SportNews.hr

prava sportska priča

Veliki dan Roka Brajkovića u velikom tjednu Rudeša. Smije li napadač Gudelj hvaliti svoga trenera Mladinu, da se ne shvati kao ulagivanje? Zašto Cibalia bježi od medija u doba kada mediji drmaju svijetom?

 

RUDEŠ - CIBALIA 4:0 (1:0)

ZAGREB - Stadion u Rudešu. Gledatelja: 1.200. Glavni sudac: Vidulin (Kanfanar) 7,5. Pomoćni suci: Zobenica (Velika Gorica) i Starčević (Brezovac). Četvrti sudac: Čužić (Velika Gorica). Delegat: Lukšić (Velika Gorica). Kontrolor sudaca: Horvat (Čakovec).

STRIJELCI: 1:0 - Roko Brajković (31), 2:0 - Roko Brajković (51), 3:0 - Gudelj (76), 4:0 - Rešetar
(85).

RUDEŠ: Kralj 7,5, Shatri 7, Pavković 7, Pavlek 7, Boršić 7,5, Pasariček 7, Srbljinović 7 (od 79. Ćosić -), Roko Brajković 8 (od 56. Krizmanić 7), Reštar 7, Doležal 6,5 (od 79. Araujo -), Kovačević 7 (od 68. Gudelj 7,5). Trener Mladina 8.

CIBALIA: Kovačević 6, Unušić 6, Oršolić 5,5 (od 75. Stanić -), Gačić 5,5, Rugašević 6, Mihaljević 6 (od 75. Miljanić -), Mikolčić 6, Bajić 6 (od 57. Šarić 6), Bubnjar 6, Smajić 5,5 (od 46. Išasegi 6), Perić-Komšić 6 (od 57. Dogan 6). Trener Radotić 6.

Ocjena utakmice: 7,5.
Igrač dvoboja: Roko Brajković (Rudeš).

Rudeš je visoko podignutog barjaka prošao najteži tjedan jesenske polusezone. Po rezultatima i dometima mogao bi se prozvati "velikim tjednom" trećeg po vrijednosti zagrebačkog kluba. Rudeš se u utorak pobjedom nad momčadi najvišega ranga, Istrom 1961, plasirao u četvrt-finale Kupa, a u derbiju natjecanja u "ligi 12", danas je svladao drugoplasiranu Cibaliu s uvjerljivih 4:0 i stekao pet bodova vjerojatno nedostižne prednosti. Rudeš se potpuno oporavio nakon dolaska Davora Mladine na trenersko kormilo. Eksperiment s neiskusnim trenerom na početku sezone i s "menadžerom engleskog tipa", poslije toga, pokazao se promašenim. O snazi Rudeša govori činjenica da su dvojica ponajboljih Aleksa Latković (crveni karton) i Luka Liklin (ozljeda) sjedila na tribini. Sada je bitno da u zimskoj pauzi klub procijeni tko od igrača može igrati najviši rang u sljedećoj natjecateljskoj godini, s obzirom da se s velikom sigurnošću može pretpostaviti kako će Rudeš biti taj novi superligaš. Treba težiti tome da Rudeš bude novi Varaždin, a ne Hrvatski dragovoljac.
Što se utakmice tiče ona je bila drukčija od one s Istrom. Prvih pola sata toga susreta dugo se neće ponoviti. Bila je to predstava s elementima tehničkog vrhunca i nevjerojatne borbenosti, prožeta snažnim presingom. Poslije se to pretvorilo u branjenje stečene prednosti. Danas se Rudeš predstavio kao sastav veće kvalitete i potpune samouvjerenosti. Trpio je jalove napade Cibalije i kažnjavao svaku i najmanju pogrešku gostiju. U takvom odnosu snaga izvrsno se snašao 19-godišnji Roko Brajković na poziciji prednjeg veznog koji je u jednoj ulozi zamijenio čak dvojicu: Latkovića i Liklina. Nije to bilo bukvalno, ali je bilo sadržajno. Kada smo napuštali stadion, legendarni Mićo Vujanić je za nama vikao: "Kovačević je bio najbolji"! Kovačević bi svakako konkurirao da nije bio sebičan u 32. i 43. minuti. Umjesto da doda on je pokušao sam i nije uspio. Tomislav Gudelj koji je na toj poziciji, umjesto Kovačevića, odigrao 25 minuta bio je realno uspješniji. Zabio je gol i asistirao Rešetaru za pogodak. Poslije utakmice Gudelj je rekao: "Sve se posložilo. Trener je izvrstan". Kad smo jednom u mladosti prenijeli izjavu pokojnog Cice Kranjčara: "Trener Bazić je izvrstan", stručna javnost se uzbunila: "kako igrač može komentirati svoga učitelja? To se ne bi smjelo." Možda je tako, a možda i nije. Bilo bi dobro čuti Gudelja i kad se počne gubiti, ali ovome se Rudešu to neće dogoditi. Trener Davor Mladina je doista izvrstan.
Nedavno je netko od Vinkovčana rekao kako čitava Hrvatska s nestrpljenjem čeka povratak Cibalie u najviši nogometni rang. Na žalost to se neće dogoditi tako brzo. Olakotno okolnost nije ni neigranje Jazvića i Diyokia. Cibalia nema kvalitete, a dugo izostajanje iz najvišega ranga hrvatskoga nogometa, ostavilo ju je bez stila. Nadaleko poznatoga Cibalijinoga načina ophođenja. Orijent je u Zagrebu, prije tjedan dana, izgubio s 0:5, ali klupski dužnosnici nisu bježali od razgovora, podnosili su i kritičke komentare. Igor Musa je u petak došao sa Zmijavčanima u savjetničkoj ulozi. Doživjeli su peti uzastopni poraz. Razgovor s Musom ugodan, uspomene... Danas u Rudešu nitko od Cibalije nije se mogao uhvatiti ni za rep. Oni bježe od medija u doba kad mediji drmaju svijetom. Možda misle da Cibalia nikoga ne zanima. Potpuno pogrešno! Trenera Tomislava Radotića, na posudbi iz Osijeka, zanimala je samo televizija i Vinkulja. Tako nikada neće postati trener od formata. Možda je to i nepravda, ali Nenad Bjelica postao je faca tek kada je upoznao Zagreb.

Alpas