SportNews.hr

prava sportska priča

Rudeš je trebao dobiti uvjerljivije, no njegov je sastav bio takav da su prvo igrali lošiji, a onda bolji igrači. Odlučio je Kamga, iako su potezi utakmice bili Borovac i Latković. Solin nije slab, ali sve na isti način

RUDEŠ - SOLIN 1:0 (1:0)

ZAGREB - Stadion u Rudešu. Gledatelja: 110. Glavni sudac: Bel (Osijek) 7. Pomoćni suci: Babić (Orahovica) i Vidak (Osijek). Četvrti sudac: Romić (Osijek). Delegat: Šundalić (Osijek). Kontrolor suđenja: Vukić (Rijeka).

STRIJEAC: 1:0 Kamga (21).

RUDEŠ: Mustapić 7, B. Brajković 7 (od 61. Barić 6), Tepšić 6,5, Ćosić 6,5, Pavlek 7, Srbljinović 6, Matteoni 6, Liklin 7 (od 90. R. Brajković -), Škrijelj 6 (od 61. Majić 6), Sekulić 6,5 (od 68. Latković 6,5), Kamga 7,5 (od 90. Borovac 7). Trener Landeka 6,5.

SOLIN: Kargotić 7, Tomić 6, Pekić 6, Dujmović 6, Puljić 6 (od 84. Mamić -), Kaćunko 6 (od 76. Ćorić -), Jurić 6, Jukić 6, Vodanović 6, (od 46. Kušeta 6), Zeljković 5,5 (od 46. Dadić 6), Durdov 5,5 (od 66. Ožegović 6). Trener Matić 6.

Ocjena utakmice: 6,5.
Igrač dvoboja: Kamga /Rudeš).

Rudeš je pobijedio teže nego bi se to po imenima njegovih igrača na terenu i na klupi moglo očekivati. Iako je trenerski dvojac Rudeša Ivica Landeka i Mario Jurić iskusan i afirmiran, s njihovim izborom sastava nije se uvijek lako suglasiti, pa je tako bilo i u ovom susretu u kojem su počinjali slabiji, a završavali bolji igrači. Rudeš ima veliki izbor pa je to možda razlog povremenog "poigravanja" trenera oko toga kada će tko i u kojoj ulozi igrati, ali je teško naći razloge takve logike koja zapravo to i nije. Premda, Rudeš je i dalje glavni favorit prvenstva i malo tko će ga uspjeti pobijediti. U utakmici sa Solinom Rudešani nisu zabili gol s bijele točke (udarac Majića u 92. minuti obranio je vratar Kargotić), dok je Latković u 76. minuti pogodio prečku, što će reći kako je bio prigoda i za uvjerljiviju pobjedu, ali možda su razlozi što nije tako upravo navodi iz uvoda.
Iako vezni red nije jedini čimbenik u formiranju svake uspješne momčadi, istina je da je od njegova učinka u mnogome zavisi obrambena kreacija, napadačka kombinatorika i pravodobno upošljavanje glavnih napadača. Rudeš je u ovom susretu imao dvojicu neuspješnih veznih: Tomislava Srbljinovića i Roberta Matteonija i samo jednog dobrog Luku Liklina. U 90. minuti treneri su uveli 18-godišnjeg Filipa Borovca koji je došao iz Dinama i već se iskazao na nekoliko utakmica. Borovec je odmah probio goste, izdržao je duel i na njemu je skrivljen jedanaesterac. Majićev udarac s bijele točke obranio je doduše Kargotić, ali je potez Borovca bio potez utakmice. Možda bi ih bilo još da je igrao od početka, a nije bilo nikakvog razloga da prethodna dvojica dobe prednost. Borovec nije bio spreman komentirati svoje ostajanje na klupi, ali nije skrivao oduševljenje činjenicom da je izdržao jedan delikatan duel. Aleksa Latković zaslužuje igrati prije Sadika Škrijelja, što je potvrdio svojim udarcem u prečku. Novak Škrijelj je aktivan u igri, no njegovo pas nije točan.
Nije objašnjivo zbog čega je Rudeš pokraj vrlo talentiranog beka, 20-godišnjeg Brune Brajkovića, angažirao za tu poziciju i dvojicu iskusnih, ali ne i dokazanih: Filipa Žderića i Gordana Barića, a nije primjerice znatno potrebnije i naravno uspješnije od postojećih: izrazitog strijelca, te prednjeg veznog igrača.
Solin nije bio loš, trener Ivan Matić je dokazan stručnjak, sustav igre izgleda potpuno funkcionalan, ali momčad kao da nema igrača koji bi to sproveli. Nema promjene ritma, sve se odvija na isti način i tada nema ni potpuno izglednih šansi. Poluprigode nisu dovoljne.