SportNews.hr

prava sportska priča

Drama u najnogometnijem zagrebačkom kvartu Rudešu. Gudelj donio pobjedu iz 11-erca u 93. minuti. Gudelj vrhunski, ali nije igrao od početka. Kralj spasio Rudeš, Đilas najbolji gost. BSK je mogao dobiti. Jovo Vuković iskazao vjerske osjećaje

RUDEŠ - BSK BIJELO BRDO 2:1 (0:1)
 
 
ZAGREB - Stadion u Rudešu. Gledatelja: 300. Glavni sudac: Titlić (Hrvace) 7. Pomoćni suci: Brajković (Šibenik) i Pavić (Split). Četvrti sudac: Cestarić (Sisak). Delegat. Valić (Tomica, Slavonski Brod). Kontrolor sudaca: Vukić (Rijeka).
 
STRIJELCI: 0:1 - Pudić (43), 1:1 - Rešetar (67),  2:1 - Gudelj (90+3) 11 m.
 
RUDEŠ: Kralj 8, B. Brajković 6, Ćosić 6, Pavlek 6, Boršić 6, Borovac 6 (od 46. Srbljinović 6), Pasariček 6 (od 64. Krizmanić 6), Liklin 6, Laća 6 (od 64. Rešetar 7), Latković 6,5 (od 76. Tutić -), Popović 6 (od 46. Gudelj 8). Trener Neretljak 6. 
 
BSK: Đilas 7,5, Benić 6,5, Grdić 5,5, Majtanić 6, L. Mihaljević 5,5 (od 50. Kraljević 5,5), Pušić 6, Mišić 5,5, Baković 5,5 (od 60. Sinanović 5,5), Čikvar 6 (od 69. Tokich 5,5), Božić 6 (od 69. Ciprić 5,5), Pudić 6,5 (od 69. Dobrijević 6). Trener Krstanović 6.
 
 
Ocjena utakmice: 7.
Igrač dvoboja: Gudelj (Rudeš).
 
Kakvo je to zanimljivo, neizvjesno i nesvagdašnje popodne bilo u najnogometnijem zagrebačkom kvartu Rudešu. Bilo bi neobjektivno reći kako Rudeš nije zasluženo osvojio tri boda, ali isto tako stoji i zaključak da je Bijelo Brdo nezasluženo izgubilo. Ali to je nogomet. Rudeš je pobijedio u 93. minuti poslije jedanaesterca koji je izborio Tomislav Gudelj (24), sudac Jakov Titlić ga opravdano dosudio, a onda ga Gudelj i sam realizirao. Gudelj je ušao tek u drugom poluvremenu, novi trener Neretljak očito još nije prepoznao njegovu vrijednost, bez obzira što je u Gudelj u završnici prošlog prvenstva bio ozlijeđen. U prvom kolu protiv Jaruna u Lučkom Gudelj je odigrao samo osam zadnjih minuta i bio toliko dobar da je zaslužio ocjenu. Gudeljev dolazak iz Zmijavaca prošle zime bio je najveći pogodak Rudeša. Trener Landeka je sjajno uočio njegove mogućnosti. Gudelj je danas odlučio na poseban način i zbog toga je igrač utakmice. I ne samo to: bilo je i drugih situacija. Gudelj u 83. minuti nije realizirao šansu utakmice za koju je sam bio najzaslužniji. No, pobjeda u 93. s bijele točke, tek je kraj niza iznimnih događaja i nesvagdašnjih prijeloma. Dvojica najboljih bili su vratari: Karlo Kralj (20) i Ilija Đilas (22). Obranili su niz teških udaraca, toliko opakih da je utakmica mogla završiti i 3:3. Kralj je u 25. minuti obranio dvije  sto-postotne šanse u jednoj akciji koja je trajala desetak sekundi. Realno gosti su prvo poluvrijeme trebali dobiti s najmanje dva gola razlike.
Iako je prvenstvo tek na početku i još će biti teških pobjeda i nezasluženih poraza, očito je kako će Rudeš (barem zasad) imati problema zbog odlaska Sekulića i Jakova Bašića, pa možda i trenera Ivice Landeke. Pogotovo, ako, kao danas, Liklin i Latković nisu na potrebnoj razini igre. Trener Neretljak još nije pronašao pravi sustav. Trebao bi mu i jedan brzi igrač. Čak ni zadnja linija (Ćosić, Pavlek, Brajković i Boršić) dosada najjača karika Rudešove igre, nije ponovila svoju prošlo-sezonsku sigurnost. Robert Ćosić nije ponovio ono zbog čega je na kraju prvenstva dobio nagradu za najboljeg igrača. Treba naći odgovarajući pozicije Ivanu Laći i Tomislavu Krizmaniću na posudbi iz Dinama. Dominik Rešetar, strijelac izjednačujućeg pogotka Rudeša, bio je u proljeće najbolji igrač Intera, to nije bilo slučajno. Bilo je to kod, tada trenera Intera, Borimira Perkovića i ako Rešetar to ne ponovi u Rudešu, bit će pitanja za novog trenera Matu Neretljaka. Rešetar zasad ne igra kao u Interu.
Dok su se igrači Rudeša poslije susreta razmiljeli među navijačima, igrač utakmice Tomislav Gudelj nestao je u svlačionici. Što je bilo? "Moram žuriti u Split, imam zadnji ispit pred diplomom na poslovnoj ekonomiji", poručio je Gudelj.
BSK iz Bijelog Brda došao je u Rudeš  sa svojim začetnikom, poticateljem i predvodnikom Jovom Vukovićem (63) na čelu, poznatim poduzetnikom i političarom srpske nacionalne manjine, bivšim saborskim zastupnikom i nogometnim djelatnikom. Iza njega je politička i u neku ruku crkvena karijera, on je dobitnik Ordena Svetog Save Srpske pravoslavne crkve. On se na početku prvog i drugog poluvremena prekrstio i time javno iskazao svoje vjersko opredjeljenje. No, nećemo o Vukovićevim političko-crkvenim uvjerenjima. Razgovor s njim je je kao i u svakoj prigodi bio korektan i dostojanstven, nogometno uvjerljiv i nenametljiv. Čak i poslije nesvagdašnjeg poraza Vuković je ostao miran. U poluvremenu je s pravom žalio za propuštenim prigodama: "Mogli smo voditi s najmanje dva razlike". Na pitanje kako su se razišli s trenerom Dinom Babićem, prije dugo u Sesvetama, Vuković je odgovorio: "Korektno. Babić je dobio angažman u saudijskoj Arabiji".
Rudeš vodi na prvenstvenoj ljestvici, a "naš Jarun" je u dva kola primio sedam golova. Nije dobro! Kustošija je primila šest. Također, nije dobro. Dubrava je bolja nego se činilo.