SportNews.hr

prava sportska priča

Podijeljene prve licencije! Rudeš u stečaj? Knežević uzvikuje: Nećemo! Junak, Belišće i Lučko licencirani. Zornjak: Idemo! Opatija, Petrinja i Ždralovi odbijeni. Bogolin sin "vlasnika" Opatije: Otac će sve platiti. Marsonija moli navijače za pomoć

 

Iako su prve licencije dodijeljene, prava bitka će se tek nastaviti. Slijedi žalbeno razdoblje u kojem će neki klubovi ispraviti nedostatke i prolaz na kraju dobiti. Pojedini - u igri su čak i Inter i Rudeš - mogli bi završiti žalosni. Inter bi mogao ispasti temeljem plasmana, ali s obzirom da u prvom stupnju nije dobio ni prvoligašku ni drugoligašku licenciju, čini se da tamo nije u redu ni na drugim frontovima. Direktor Laljak je uobičajeno optimist, no i to će se jednom istopiti. Neće moći stalno živjeti na optimizmu. Već uoči proljetnog nastavka vidjelo se kako svemu ima kraj.
NK Rudeš je teškoj situaciji. Napadač Tomislav Havojić kaže: "Nitko nam ništa ne govori. Ne znamo što se događa. 15. lipnja mi istječe ugovor". Predsjednik Knežević je poslovno u Slavoniji i poručuje: "Ne predajem se. Imam pismo namjere potencijalnog partnera. Čekam samo potpis ugovora". Dobro, ako je tako, no imate i veliki dug prema brazilskom klubu. "Da imamo", nastavlja Knežević "ali posjedujemo i potpisan ugovor o isplati i kad uplatim prvu ratu suspenzija se skida u roku tri dana".
U Belišću slave! Oni, drugi na ljestvici Treće HNL istok, dobili su drugoligašku licenciju, Marsonija prvak - nije. Marsonija putem svog službenog portala poziva navijače da do 26 svibnja pruže financijsku i materijalnu pomoć. Izgleda zgodno, no neizvedivo. Trener Belišća Rupnik uzvikuje: "Hvala upravi".
I Junak iz Sinja je dobio drugoligašku licenciju. Kako su Sinjani i prvaci dvojbe na jugu nema.
Za razliku od Juga velika je borba u Središtu. Prvak Vinogradar nije dobio licenciju i vjerojatno se nije ni pretrgao da ju dobije. Vinogradar je četvrti put za redom prvak i nije ušao u Drugu ligu čak i kad je to mogao bez kvalifikacija i po vrijednosti imao momčad koja bi se borila za vrh u Drugoj HNL. Ali je (zasad) bez licencije ostala trećeplsirana Mladost iz Petrinje koja žarko želi u drugu ligu. Direktor Davor Ivić misli da će nedostatke riješiti u žalbenom razdoblju i na kraju dobiti mogućnost drugoligaških kvalifikacija.
Najzanimljivija je situacija s NK Lučkom koje je dobilo licenciju, no ne ispunjava natjecateljski uvjet. Na ljestvici momčad je tek osma, a prema propozicijama trebala bi biti najmanje treća. Josip Zornjak, istaknuti član Uprave se ne predaje: "U ovoj situaciji ne bi se smjeli primijenjivati tako oštri natjecateljski kriteriji. Mi smo ostali bez 13 kola i tko kaže da u tih 13 utakmica ne bismo osvojili barem treće mjesto. A što se tiče Mladosti iz Ždralova nisam siguran da se domaćin može biti u drugoj županiji".
Mladost iz Ždralova, prvak na Sjeveru, tražila je da svoje utakmice igra na stadionu u Vrbovcu u Zagrebačkoj županiji. Najbogatiji trećeligaški klub (zasad) nije dobio licenciju, ali trener Danijel Lovrić tvrdi kako to nije zbog županije nego nekih drugih razloga koji će u žalbenom roku biti popravljeni.
I najzad drugoligašku licenciju nije dobila ni Opatija jer nisu ispunjeni svi uvjeti na riječkom stadionu Kantrida. I Opatija kao i Vinogradar je prije dvije sezone mogla ući bez kvalifikacija koje će sada, ako dobije licenciju, vjerojatno morati igrati.
-Upravo sam razgovarao s ocem i on će platiti da se uredi to što još treba da bismo dobili licenciju na Kantridi, kaže Baltazar Bogolin, jedan od najboljih igrača Opatije, sin Zorana Bogolina trenera i suvlasnika kluba.
Prema tome zasad su sigurni Belišće i Junak i po tome se kvalifikacije vjerojatno i ne bi trebale ni igrati. O Lučkom će vjerojatno odlučivati IO HNS-a. Kvalifikacije će se ipak gotovo sigurno igrati. Ne samo zbog, eventualno, Lučkog. Puno zavisi od Intera i Rudeša, od Dragovoljca, Solina i Dugopolja (koji također nisu prošli), a i od toga koliko će još trećeligaša dobiti licenciju. Pretpostavlja se da bi Druga HNL brojala 18 klubova.

Alpas