SportNews.hr

prava sportska priča

Dinu Babića nije trebalo smijeniti, jer Branko Karačić nije donio ni ono što se obično dogodi pri smjeni: nije razbudio igrače. Trener Orijenta Flego poslije 1:0 izvukao je najbolje igrače, kao da je znao koliko su Sesvete nemoćne

 
SESVETE - ORIJENT 1919 0:1 (0:0)
ZAGREB - Stadion Sv. Josipa Radnika u Sesvetama. Gledatelja: 250. Glavni sudac: Turčin (Trsteno) 7,5. Pomoćni suci: Benković (Zaprešić) i Sinković (Lepajci). Četvrti sudac: Marić (Sisak). Delegat: Margetić (Zelina). Kontrolor suđenja: Ljubičić (Osijek).
 
STRIJELAC: 0:1 - Frigan (50).
 
SESVETE: Krkalić 6,5, Oreč 6 (od 79. Mihaljević -), Gafaiti 5 (od 51. Vujanić 5,5), Brigić 6, Rubić 5,5, Muić 6, Baltić 6, M. Babić 5,5 (od 51. Sunagić 5,5), Martinez 5,5, Crnov 5, Geljić 5,5. Trener Karačić 5,5.
 
ORIJENT 1919: Boglić 7,5,  Macolić 7, Mulac 7, Tadejević 7,5, Travaglia 7, Putnik 7 (od 81. Hodža -), Fatić 7, Zrlić 6,5 (od 89. Jadric -), Frigan 7 (od 81. Srzentić -), Fućak 7 (od 70. Matulja 6),  Črnko 6,5 (od 70. Mohorovičić 6,5). Trener Flego 6,5.
 
Ocjena utakmice: 6,5.
Igrač dvoboja: Boglić (Orijent 1919).
 
Sesvete su odigrale katastrofalno i nakon ove utakmice potpuno je nejasno zašto su Sesvečani uoči ovog susreta smijenili trenera Dinu Babića. Ako ga je trebalo smijeniti onda je bilo logično da se to dogodi na kraju prvenstvene godine, a ne na početku nove jesenske polusezone. I to u trenucima kad je ipak Babić, poslije loših rezultata u pripremnom razdoblju, prošao u Kupu, pobijedio Dugoplje i odigrao neodlučeno u gostima kod Dubrave. Jedina pogrešna izjava koju je Dino Babić dao u pripremama bila je ona, kako će Geljić i Mijić moći igrati zajedno. Ne samo što neće, nego Mijić nema kapaciteta da drugu ligu uopće i igra. Za trenera doveden je Branko Karačić (61), iza kojega je uspješna igračka i trenerska karijera, ali nije bio u djelatnom pogonu više od dvije godine, otkad je u svibnju 2019. uveo Varaždin u Prvu HNL. Ali je pitanje koliko je to bila njegova, a koliko zasluga Benka, Nevistića i Jerteca. Već 18. lipnja te godine Varaždinci su mu dali otkaz. Karačić ne poznaje ovu momčad Sesveta i  na dolasku je ispravno primijetio kako nju nije izabrao i da će pričekati zimu, kako bi načinio remont. No, iza njega je previše iskustva da makar za nekoliko dana ne bio povukao neki potez koji bi razdrmao igrače, nego je potpuno ostao  pri onom što mu je ostavio Babić.
Premda Sesvete i nisu počele sasvim loše - Marko Babić u 37. nije zabio iz idealne prigode - ali što je utakmica više odmicala postojalo je sve očitije kako nema agresije, nema žustrine, osjećala se nemoć i kao da izostajalo zajedništvo.
U 50. minuti Orijent je poveo na klasičan način: izvanraden prodor  Fućaka po lijevoj strani i sjajan centarušt, kao naručen za odlično postavljenog Frigana.
I kada se činilo da će Orijent nastaviti serijom golova u domaćoj mreži, na scenu je stupio njegov trener Edo Flego (46) kojeg smo nedavno hvalili za izvrsno vođenje momčadi na gostovanju Rudešu. Već u 70.minuti povukao je iz igre dvojicu, inače najboljih igrača i napadača: Emanuela Črnka i Kristiana Fućaka i dosta brzo jedinog strijelca Matiju Frigana i tako mu vjerojatno izbio iz ruku naslov igrača dvoboja. Utakmicu nije završio ni prednji vezni Filip Zrilić. Treneri ponekad žive u "svom svijetu" i teško je reći otkud mu sigurnost da povlačenje iz igre, inače najboljih igrača, i jedinih koji su mogli nešto učiniti prema naprijed, neće ugroziti minimalno vodstvo. Možda je doista prepoznao nemoć Sesveta, iako je Geljić u 72. minuti pogodio stativu.
Orijent 1919 je ovom pobjedom učvrstio svoju poziciju na čelnom mjestu, a dopredsjednik Marinko Koljanin izjavio je: "Na Orijent valja ozbiljno računati kao kandidatom za naslov prvaka. Imamo izvanrednog trenera."