SportNews.hr

prava sportska priča

Koljanin dopredsjednik Orijenta i sportski direktor se pritajeno nada. Ali Orijent je u proljeće izgubio autoritet i to ga sputava u glasnim ambicijama prema vrhu

Marinko Koljanin je dopredsjednik i sportski direktor Orijenta 1919, profesor hrvatskog jezika i nogometni trener. Zamolili smo ga za odgovore na nekoliko pitanja SportNewsa.

Orijent je od svoga ulaska u Drugu HNl 2019. imao dramatičnu putanju: od kvalifikacija za Prvu HNL u srpnju 2020.,doduše uz veliko sudioništvo korone, do kraja treće sezone nedavno u svibnju, kada ste tek u zadnjem kolu osigurali ostanak. I to uz činjenicu da ste na kraju jesenskog dijela bili vodeća momčad. I ne samo to: u jesen ste pobijedili sada prvoligaša Varaždina i odigrali sjajnu utakmicu u Rudešu. Što se dogodilo da u međuvremenu sve ode na loše?
-Orijent je stabilan i prepoznatljiv klub sa sportskom politikom oslanjanja na igrače iz Rijeke i regije. Naš je cilj da igraju mladi, brzi moderni potentni igrači, željni napretka i razvoja uz dva tri starija, karakterna nositelja kao što su sada Tadejević i Švrljuga. Orijent je stabilan i dobro vođen klub koji ne ovisi o lošijem rezultatu ili porazu čak niti o lošijoj sezoni. Stabilnost se mjeri samo kontinuitetom sportske i poslovne politike, a time smo vrlo zadovoljni. Tu nema odstupanja niti kompromisa. Ne trošimo više nego što možemo platiti i koliko god je moguće više razvijamo igrače iz svoje regije. Svakodnevno nam se nude igrači iz Hrvatske i okoline, traže probu. Mi biramo igrače i nismo ovoga ljeta napravili ni jednu probu. Igrače iz regije koje pratimo pozivamo na početak priprema kako bi se uvjerili u njihove mogućnosti. Vjerojatno nećemo u nedogled crpiti potencijale iz regije, ali dokle god je moguće koristiti ćemo to, naglašava Koljanin.

Odlazak Fućaka, Frigana, te ozljede Črnka i Tadejevića sigurno su utjecali na Orijentove rezultate. No, je li samo to? U Zaprešiću 15. listopada ste odigrali očajno, a spomenuti su nastupili?
-Ozljede Črnka u jesen, Tadejevića i Švrljuge uoči proljeća, prodaja Fućaka, odlasci Frigana i Hodže sigurno su ostavile velikog traga. Osim navedenih još se nekolicina igrača ozlijedila pa na kraju i igrači koji su dovedeni kao zamjene, poput Komorskog. Međutim kvaliteta je i dalje bila dovoljno dobra da smo sa zalihom od 29 bodova na kraju jeseni trebali još samo sedam bodova za ostanak. Na žalost osvojili smo nedopustivo mizernih pet bodova u 11 kola i iz zone komfora upali u neizvjesnu završnicu. Zadnja četiri kola sa šest osvojenih bodova pokazali smo da nismo smjeli doći blizu borbe za ostanak već smo sezonu mirno trebali privesti kraju i završiti je među prva četiri mjesta. Kada pogledamo ljestvicu nama za 4. mjesto nedostaju četiri boda. To bi bila realna vrijednost naše momčadi u proljeće u vrlo teškoj sezoni u kojoj je čak pet momčadi ispadalo, obrazlaže dopredsjednik i sportski direktor Orijenta 1919.

To se čini više kao opravdanje. Ni treneri se nisu baš isticali osim jednog. Čak ste i vi morali na klupu. Možda činjenica da ste i vi istaknuti, dokazani trener, predstavlja negativan psihološki pritisak?
-Orijent je posebno strpljiv po pitanju trenera, jer ne postavljamo nerealne ciljeve. Primjerice prošle sezone kritizirani smo da nismo ranije mijenjali trenera. Nisam ni u Rijeci 2006., kao direktor Rijeke, tada mladog trenera Skočića, danas izbornika Irana htio zamijeniti nakon pet uzastopnih poraza. Treneru treba dati vremena, reagirati samo ako je ugrožen projekt, odnosno klub. Budicin je odradio odlično cijelu sezonu. Milinović je dva kola prije kraja dao ostavku, iako nije bilo neke potrebe za time. Prošle sezone Flego je četiri kola prije kraja odstupio jer je jedino to ostalo kako bi se u gotovo bezizlaznoj situaciji pokušao osigurati ostanak. Prihvatio sam se pomoći i uspjeli smo, komentirao je Koljanin bez ulaženja u eventualnu psihološku domenu. Pogled na većinu klubova Super HNL, pokazuje da se u prosjeku mijenjaju dva do tri trenera po sezoni. Mi smo tu iznimka, ističe Koljanin.

Izgleda da ste definitivno pokvarili odnose s Miškovićem i Rijekom, s time što ste Fućaka prodali Osijeku, a ne njima?
-Ne bih rekao da smo pokvarili odnose sa Miškovićem niti sa Rijekom. Suradnja Rijeke i Orijenta zadnje tri godine je uzorna, funkcionira kako je na početku bilo dogovoreno i to na obostranu korist, a ona je kada se poklope želje i interesi oba kluba. Izabrali smo svake godine po dva, ukupno šest juniora Rijeke i doveli na posudbu u Orijent, od kojih su četiri ove subote u Šibeniku bili na klupi za rezerve, ili su ušli u igru. Svo četvero biti će okosnica buduće Rijeke, sjajni igrači i ljudi. Liber, Smolčić, Frigan i Hodža koji su odradili godinu ili dvije u Orijentu, sada su spremni za Rijeku. Ostala dva Zrilić i Putnik također su odlični i napravili su iskorak. l siguran sam da će se suradnja nastaviti u onoj mjeri u kojoj to bude odgovaralo Rijeci i Orijentu.

Hvalite se s malim proračunom, ali teško može biti velikog uspjeha uz mali novac?
-Proračun sigurno nije mali nego je održiv i za sada realan. Rijetki smo klub sa pozitivnim kapitalom, sve svoje obveze ispunjavamo na vrijeme, a plaće zaposlenicima i igračima u ove četiri godine nisu nikada kasnile i uvijek su 15. u mjesecu. Treba uzeti u obzir da su 95 posto naših igrača profesionalci da plaće primaju svih 12 mjeseci i da na njih idu doprinosi. Plaće nisu male, ni velike, one su realne. Za doba koje dolazi i prevelike. Predsjednik Saša Matijaš i Uprava disciplinirano sprovodi Bussines plan koji se prikaže na skupštini i do sada se razlikovao uvijek u okvirima statističke pogreške. HNK Orijent ulazi u četvrtu sezonu druge lige (sada 1. HNL) i od nekada skromnog proračuna sada je dvostruko veći i ove će godine biti više od četiri milijuna kuna. Moram napomenuti da u našem proračunu nema stavke održavanja stadiona i režija kao u ostalim klubovima npr. u gradu Zagrebu pošto njih plaća grad Rijeka. Kada bi ta sredstva bila plaćena preko kluba proračun bi iznosio 5.5 do 6 milijuna kuna što svakako nije mali proračun. Od lokalne zajednice ne dobivamo niti 10 posto javnog novca, posebice je slabo riješeno financiranje škole nogometa i nepostojanje pomoćnog terena koji se dugo najavljuje. Bez njega nema dodatnog razvoja kluba.

Sada vam je otisao Durdov uz Sekulića najbolji strijelac lige, Ibishi će ga teško nadoknaditi?
-Otišao je Durdov u Domžale. Žao mi je da nije otišao u neki jači klub HNL-a jer ima potencijal. Vjerujem da će Ibishi i te kako dostojno zamijeniti Durdova, čak i nadmašiti ga, čini se preambicioznim Koljaninovim nadanjem u svezi s Ibishijem.
Koljanin dalje nastavlja: na čekanju za transfer su ponajbolji stoper lige Dominik Mulac, igrač visoke tehnike za kojega imamo upite iz inozemstva, te Edin Fatić. Za Mulca tvrdim da je igrač za vrh HNL-a, kao šta sam trvrdio za Fućaka kada su dolazile ponude naših prvoligaša iz donjeg dijela ljestvice! Naša je želja - s mladim, talentiranim, 37- godišnjim trenerom Jurom Srzićem koji već iza sebe ima dvije sezone 2. HNL, s Dugopoljem i Zmijavcima - odigrati mirnu sezonu. Biti bliže vrhu nego sredini ljestvice. Činjenica kako s čak 16 igrača iz prošle sezone ulazimo u novu nogometnu godinu, može biti odlučujuća da bismo bili iznenađenje, kao prošle jeseni. Najveća pojačanja su povratnici dugo ozlijeđeni Tadejević, Švrljuga i Črnko. Novi igrači su Ibishi (Dubrava), Jukičić i Ivančić (Opatija), Šarković (Crikvenica), te povratnik iz Vrapča Milinović.
Marinko Koljanin se očito pritajeno nada! Ali, s obzirom na dramatično proljeće, jedva izboren ostanak i s tim u svezi gubitak Orijentova autoriteta, pritajenost prema najvišem plasmanu je nešto veća nego što bi inače bila.