SportNews.hr

prava sportska priča

Carevićev Rudeš pokazao "forcu": Izvukli smo se s dna, podigli samopouzdanje i naša kvaliteta počinje dolaziti do izražaja. I dalje je prvi cilj ostanak u ligi!

Rudeš je dobio formu, a rast bi mogao još u formi. Potpis Marija Carevića i njegove filozofije je vidljiv. Između najvećih jednoga doba, Ivića i Trapatonnija, izvući će svoga mentora Zorana Vulića, od onih koji su ga trenirali. Uz još jednoga Šjora, Špacu Poklepovića. Talijanska škola na splitski način.

U Zagrebu je šest godina, a Rudešu je stigao prije dva mjeseca, gdje ga je dočekala momčad koja u 10 službenih utakmica u 2020. nije pobijedila. S Carevićem je „promijenjena boja“, izvukli su se iz crvenoga. Sada je to jedna druga ekipa, sa Abdulrahijem (30), Edinom Šehićem (25), Nikolom Burićem (24), Marijom Burićem (30), koji su, među ostalima, stigli negdje u vrijeme s novim trenerom.

Odmaknuli su, odahnuli na trenutak od donjeg dijela tablice, i sada manje opterećeni gledaju prema naprijed. Sa po bod su prešli na osvajanje sva tri, protiv Hajduka su konačno pokazali da imaju i „forcu“. A nedostajao je Mario Jelavić, kojeg nema otkako je zabio svome Solinu, ali i Čabraja, Sušak, Andačić.

Pobijedio je dva bivša kluba u samo par dana; Hr. Dragovoljca poslije čak 425 dana bez poraza, pa svoga Hajduka, za koji je odigrao 156 utakmica, podsjetili smo Cara.

- Da, tako je ispalo. Meni Hajduk znači sve u životu, dok sam u Dragovoljcu bio kratko, ali isto ga poštujem kao klub. No, jako bitne pobjede za nas, da smo zaredali dvije, s kojimo smo se digli na ljestvici.

O samoj utakmici s Bijelima, poslije utakmice u srijedu, kazao nam je:

- Pripremali smo se za jedan drugi Hajduk, ali su „spustili“ nekoliko igrača nakon Lokomotive, i moram priznati da je moja momčad na te promjene dobro reagirala. No, ljutime ta dva primljena pogotka u završnici, pogotovo ovaj zadnji, jer inzistiram uvijek da održimo „nulu“. Ali, nema veze, nećemo sada gledati pobjedi u zube. Slijedi nam Osijek II, također jedna zahtjevna utakmica.

U pozitivnom ste nizu sedam utakmica.

- Moram priznati, da smo bili zadnji kad sam došao, s tri boda u šest utakmica, tek jednim golom iz igre. Možete zamisliti samo u kakvom je psihološkom stanju bila ekipa... I tu je stvarno jedini put da gradiš taj pozitivan rezultat, što nam je i uspjelo. Sada smo se napunili smopouzdanjem, a do izražaja dolazi i naša kvaliteta, koju stvarno imamo. Ali nije lako igrati kada ti je u podsvijesti da si na dnu. Teško je kad si u „crvenome“, kad si u borbi za ostanak. I tada ti čak i bod vani, u tome smislu, ne znači previše, sve dok ne kreneš s pobjedama. No, od nečega treba krenuti.

Ambicije Rudeša u ovoj sezoni.

- Ostati u ligi, prije svega. Jer možeš biti peti, a možeš i ispasti, toliko je sve izjednačeno, svi na nekoliko bodova. Tjera te da budeš stalno oprezan, nema opuštanja.

U ponedjeljak igrati s prvoplasiranim Osijekom 2.

- Mišljenja sam da su među najboljim ekipama lige. Igraju specifičan nogomet; imaju pregršt mladih i talentiranih igrača - brzi, hitri, motorični i dobro selekritani - i nije slučaj da su u ovom trenutku na vrhu. Vidjet ćemo, imamo vremena za pripremu do ponedjeljka. Možda ćemo osvježiti momčad jednim, dvojicom igrača.

Žali se Carević na sve teže travnjake.

- Trošimo se puno energetski, teški su i blatnjavi, i u takvim uvjetima igrači iscijede cijeloga sebe, a za koji dan opet igraju. Iscrpljujuće su ove utakmice, priznaje trener Rudeša.

Carević je dosad vodio slovensku Krku, Dragovoljac, kratko je bio u stožeru U-20, pa asistent Vuliću u Hajduku. Zanimljvio, upravo je kao pomoćnik na splitskoj klupi debitirao protiv Rudeša, prije nešto više od dvije godine, kada je zagrebački klub još bio član Prve HNL.

Rudeš zaredao dvije pobjede, a ne gubi još od rujna. I Hajduk je slomio Burić, Nikola!

Standings provided by SofaScore LiveScore