SportNews.hr

prava sportska priča

Jarun će domaćinske utakmice igrati na stadionu u Lučkom?

 

U Zagrebu je najveća koncentracija nogometnih klubova, skoro svaki kvart ima klub s nogometnom školom, a kako je Zagreb za većinu Hrvatske "centar svijeta" tako se svake godine u njega slije rijeka brucoša među kojima je dosta talentiranih nogometaša. Svi se ubrzo smjeste u jedan od klubova i tako se godinama kvaliteta dizala, a najbolji nogometaši su nakon studija u Zagrebu ostajali i zbog nogometa.

Nogometna infrastruktura u Zagrebu nije loša, dosta se ulagalo, Grad je preko ZNS-a iz proračuna izgradio puno terena, ali nedostaje stadiona koji zadovoljavaju kriterije licenci za odigravanje utakmica viših liga. Svaki sportski napredak nekoga kluba izaziva podosta problema kada se nađe u višem rangu, sport jest disciplina u kojoj se uspješnost mjeri rangom i ne treba zamjeriti klubovima što streme tome sportskom cilju.

Prošle godine je i Jarun osigurao 2.HNL, a igralište u naselju Jarunu nije zadovoljavalo uvjete, pa je pronađeno rješenja da igra u susjednoj Kustošiji, mada je Rudeš još bliže i najprirodnije bi bilo i zbog navijača da je igrao tamo. Kada bi postojao jasan kriterij., za određivanje a koji bi trebao izraditi gradski ured za sport, koji će klub igrati na kojem stadionu puno bi olakšalo klubovima, ZNS-u, a i samoj gradskoj upravi.

Ne tako davno pisali smo o prigovorima nekih zašto je Kustošija i dobila licencu kada se probila u 2.HNL, istina igralište nije izgledalo reprezentativno, pomalo je djelovalo "kao da je zamrznuto vrijeme počasnog predsjednika Tita", ali iz sezonu u sezonu stadion u Kustošiji se transformirao do pristojnog ambijenta i komfora, da se tada nije progledalo kroz prste pitanje je što bi se s ruiniranom građevinom s vremenom dogodilo.

Pred nastupajuću sezonu opet je postala tema odigravanja utakmica klubova nove 1.NL u kojoj Zagreb ima 5 klubova, Hrvatski dragovoljac, Dubravu TK, Jarun, Kustošiju, Rudeš, a upravljanje stadionima od Grada imaju Hrvatski dragovoljac, Rudeš i Kustošija, još stadion u Sesvetama koje će igrati novu 2.NL zadovoljava licencirane kriterije odigravanja utakmica kao i stadion u Lučkom.
Kako doznajemo nekakv je problem nastao između Hrvatskog dragovoljca i Dubrave TK koja je prošlu sezonu igrala na stadionu u Sigetu, Perić predsjednik Hrvatskog dragovoljca voli koristiti u javnom nastupu "potjerao sam" pa je tako igranje Dubrave TK u Sigetu postalo upitno. Dubrava TK je nekada igrala na Kustošiji i pronašla je rješenje i za nastupajuću sezonu, ali je izvisio Jarun s kojim Rudeš ne želi dijeliti teren i stadion. Na stadion u Kranjčevićevoj je uselila Lokomotiva i ona ne želi sustanara. U zaborav je palo s kakvim se ona infrastrukturnim problemima mučila u svom sportskom usponu.

Ako bi primijenili teritorijalni kriterij, a neko neovisno tijelo po njemu određivalo koji će klub na kojem stadionu igrati onda bi tom logikom najvjerojatnije Dubrava TK igrala u Sesvetama, Jarun u Rudešu kao i Rudeš, Kustošija u Kustošiji, Hrvatski dragovoljac u Sigetu. Zar u Milanu na San Siro ili Stadionu "Giuseppe Meazza" svoje domaće utakmice ne igraju veliki rivali Inter i Milan.

Uprava Jaruna s predsjednikom Jolićem promptno je našla rješenje, igrat će na stadionu u Lučkom koji je među kvalitetnijim koje grad Zagreb posjeduje, jest da je podalje od kvarta, ali kako Jarun ima vjerne navijače koji prate klub ni to neće biti problem.

Predsjednik Jolić razmišlja o trajnom rješenju, a to je izgradnja tribine na postojećem igralištu u naselju Jarun nasuprot sadašnjih klupskih prostorija, a i kultnog mjesta vladajuće stranke čija je osnivačka skupština u njima održana. HDZ se voli pohvaliti da se iz tih prostora počela stvarati samostalna Hrvatska, prigodom godišnjice odigra se utakmica stranačkih članova i to je sve što NK Jarun baštini što im nije žao da ih upravo povijesni kontekst ostarjelih prostorija ne ograničava jer bi rekonstrukcijom tog prostora vrlo lako i brzo osigurali uvjete za igranje na svom igralištu, ali tada bi im prigovorili da ruše sveto mjesto hrvatske državnosti.