SportNews.hr

prava sportska priča

U nogometnoj godini koja je upravo počela posljednji put se igra sadašnji format. Od 2022. Premijer, Prva i Druga HNL. Iznenađenje je to da svaka od pet skupina treće lige za buduću jedinstvenu daje po dva kluba. Propozicije bi mogle ispraviti nelogičnost

Upravo smo ušli u nogometnu godinu posljednju u ovom sustavu natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza, što se tiče prvog, drugog i trećeg stupnja. Od nogometne godine 2022./2023. nastupaju bitne promjene. Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza je 10. lipnja 2021. donio odluku o izmjeni sustava stalnih natjecanja i time izmijenio odluku o sustavu stalnih natjecanja prihvaćenu 23. srpnja 2020. Promjene su donijete godinu prije stupanja na snagu, pa prema tome zadovoljavaju zakonski kriterij, po kojem se odluke o sustavu natjecanja moraju donijeti godinu prije stupanja na snagu.
Najmjerodavnija osoba za razgovor o novom formatu je Neven Šprajcer koordinator za natjecanje HNS-a.
Znači li to kako će od nogometne godine 2022./2023. prvi stupanj s deset klubova nositi naziv premijer liga, drugi stupanj sa 12 klubova naziv Prva HNL, te se igrati po trostrukom bod sistemu ili s ligom za prvaka i ligom za ostanak, kao i treći stupanj, jedinstvena republička liga sa 16 klubova po dvostrukom bod sistemu i nositi naziv Druga HNL?
-Da, bit će tako, osim što će premijer liga možda nositi naziv sponzora, odgovara Špracjer.
Najveća nedoumica čini se ustroj treće HNL, u novom formatu Druge HNL, koja bi poslije pet skupina trebala postati jedinstvena hrvatska. Prema izmijenjenoj odluci sustava stalnih natjecanja nju bi trebala činiti po najmanje dva prvoplasirana kluba svake od pet sadašnji skupina. Koliko je poznato takva odluka nije dobro primljena, ponajprije u središnjoj zagrebačkoj skupini, jer se nikako ne može izjednačiti njezina kvaliteta i broj klubova s primjerice sjevernom i zapadnom skupinom. Govorilo se o tri momčadi iz Središta, sa Istoka i Juga, te po jednoj sa Zapada i Sjevera. Ali nije tako. Na taj način, središnja skupina koja je u upravo završenoj nogometnoj godini imala četiri kluba s licencijom - a u viši rang, Drugu HNL, ušao je samo jedan klub, jer više nije ni moglo - može se osjećati zakinutom. Vjerojatno i slavonska koja je imala tri kluba s licencijom, a ispala je u jednoj utakmici i to gostima. Tu se HNS nije proslavio. Čitav taj sklop kvalifikacija može se smatrati nepravednim. Poseban su problem bili klubovi s Juga gdje se igra kvalitetno, ali nije bilo kluba s licencijom. Taj problem je vrlo delikatan jer je poželjna ravnomjernost klubova iz svih dijelova Hrvatske, no to se ne bi smjelo nametati, bez uvažavanja dogovorenih uvjeta. Valja voditi računa i o Zagrebu i Zagrebačkoj županiji gdje je s obzirom na gustoću stanovnika, financije, zanimanje mladih za igranje nogometa, stručnost rada, skautiranja i infrastrukturne uvjete, situacija najbolja. Iako i tu ima nelogičnosti. Primjerice NK Vrapče po objektu i posebice ambijentalnosti gotovo zaslužuje sadašnju Drugu HNL, a u natjecateljskom smislu jedva je ostalo u Trećoj HNL središte i to zahvaljujući uspjehu Jaruna u kvalifikacijama. Taj primjer nije dobra slika. Situacija u Zagrebu mogla bi se pogoršati odlaskom gradonačelnika Milana Bandića.
U odluci o Sustavu stalnih natjecanja, što se tiče buduće jedinstvene treće hrvatske lige (zapravo Druge HNL) piše kako će dodatni način popune biti određen Propozicijama natjecanja. Što to znači? Da će po dva kluba iz pet skupina biti premalo, bez obzira na klubove koji će doći ispadanjem iz više lige. Bit će zanimljivo po kojim će kriterijima propozicije "djelovati".
-Tim propozicijama nastojat ćemo popraviti situaciju, kako bi u buduću drugu HNL (sadašnju treću) ipak ušli najbolji klubovi, objašnjava Šprajcer, ako smo ga dobro shvatili.
Sigurno bilo je teško na Izvršnom odboru donijeti odluku po kojoj sve kupine treće lige u popuni nove jedinstvene hrvatske lige ne bi bile ravnopravne i zato je vjerojatno donijeta ta odluka o dva kluba, ali i ovo o Propozicijama što je čini se "popust" zagrebačkim slavonskim i dalmatinskim klubovima.
Šprajcer kaže da će HNS u novu jedinstvenu republičku ligu uložiti 4 do 5 milijuna kuna tako što će plaćati putovanja (prijevoz) i takse za stručne osobe.
A što će biti s licenciranjem?
-Tek od sezone 2024./2025. primjenjivat ćemo snažne kriterije licenciranja. Dotle će vrijediti pojačani oblici trećeligaških kriterija, naglasio je koordinator natjecanja HNS-a.