SportNews.hr

prava sportska priča

Igrači na posudbi presudili. Florucz zabio dva gola za Jarun, Mamić i Matasović skuhali su autogol. Dujmović još nije zabio za Orijent kojemu je ovo treći remi. Zanimljivo popodne u Lučkom. Što su rekli Koljanin, Milinović i Leko?

Foto: Djuka/Raul Florucz JarunFoto: Djuka/Raul Florucz Jarun

JARUN - ORIJENT 1919 2:2 (2:0)

ZAGREB - Stadion u Lučkom. Gledatelja: 200. Glavni sudac: Vidulin (Kanfanar) 7. Pomoćni suci: Geller (Sv. I. Zelina) i Premuž (Varaždin). Četvrti sudac: Čužić (Velika Gorica). Delegat: Čanađija (Bjelovar). Kontrolor sudaca: Conjar (Osijek).

STRIJELCI: 1:0 - Raul Florucz (37), 2:0 - Raul Florucz (45), 2:1 - Mamić (55) autogol, 2:2 - Mohorović (65).

JARUN: Matasović 5,5, Mamić 5,5, Karamatić 6,5, Dajčer 6, Žilinski 6, Dobrić 6, Burić 6 (od 65. Ačkar 5), Groznica 7, Raul Florucz 8 (od 77. Fintić -), Abramović 6,5 (od 83. Steponavičius -), Urbani 6. Trener Leko 7.

ORIJENT 1919: Mohorović 6, Braut 6 (od 57. Zrilić 6), Mulac 6,5, Tadejević 6,5, Senčar 6, Fatić 6,5, Putnik 6,5, Mohorovičić 7 (od 79. Ivančić -), Švrljuga 6, Dujmović 6,5 (od 90+2 Travaglia -), Ibiši 5,5 (od 46. Dukađin 6). Trener Srzić 7.


Ocjena utakmice: 7.
Igrač dvoboja: Raul Florucz (Jarun).
Isključeni: Ačkar (Jarun) u 83. Zrilić i Silić (Orijent 1919) u 90+3.

Stadionu u Lučkom je po svaku cijenu trebao drugi rang natjecanja, pa ako to već nije domaća momčad, onda je i Jarun jako dobro došao. Ako se k tome prisustvuje i vrlo zanimljivoj, do kraja neizvjesnoj utakmici začinjenoj s četiri pogotka i tri isključenja, onda inzistiranje kako svaki klub mora imati infrastrukturne uvjete za razinu u kojoj se natječe, nije opravdano. To može vrijediti za županijske i regionalne sredine, ali za grad Zagreb - ne. U Gradu ima odgovarajućih stadiona i u nedjelju podne nije nikakav problem autom doći iz bilo kojeg dijela do, primjerice, stadiona u Lučkom, bez obzira što još nema mosta preko Save u Prečkom. Mnogi poklonici "lige 12" to su učinili, a bilo je i istaknutih sportskih djelatnika svake vrste. Ne kao na Dinamu u Ligi prvaka (iako i loža Maksimir može dosaditi o.a.), ali dovoljno različitih posjetitelja da to bude jedno sasvim ugodno nedjeljno popodne. Jasno koga zanima!
Utakmica između Jaruna i Orijenta 1919 očekivana je s velikim zanimanjem: prvo, Jarun poslije dva poraza, nije "smio" doživjeti i treći jer bi to opasno načelo "Jolićevu strategiju", a drugo, Orijent, poslije dva uzastopna remija na domaćem terenu i eventualnim porazom, doveo bi u pitanje "Matijaš-Koljaninov" plan revitalizacije momčadi, nakon opasnog posrtaja u proljeće. Jarun je prvenstvo počeo bez pola sastava iz prošlog prvenstva, a Lokomotiva s kojom je Jarun u suradnji visokog stupnja, još nije bio poslao na posudbu, sada vjerojatno najboljeg igrača "lige 12" (Vraraždin je presilio u najviši rang pa dečki ne konkuriraju), Alexsandera Raula Florucza. Bez njega "liga 12" nije u punom kapacitetu, a Jarun nije konkurentan za nešto više od borbe za ostanak. Raul Florucz je u prvom poluvremenu Orijentu zabio dva pogotka. Činio se neprimijećen a onda, kao odjednom, sijevnu dva gola. Orijent je imao dvije, tri dobre šanse, ali je to ostalo u sjeni Floruczovih strijela. Imaju te posudbe iz klubova višeg ranga i negativnu stranu. Lokomotiva je posudila i vratara Luku Matasovića i on mora braniti, a vjerojatno nije bolji od Luke Spudića koji je u prošloj nogometnoj godini nekoliko puta bio igrač utakmica. Sada sjedi na klupi. Matasović je zajedno s braničem Matejom Mamićem na posudbi iz Dinama, spakirao prvi gol za Orijent. Mamić je, naime, postigao klasični autogol. To je utakmicu učinilo neizvjesnom. Da nije bilo toga možda bi Jarun pobijedio. Premda su se potom dogodile dvije ključne situacije. Prvo je najbolji Orijentaš Nino Mohorović "s distance" postigao prekrasan gol. Desetak minuta prije svršetka Ačkar je nešto rekao sucu i dobio crveni karton. Negdje oko tog karton Afrikanac Ubani nije zabio čistu prigodu za Jarun. Umjesto da pobijedi, Jarun je na kraju mogao izgubiti.
Orijent je burno ušao u samu završnicu. Povod je bilo i isključenje Ačkara koje je pružilo brojčanu prednost i šansu za sva tri boda. Ali je bura bila toliko jaka da je otpuhala Zrilića i trenera Silića. Sudac iz Kanfanara obojicu je kaznio isključenjima. Zrilić je pokušao iznuditi kazneni udarac i tu je počelo, pa se pridodala i Silićeva verbalna žestina. Tako se činilo iz gledališta. Skočio je i dopredsjednik i sportski direktor Marinko Koljanin, kritički prema sucu. Riječani su ljuti još od prošle utakmice s Dubravom. Predsjednik Matijaš pokazivao je, poslije današnjeg susreta, snimke sudačkih pogrešaka na prošloj utakmici.
E sad dolazi ključ tih Orijetovih slabosti. Džemal Ibiši napustio je u srpnju Dubravu i prešao u Orijent. Matijaš, Koljanin i Silić vjerovali su u snagu napadačkog dvojca Dujmović - Ibiši. Dujmović je u prošloj sezoni igrao za Jarun na posudbi iz Lokomotive, sada je u Orijentu na posudbi iz Rijeke. U tri kola Ibiši i Dujmović još nisu dali gola, a Orijent još nije pobijedio.
Sportski direktor Orijenta Marinko Koljanin ne voli takve rasprave. Ipak, rekao je: "Dujmović nije rješenje za Rijeku, ali za nas jest."
Bio je tu i poznati menadžer Danko Đikić. Je li Dujmović vaš igrač: "Ne nije!"
Zanimljiva je bila ocjena utakmice Dubravina trenera Milinovića. U subotu naime igraju Dubrava - Jarun u Kustošiji: "Zanimljiv susret. Orijent je u drugom poluvremenu bio bolji. Očekujem pobjedu protiv Jaruna".
Jerko Leko, poznati hrvatski reprezentativac, igrač Dinama i velikih inozemnih klubova, sada trener Jaruna, bio je, poslije dva poraza u nizu, u dosta nezgodnoj situaciji. Jarun igrački slabiji nego lani, a on troši svoju nogometnu iskaznicu. Najmanje što je trebao učiniti bilo je, osvojiti jedan bod protiv Orijenta. Lokomotiva ga je posudila, onda ga treba i pomoći.
"Tu je sada Florucz, a on je ipak prevaga u ovom rangu natjecanja. Tu je i Groznica. Igrao je dobro, ali su obojica propustili dio priprema. Naš pravi početak je utakmica s Dubravom", kazao je Leko.

Alpas