SportNews.hr

prava sportska priča

Kakav preokret i drama u Sigetu! Orijent ne može bez Ibišija i Črnka. Trener ih je u prvom dijelu držao na klupi. Dragovoljac razbijen u nastavku. Bilo bi dobro da jedan gospodski klub kakav je Orijent izbori mjesto u Supersport HNL

HRVATSKI DRAGOVOLJAC - ORIJENT 1:2 (1:0)

ZAGREB - Stadion u Sigetu. Gledatelja: 180. Glavni sudac: Matasović (Đakovo) 6. Pomoćni suci: Jurić (Osijek) i Mađerić (Koprivnica). Četvrti sudac: Slunjski (Varaždin). Delegat: Šundalić (Osijek). Kotrolor sudaca: Crnolatac (Petrinja).

Strijelci: 1:0 - Vinogradac (32), 1:1 - Ibiši (74), 2:1 - Mulac (90+3).

HRVATSKI DRAGOVOLJAC: M. Marić 7, Žutić 6, Cruz 6, I. Marić 6, Radujković 6 (od 74. Perić 6), Dadić 6, Ćavar 6, Kobelić 6, Šutalo 6 (od 62. Skrbin 6), Vinogradac 7 (od 85. Bašić -), Jurić 6 (od 62. Zdunić 6). Trener Sunara 6.

ORIJENT: Mohorović 7, Braut 6, Djibrilla 5,5 (od 46. Putnik 6,5), Tadejević 6,5, Travaglia 6,5, Mulac 7,5, Fatić 6,5, Zrilić 6 (od 46. Črnko 8), Dujmović 6 (od 46. Ibiši 8), Monjac 7 (od 90+2 Mohorovičić -), Dukađin 6 (od 66. Šarković 6). Trener Srzić 6.

ocjena utakmice: 7.
Igrač dvoboja: Črnko (Orijent)

To kako je Orijent odigrao drugo poluvrijeme u Sigetu, a gledali smo 15 utakmica ovoga prvenstva "lige 12" u živo, još nije nikome uspjelo. Toliko pritiska, akcija, driblinga i uspješnih prodora, te dva super-efektna gola, takav preokret od lošeg prvog dijela do fantastičnog drugog poluvremena, kakvim se predstavio Orijent, nije viđen. Na poluvremenu svi prisutni s kojima smo razgovarali s čuđenjem s komentirali igru gostiju. Boris Perković, negdašnji trener i sportski direktor Dragovoljca, a sada trener Zeline, hvalio je svoga igrača Branimira Ćavara kojega je u prošlom prvenstvu trenirao u Petrinji, a za Orijent je rekao: "Ništa, ama baš ništa. Vezna linija im je mrtva, nemaju igrača znalca koji bi uposlio napadače." Bio je tu i dopredsjednik Zmijavaca i otac Rudešovog centarfora Tomislava, Mario Gudelj, zbog kojega smo poslije utakmice Dubrava - Croatia dobili toliko "internetskig batina", ali se nije oglašavao i brzo je otišao. Vodeći dvojac Orijenta Saša Matijaš - Marinko Koljanin nestao je poluvremenskoj gužvi. Nije im bilo lako. Bilo je prilično čudno zbog čega su Džemal Ibiši, Emanuel Črnko i Marko Putnik počeli na klupi i posebice koji je razlog da Dominik Mulac, umjesto stopera, igra zadnjeg veznog. Črnko je prije točno godinu dana teško ozlijeđen u Zaprešiću i dugo se oporavljao i činilo se kako ga trener još ne ubacuje posve u vatru. Črnko je prije godinu i pol, u jednom razdoblju, bio najbolji igrač Orijenta. Črnko zna igrati i kada je ušao sasvim je preporodio Riječane. Igra je postala tečna i smislena. Preporodio se i Mateo Monjac koji je izvjesno vrijeme proveo u Koprivnici i Sežani. Njegov prodor u 84. minuti bilo je pravo remek djelo nogometa. Ali zašto je Ibiši koji je u prošlom prvenstvu nosio Dubravu, predstavljao rezervu, nije bilo jasno. To što je Ibiši izvodio u drugom poluvremenu, kada ga je trener uveo, potpuno je razbilo obranu domaćih, dosuđen je 11-erac nad Črnkom koji Tadejević nije realizirao. Vratar Mario Marić obranio je njegov udarac. Orijent je trebao povesti znatno prije 93. minute kad je Mulac postigao sjajan gol za pobjedu. Ali taj Mulac, igrao je loše zadnjeg veznog u prvom dijelu i makar je postigao odlučujući gol za pobjedu, u posljednjim trenucima igre, nije postao igrač utakmice. To mogu biti samo Ibiši ili Črnko.
Trener Jure Srzić očito se danas nije snašao. On, kao i prije nekoliko godina Mirko Labrović koji se također nije snašao u Rudešu i Interu, možda ima problem prilagodbe. Orijent u sljedećem kolu igra protiv Rudeša na Krimeji i to će možda biti presudni susret za njegov uzlet prema vrhu. Dopredsjednik i sportski direktor Marinko Koljanin kaže: "Prvo poluvrijeme odigrali smo mlako, bez živosti i pritiska. Protiv Rudeša treba pokazati više odlučnosti, pritiska i agresije. Moramo potvrditi našu vrijednost." Bilo bi dobro da poslije Varaždina još jedan gospodski klub Orijent, nađe svoje mjesto u supersport HNL.