SportNews.hr

prava sportska priča

Neviđen zaplet 2. HNL. Dubrava odlučuje o novom prvoligašu. Dragovoljcu ne mora biti dovoljno ni neodlučeno. Rudeš, kao nikad, ovisi o Dubravi. Zagrebački klubovi nikad bolji. Sesvete pet u nizu. Najslabiji je Dinamo II, tek 14.

Od prvog do šestog mjesta na drugoligaškoj ljestvici, četiri kluba su s područja grada Zagreba, odnosno Zagrebačkog nogometnog saveza, dok Hrvatski dragovoljac i Rudeš vode izravnu borbu za plasman u Prvu HNL. Između šest zagrebačkih momčadi koliko ih se natječe u Drugoj HNL ni jedna neće ispasti, a najslabiji je Dinamom II na 14. poziciji. Premda se mislilo da je poslije pobjede u Rudešu, Dragovoljac na korak do Prve HNL, dogodilo se iznenađenje. Cibalia je pobijedila u Sigetu i sada je Rudeš od vodećeg opet udaljen samo dva boda. Teorijski izglede ima i Cibalia koja jedina uz Dragovoljac (zasad) posjeduje infrastrukturnu, organizacijsku i financijsku licenciju. Odluke o novom prvoligašu vjerojatno neće biti do posljednjeg kola 29. svibnja, ali će se, s obzirom na Dragovoljčev neočekivani poraz, možda presudan susret odigrati u nedjelju 23. svibnja na stadionu u Kustošiji, između Dubrave TK i Hrvatskog dragovoljca. Drugim riječima, Dubrava će, na ovaj ili onaj način, rješavati pitanje novog prvoligaša. Dragovoljcu ne mora biti dovoljno neodlučeno, jer Rudeš na svom terenu igra s već ispalim Junakom. Iako ni to nije baš sasvim sigurno, samo pobjeda odvela bi Dragovoljac u najviši rang. Dragovoljac je u posljednjih devet kola osvojio 13 bodova, ni 50 posto, što može pravdati stankom zbog korone, ali je činjenica da je u istom jesenskom razdoblju, bez korone, osvojio samo deset.
Zagrebački klubovi u posljednjih devet kola postižu izvrsne rezultate. Sesvete koje su već četvrte, postigle su pet pobjeda u nizu, zabile su i rekordna 62 gola. No, one nisu podnijele zahtjev za prvoligaškom propusnicom i Prva HNL ih, kako je poslije pobjede nad Dragovoljcem 1. svibnja izjavio predsjednik Pero Karatović, ne zanima dok ne izgrade, odnosno obnove stadion u Bistričkoj cesti u Sesvetama. Na to je predsjednik Dugopolja Mario Smodlaka zanimljivo poručio: "Zagrebački klubovi su sretni što imaju Kranjčevićevu. Po mojem mišljenju u Prvu HNL ne bi trebao ići nitko tko u svom gradu nema svoj licencirani stadion, samo za sebe." Kod Sesveta može biti problem u tome što će, bez prvoligaške ambicije,  teško zadržati posebice Kožića, Malekinušića i Topića, možda Geljića i još neke.
Rudeš je također pet puta pobijedio - ali ne uzastopce - otkad je na trenersku klupu, prije devet kola, zasjeo Alen Šušnić. U tom razdoblju osvojeno je 18 bodova. Rudeš još nema licenciju za Prvu HNL, ali ima izvrsnog Besarta Abdurahimija. Rudeš sada, kao nikad, ovisi o Dubravi.
Kustošija je s Dinkom Jeličićem u trenerskoj ulozi od 2. travnja osvojila 16 bodova s pet pobjeda i tri poraza. Kustošija na šestom mjestu ima samo pet bodova manje od vodećeg Dragovoljca. Predsjednik Vlado Babić čini napore da momčad ostane na okupu i u novoj sezoni: "Sljedeće prvenstvo je vrlo važno jer 12 momčadi stječe pravo igranja u novoj Prvoj HNL u koju će u sezoni 2022./23. prerasti sadašnja Druga HNL. Kao što je poznato, Prva HNL će postati premijer liga", ističe Babić i nastavlja: "Trener Jeličić će ostati osim ako ne pronađe angažman u inozemstvu. Fran Brodić namjerava ostati do studenog. Filip Šušković Jakopac pregovara s Lokomotivom, a tražen je i Martin Šlogar."
U Dubravi Darko Šantek osvojio je 13 bodova kao i Dragovoljac, osigurao je drugoligaški status, drži deveto mjesto i sada, čini se, odlučuje o prvaku. Dubrava nema svoj licencirani stadion i to je velik hendikep. U novoj sezoni bit će domaćin u Sesvetama što je logičnije nego igrati na sasvim drugom kraju grada u petak popodne kad su najveće prometne gužve.
Alpas