SportNews.hr

prava sportska priča

Zbog čega je povratak Zorana Tomića u Cibaliu i ulazak Vukovara pretvorilo istok Slavonije u favorita i zašto je Mamić odustao od Intera? Zaprešić je za 80 godina dao samo jednog izvornog igrača Dinamu

Premda se nije očekivalo, "liga 12" - a još nije ni počela - već je donijela neka nespokojstva. S jedne strane to je nagovještaj Intera da će odustati što bi moglo dovesti do "lige 11", ili nekog drugog rješenje (od sezone 2024/25. predviđena je liga 10 i mogućnost drugoplasiranom za napredovanje). S druge strane, ne isključuje se ni pad kvalitete u odnosu na dosadašnju Drugu HNL, a baš je smanjenje broja klubova i trokružnost natjecanja, trebalo potaknuti razvoj igrača i zanimljivost prvenstva.
Trenutačno, situacija je otprilike ovakva: glavni favorit je izgubio dvojicu najboljih igrača, a oni što su došli, uključujući i trenera, ne garantiraju poboljšicu u odnosu na prošlu nogometnu godinu. Po onome kako se sada čini zagrebački klubovi Dubrava i Kustošija bit će oslabljeni. Jarun ima ambicije, ali je pitanje s kojima imenima zamijeniti Jugovića, Florucza, Dujmovića, Groznicu, Bošnjaka, Brkića...Lokomotiva će sigurno nešto dati, odnosno vratiti. Za solidan plasman svakako dovoljno. Hrvatski dragovoljac je tajna, ali neće proći i bez negativnih posljedica prošle prvoligaške nogometne godine. Ako Majstorović stvarno ode, to neće biti isto. Grad Zagreb ima jedan problem. Pokraj obilja igrača nema odgovarajućih stadiona, a ni platežna moć klubova nije velika, nema sponzora ni strateških partnera, sve se uglavnom svodi na predsjednike-pojedince, ili eventualnu prodaju igrača u inozemstvo. Izvrsno se radi s mladeži, zanimanje djece i roditelja je golemo, gustoća stanovništva je velika. No, velika većina želi ostati u gradu Zagrebu i prije svega igrati u Dinamu. Zdravko Mamić je otkrio formulu, ali se u nečemu nije mogao suzdržati i plaća visoku cijenu.
Dinamo nerado posuđuje mlade igrače, čak ni Varaždinu, a kamo li Interu. Zaprešićki klub je desetljećima živio kao privjesak, tamo su se osposobljavali mladi Dinamovi igrači na posudbi, ali nečega svojega nije dao. Jedini koji je izvorni interovac (bolje reći jugokeramičar), a igrao je u prvoj momčadi Dinama, bio je Ivan Šestan početkom 60-tih godina. Inter u prošloj državi nisu podizali domaći, nego Zagrepčani: Srebrić, Vujanić, Štrkljević, nešto Hercegovaca i Bosanaca, nešto Zagoraca, ali ne baš Zaprešićana. Jedini iz okoline Zaprešića, Renato Jurčec iz Laduča, igrao je za Hajduk, a ne za Dinamo. Bilo je neprirodno, u ovoj državi, zaprešićki klub izdvajati iz Zagrebačkog nogometnog saveza kamo povijesno i zemljopisno pripada. Zvonimir Soldo nije izvorni interovac, nisu to naravno ni Krznar, Modrić, Čorluka, Eduardo... Branko Laljak je godinama živio od preprodaje Makedonaca, Srba (Nestorovski, Andrić...), naših Slavonaca (Puljić, Filipović...). Ništa klupsko nije stvorio. Posljednji kandidat Rešetar nije prošao u Dinamu II. Mamić je očito procijenio kako bi plaćanje dugova i novo ulaganje u Inter bilo neisplativo.
Nije sasvim jasno zbog čega se naši klubovi i dalje zanose nekim ulagačima, strateškim partnerima, posebice iz inozemstva. Koji bi bio njihov interes, bez da išta "dobiju" osim klupskih dugova? Pa neće grad Zaprešić ulagaču u Inter, prepisati vlasništvo nad stadionom! Nogometne škole koje bi poslije nekog vremena dale igrače za bogate transfere? To je jako kompliciran i vrlo neizvjestan posao. Zdravku Mamiću, kako bi ga naučio, trebalo je 20 godina.
Ali u tom sumornom pregledu ima i svježine. Čini se da će povratak Zorana Tomića u Cibaliu u kojoj njegova konsultantska tvrtka ima 25 posto vlasništva kluba, te golemi entuzijazam Vukovara 1991, karakterističan za prvu godinu novog člana, dovesti krajnji istok Hrvatske u poziciju favorita novog trokružnog natjecanja. Zoran Tomić, ugledni odvjetnik, sa svim trenerskim kvalifikacijama, koji je u Cibalii bio u svim trenerskim ulogama i najveći mali dioničar, vratio se u klub kao sportski direktor. Bolje vijesti za Vinkovčane nije moglo biti, pa čak i ako je najbolji igrač Domagoj Pušić otišao. Kao prvo, očekuje se da će Tomić donijeti ozbiljnost u radu i dosljednost u postupcima. Prema onome što se događalo u prethodnoj natjecateljskoj godini, Cibalia je, unatoč dobroj momčadi, bila neozbiljan i neorganiziran klub. Na utakmici u Zaprešiću nije se znalo tko je trener, Ivan Karaula ili Andrej Kerić? Na utakmicama u Kustošiji i Rudešu bilo je neshvatljivo kako su momčad vodili Krešimir Tomić, Petar Tomić i Darko Jozinović. Bili smo tužni prisjećajući se razdoblja Tonka Vukušića i Marijana Nosića.
Vukovar 1991 mogao bi biti iznenađenje, jer ima dobru momčad i golemi motiv karakterističan za prvu godinu natjecanja u višem rangu. Premda nema infrastrukturne uvjete za elitnu supersport HNL, očekuje se kako će donijeti prijeko potrebnu svježinu i konkurentnost.