da pravog nogometa neće biti još neko vrijeme, nogometni djelatnici ne miruju i spremaju se kao da je ovo nešto sasvim privremeno i prolazno.
U Hrvatskoj je sigurno, premda ne i službeno, kako nastavka trećih i nižih liga za sezonu 2019./2020. neće biti. Gotovo je sigurno, premda nije službeno potvrđeno, da se neće nastaviti ni Druga HNL. Previše je otvorenih pitanja da bi, ipak slabašne i malobrojne, drugoligaške, profesionalne, funkicionerske garniture mogle obaviti sve potrebne poslove oko organizacija utakmica koje će osim ostalog zahtijevati i koronavirusno testiranje svih sudionika: igrača, trenera, sudaca, delegata, kontrolora, tehničkog osoblja i ostalih prijeko potrebnih sudionika, uz sve druge epidemiološke mjere.To će stvarati i dodatne financijske troškove. Jasno, publike neće biti. Za novinare kojih je i onako malo nazočnih na tim utakmicama, osim televizijskog osoblja, nisu se obvezni brinuti. Tiskane medije na njihovu putu prema sigurnoj propasti (nećemo ih nabrajati, to će vam prišapnuti na svakom prodajnom mjestu) takve utakmice i ne zanimaju, a neće daleko dospjeti ni mnogi portali jer neće imati od koga prepisivati!
Uzmimo kako to neće dugo potrajati (mislimo na Covid 19, a ne na loše uređivačke politike i izvlačenje na internet), pa ipak u ovom trenutku valja rješavati aktualna pitanja. Jedno od njih je što ako se Druga liga neće nastaviti? Čini se logičnim da se prizna aktualni plasman kao konačni. Tako će zacijelo biti i u trećim i u nižim ligama. Danas je sastanak Međuopćinskog odbora zagrebačkog središta pa će se vjerojatno znati i sudbina njihove četvrte lige. U Zagrebačkom nogometnom savezu razmišljaju o rješenju po kojem bi od sezone 20120./2021. postojale dvije Zagrebačke lige: prva sa 16 i druga vjerojatno također sa 16 . Treće Zagrebačke lige ne bi bilo.
U ovom trenutku je jedno do najvažnijih pitanja - ako se trenutačni plasman prihvati kao konačni - kako popuniti Drugu HNL? Pravo kvalifikacija za Drugu HNL imaju trećeligaši najbolji u u svojih pet skupina do trećeg mjesta, ako dobiju licenciju. U zagrebačkom središtu najveći kandidat je Mladost iz Petrinje. Ona je trećeplasirana i silovito se giba prema Drugoj HNL.
-Moramo vidjeti i što je s Vinogradarom koji je vodeći. Mi ulažemo goleme napore da dobijemo licencu. Želimo u Drugu HNL. Napravili smo pomoćni teren s umjetnom travom 100x64 i rasvjetom. Uređujemo gledalište.Tu je i igralište Gavrilovića. Evo, radim na licenciji kao da gradim kuću, kaže direktor Mladosti Davor Ivić.
I Lučko se nada?
-Moj prijatelj Joža Zornjak dobro zna da smo mi treći s jednakim brojem bodova kao drugi Kurilovec. Oni su osmi, objašnjava Ivić.
Direktor Mladosti je i član Izvršnog odbora HNS koji ima goleme ovlasti, ali ne komentira eventualna rješenja. Najvažnije je pitanje kako dobiti šestog sudionika kvalifikacija, ako se priznaju aktualni plasmani. Tko će osim Mladosti, Marsonije, Mladosti Ždralovi, Junaka i Opatije biti šesti sudionik eventualnih kvalifikacija. Bilo bi nepravedno da to bude 14. plasirani BSK Bijelo Brdo ili bilo koji drugoligaš. No, nije sigurno da će svi prvoplasirani trećeligaši dobiti licencije, iako u prikrajku čekaju Belišće, Split...Vjerojatno kvalifikacija neće ni biti. Kako to uopće izvesti pod ovakvim epidemiološkim uvjetima?
Pitanja su pred Izvršnim odborom HNS-a.