SportNews.hr

prava sportska priča

Kvalifikacije za Drugu HNL: Mladost Ždralovi je najbogatija, Mladost Petrinja je najbolja. Vinogradar, četverostruki prvak, opet kalkulira. Hoće li Slavonci ostati bez licencija? Za kvalifikacije Kranjčevićeva je najbolja

U lipnju i srpnju, i to samo ako bude sreće s koronom, gletat ćemo - isključivo putem televizije - utakmice Prve HNL i završnice Hrvatskog kupa. Oni koji vole niže lige moći će uživati (jasno također samo na televiziji) u kvalifikacijama za Drugu HNL koje još nisu definirane, ali je sasvim sigurno, ako se bude doista igralo, ako u konkurenciji bude pet klubova s licencijom i bez obzira koliko susreta bilo na rasporedu, to će biti poslastica. Gore potpisani novinar dao bi većinu utakmica Prve HNL za draž susreta između Jaruna i Mladosti Petrinja (0:1) 7. ožujka koja je po uzbudljivosti i dramatici bila teško ponovljiva. Mladost je pobijedila s dva igrača manje i 11- ercem protiv sebe. U vrućem Jarunu to bi teško bilo i Dinamu II, onom Jovićevićevom iz Munchena.
Sada sve ovisi o licencijama. One nisu bezvezne, kako neki podmeću i jedne su od boljih iskoraka HNS-a. Od licencija zavisi hoće li u kvalifikacijama igrati Mladost iz Ždralova, financijski najjači klub između svih trećeligaša kojem je gazda i sportski direktor Renato Radić, vlasnik Prime iz Bjelovara, najvećeg hrvatskog lanca namještaja. U 2018. imao je više od 800 milijuna kuna prihoda. Na trenerskoj klupi je dvojac Nikola Papac - Danijel Lovrić, u prošloj sezoni trener Jaruna koji je i zaposlenik Prime na važnim poslovima u Zagrebu i zagrebačkoj regiji. Mladost u Ždralovima, predgrađu Bjelovara, nema potrebne infrastrukturne uvjete i dogovorila je da svoje utakmice igra u Vrbovcu. "Potpisan je ugovor s gradskom tvrtkom koja upravlja sportskim objektima", kaže predsjednik NK Vrbovca Mato Jelić. "Teren je kvalitetan poput onoga na Wemleyju", prisnažuje Jelić. No, pitanje je hoće li Odbor za licenciranje prihvatiti rješenje prema kojem Mladost ne bi igrala u svojoj županiji. U Bjelovaru se stadion obnavlja. Bilo bi razočaravajuće da najbogatiji klub treće lige - neka ne zamjere Rubinić i Vinogradar - ne dobije licenciju kad to tako žarko žele.
Vinogradar je prvak u trećoj HNL središte i vjerojatno najbolji trećeligaš, ali ne više onako dobar kao što je bio u prethodnim sezonama kada je također triput za redom bio prvak. Njegov vrhunac je bila utakmica u Hrvatskom kupu 4. listopada 2017. na gostovanju kod prvoligaša Rudeša koju je izgubio na 11-erce. Vinogradar se prijavio za licencu, no pitanje je da li predao potrebnu dokumentaciju. Ako bi Vinogradar dobio licencu pa onda odustao mogao bi biti izbačen u najniži stupanj natjecanja. Vinogradar više nema momčad kakvu je imao prethodnih sezona kada je propuštao ući u Drugu HNL i bez kvalifikacija. Prema tome, gotovo je sigurno da će vjerojatno licencirani predstavnik biti Mladost iz Petrinje koja nastavlja dugu tradiciju petrinjskog drugoligaškog nogometa. Čim je za direktora doveden Davor Ivić, poznati nogometni djelatnik iz Siska, a gradonačelnik stao iza drugoligaškog projekta, postalo je jasno kako se Mladost želi vratiti na stare grane. Karlo Abramović i Zvonimir Filipović su prvoligaški potencijali.
Igra se jedna utakmica, naviše dvije, zavisno koliko će klubova dobiti licencije. To još povećava neizvjesnost i pojačava specifičnost. Pisac ovog teksta nije gledao Junak i tek malo Opatiju i Marsoniju. Opatija je dobra, ali se čini kako je Mladost najbolja. Kvalifikacije su lutrija. Može se dogoditi da Marsonija ne dobije licencu. Marijan Zovko, legenda slavonskobrodskog nogometa kaže da je licencija zatražena za stadion Stanko Vlajnić Dida, a ne za matični stadion kraj Save. Već to može biti hendikep. Ako ne bi prošla Marsonija tu je Belišće, no je li kapacitet, istina novog stadiona, dovoljan? Slavonski nogometni djelatnici nose grijeh prošlosezonskog povećanja Treće HNL na pet skupina. Zbog smanjenja troškova, u razdoblju kad je standard građana bio najveći. Kustić je brzopleto pristao. Ništa time nije dobiveno. Logikom toga možda bi sada u krizi bilo dobro podijeliti istočnu skupinu na Osječku i Brodsku. Ideja je šala, ali doista ima takvih koji misle da bi valjalo podijeliti i Središte i Jug. "Svi bi igrali" treću ligu! Zagrepčani tramvaj ligu, poput Prve zagrebačke.
Gdje će se igrati kvalifikacije? Premda sve zavisi od broja klubova, bilo bi najbolje da se odigraju u Zagrebu u Kranjčevićevoj. Auto-cestom se brzo dođe, lako je za smještaj, teren je neutralan i mogu se najbrže osigurati epidemiološki standardi. Ždralovi i Petrinja su za, Zovko je protiv. On je za Vinkovce!

Alpas