SportNews.hr

prava sportska priča

Nije trebalo biti afere u Zmijavcima da je povjerenik Lončar promišljeno delegirao suce

Robert Šola u Sportskim novostima napisao je da su svi suci utakmice Croatia Zmijavci – Rudeš suspendirani, te da ih čeka teška kazna. Riječ je o susretu 9. kola odigranom u nedjelju 17. listopada u kojoj je Croatia pobijedila sa 1:0 pogotkom iz kaznenog udarca. Prema Šoli nije sporan pobjednički pogodak nego dva nepostojeća zaleđa doduđena Rudeša u akcijama u kojima su gosti mogli zabiti, kao i 1. minuta, znači sam početak, kada je igraču Rudeša trebalo pokazati izravni crveni karton. Što bi bilo, pita se Šola da je Rudeš od prve minute igrao s igračem manje?

SportNews, tu utakmicu gledao je na streamu, dakle ne potpuno vjerodostojno i nisu mu se pogreške učinile tako drastičnim - iako su nedvojbeno postojale - kao neobično slaba igra Rudeša, kandidata za povratak u Prvu HNL.

Glavni urednik Sportskih novosti uočio je tu 1. minutu, što Rudešani u svom protestu nisu spominjali. Šola nije spominjao ni Mladena Lončara iz Virovitice, povjerenika za suđenje Druge HNL, kojega se nelogičnosti već dugo očite i čine nevjerojatan koloplet o kojem još nitko nije zucnuo ni riječ.

Zar je bilo pametno što su za suđenje u Zmijavcima određeni trojica sudaca iz Velike Gorice (Antnović, Vitez i Mužer) i jedan (Marić, kao četvrti) iz Siska. Velika Gorica je nekad bila ZNS, Sisak je bio Zagrebačka nogometna zona i sad je to Zagrebačko nogometno središte. Između grada Zagreba i Velike Gorice nema nikakve razlike, osim administrativne, pojedini „velikogorički“ suci i žive u Zagrebu. Za neposrednog i nezavisnog promatrača i medijskog izvjestitelja nije tajna da velikogorički i sisački suci imaju određenu prednost (netko će reći zbog kvalitete, ali ne mora biti) na svim razinama suđenja, možda i zbog utjecaja „utjecajnih“ Svilokosa (Sisak), Meića (Velika Gorica) i drugih važnih u sudačkoj udruzi i nogometnoj uopće. Suci Cestarić i Marić, nisu najbolji, ali su neizostavni dok primjerice jedan od najtalentiranijih Martin Turčin iz Tuhlja dobiva prigode na kapaljku.

E sad što je sporno u svezi delegiranja za utakmicu u Zmijavcima i zašto spominjemo povjerenika za suđenje Druge HNL Mladena Lončara iz Virovitice? Njegov specijalitet je delegirati suce klubu iz susjedne županije na utakmice i do 400 km udaljene (primjerice Rudešu u Zmijavcima), što dovodi u nezgodan položaj i same suce, a kod domaćeg kluba može izazvati nepovjerenje. Hipotetički: nije u 1. minuti isključen Rudešov igrač, pa potom, zbog ravnoteže, gostima su dosuđena dva nepostojeća zaleđa. Da su primjerice „pravdu dijelili“ suci iz Benkovca, Klisa i Vrlike, bili bi manji troškovi i zasigurno ne bi bilo toliko primisli. Lončar je svoj specijalitet primijenio i na susret sljedećeg 10. kola u Vinkovcima, Cibalia – Inter. Utakmicu će voditi Dadić, Varivoda i Kolarević iz Zagreba i mogli bi putovati i vratiti se u jednom autobusu sa Zaprešićanima! To nisu jedini primjeri. U protuslovlja spadaju i razna druga Lončareva delegiranja. Na utakmici 7. kola Cibalia – Dubrava TK u Vinkovcim sva četvorica sudaca bili su iz Osijeka. Ne treba ni suce stavljati i nezgodne situacije. Nema sumnje da je nezgodno bilo i Antunoviću, Vitezu i Mužaru u Zmijavcima. Iako je bilo i logičkih povjerenikovih rješenja (nedavno Croatia – Kustošija, Erceg, Benkovac), te je nejasno kojom se logikom Lončar zapravo rukovodi.

Često se kod zagrebačkih klubova čuje negodovanje što njihove međusobne susrete vode suci iz udaljenijih mjesta, što povećava troškove. Na susretu Dubrava TK – Inter glavni sudac bio je iz Splita. Premda su u neku ruku u pravu, to nije izvedivo. Nama trebaju jedinstvena Druga, kao i Treća HNL, a ne podjele na manja, beznačanja i nekvalitetna natjecanja. Istina je u gradu Zagrebu postoji šest klubova koja se natječu u Drugoj HNL, to je gotovo 40 posto od 16 klubova sudionika, to je puno utakmica u jednoj polusezoni, ali bez ostalih dijelova Hrvatske oni ne bi značili mnogo, kao i ostala središta bez zagrebačkih klubova. Osim toga hrvatski mentaliteti i zavičaji osjetljiva su pitanja i o njima također valja voditi računa. Mladen Lončar bi o svemu trebao misliti.