SportNews.hr

prava sportska priča

Što je u Kustošiji radio Toplak koji je na televiziji spojio temperament Mladena Delića i stručnost Milke Babović? Stoper Kustošije Luka Smoljo zatražio da ga se više ne ocjenjuje! Utakmica jedva prosječna

KUSTŠIJA - ORIJENT 0:0
 
ZAGREB - Stadion u Kustošiji. Gledatelja: 150. Glavni sudac:  Terzić (Split) 6,5. Pomoćni suci: Benković (Zaprešić) i Mužar (Velika Gorica). Četvrti sudac: Jurčević (Cetingrad). Delegat: Tadić-Šutra (Otok), Kontrolor sudaca: Šimčić (Koprivnica).
 
KUSTOŠIJA: Jerolimov 6, Oreč 6, Šušković Jakopac 6 (od 46. Kozina 6), Gogić 6, Klančir 6 (od 57. Faye 7), Ivanković 6, Nikpalj 6, M. Babić 6, Grgić 6 (od 79. Đaković -), Dujmović 6 (od 79. Geljić -), Šaronja 6 (od 57. Stjepanović 6). Trener Klingor 6.
 
ORIJENT: Zadro 6,5, Tadejević 6,5, Mulac 6,5, Travaglia 6, Braut 6 (od 68. Švrljuga 6), Mohorovičić 6 (od 68. Zrilić 6), Putnik 6, Črnko 7, Simčić 6,5, Monjac 6,5, Ibiši 6 (od 75. Dukađin -). Trener Budicin 6,5.
 
Ocjena utakmice: 6.
Igrač dvoboja: Črnko (Orijent).
 
Na utakmici nije bilo neočekivanih situacija, one su se dogodile prije početka i poslije svršetka. Ako je pojava Endyja Bare, poznatoga menadžera na neki način bila i očekivana s obzirom da se na Kustošijinoj klupi za rezerve našao i   Carlos Olmo i da se Barino ime pojavljuje oko eventualnoga sudjelovanja u vlasništvu Kustošije, činilo se kako posjet nije sasvim bez veze. Endy Bara nije bio spreman razgovarati, a pogotovo o tome ništa ne govori predsjednik Kustošije Vlado Babić. On je zakopčan do grla. Sve je nejasno! 
Poslije Barina dolaska  tek je uslijedio pravi šok. Pojavio se Samir Toplak u pratnji  svoga vječitoga asistenta još od Intera Branka Lađevića. Toplak je bez angažmana i to bi se moglo povezati sa lošom pozicijom domaćega trenera Uga Klingora koji je možda pred smjenom. Ali Toplak je svojim nastupima i komentarima na televiziji doživio takvu popularnost da je malo vjerojatno kako bi on sada to napustio i preuzeo treniranje Kustošije. Toplak je na televizijskim ekranima spojio temperament  Mladena Delića i  stručnost Milke Babović legendarnih komentatora iz prošloga doba. Je li moguće da bi mogao sjesti na trenersku klupu kluba u "ligi 12"? Ali Zubić je upravo dobio otkaz u Rudešu! No Vlado Babić i Zubić  dugo nisu bili dobri. Licencija nije problem. Ima ju Petra Mandić.
Odmah poslije svršetka  za gore potpisanoga novinara nastupio je najuzbudljiviji trenutak. Prišao je jedan mladić, u prvi mah nije bio prepoznat: bio je to Luka Smoljo, rođen 28. siječnja 1996., sada 27-godišnji stoper Kustošije koji danas nije igrao. Smoljo je od pionira Zagreba 2009. tijekom idućih 14 godina igrao za šest zagrebačkih klubova Kustošiju, Lokomotivu, Lučko, Goricu, Dragovoljac, Rudeš i sada je opet u Kustošiji.  Za izvjestitelja bilo je to veliko iznenađenje iako se tijekom duge karijere susretao s različitim situacijama. Posebno neugodan u ranoj mladosti bio bi Tomislav Ivković koji se skrivao iza stupova ispod zapadne tribine, maksimirskoga stadiona i svašta dovikivao. Kao da ga se nije prepoznalo. Razlog su bile loše ocjene. 
Da, i s pokojnim Cicom Kranjčarom bilo je neobičnih situacija. Na jedan kritički osvrt 1982. nazvao me i rekao: Branko što ti je to trebalo. Ali je dobio i zakašnjelu, posmrtnu ispriku. U upravo objavljenoj knjizi o Kranjčaru stoji tekst pod naslovom: Nisam bio korektan prema Cici!
E sad: što je Smoljo - pristojan i uglađen - želio? Prigovorio je zbog ocjena i statusa  na ovom portalu. "Nemojte me više ocijenjivati jer to što činite nije objektivno. Kao da ja vama velim kako su tri ili četiri novinara bolja od vas."  Posjetilo me to na Filipa Blaškovića 1974.: "Ti imaš 24 godine i kako možeš ocjenjivati mene s 29, s karijerom iza sebe. A ti nisi nikada ni igrao nogomet" Nije bilo ugodno, ali Blašković nije shvaćao ulogu mediju. Nisu oni predstavljali ni školu ni fakultet. Ocjene su bile samo pokušaj da se izvještavanje učini zanimljivijim. Smoljo u svom zahtjevu nema pravo, ali ćemo mu želju ispuniti!
Utakmica između Kustošije i Orijenta bila je jedva prosječna, s nešto više inicijative gostiju i to u drugom poluvremenu. Kustošija ne pokazuje dobru formu niti karakteristike uspješne pripremljenosti. Afrikanac Faye bi mogao biti dobar, ali on je nakon ozljede tek u ponedjeljak počeo ozbiljno trenirati. Orijent bi morao igrati s više pritiska. Monjac je nešto pokušavao. Stoperi su stabilni. Pravi ispit za momčad s Krimeje bit će u nedjelju kada gostuje u Rudešu.