SportNews.hr

prava sportska priča

Gdje je granica sudačke bahatosti, neznanja, samovolje i tko to štiti? Fotoreporteri, Ronald Goršić i naš Đuka potjerani iz Sigeta.

Dok se u Sigetu igra 30' susreta 1.NL 26.kola između Hrvatskog dragovoljca i Cibalie pišemo ovo izvješće s utakmice, a jedino što možemo napisati da je na intervenciju 4. suca Melnjak Antonia iz Rijeke i suca utakmice Jurić Ante iz Splita predstavnik kluba Hrvatskog dragovoljca zamolio fotoreportera Jutarnjeg i Sportskih Novosti Ronalda Goršića i našeg Đuku da napuste zauzete pozicije s kojih su snimali utakmicu ili da se premjeste na mjesto koje se 4. sucu čini adekvatnim pod  prijetnjom ako to ne učinimo da će prekinuti utakmicu. 

Zanimljivo će čitateljima i javnosti biti gdje su se fotoreporteri nalazili. Kao i uvijek godinama prateći nogometne utakmice iza jednog od golova na dovoljnoj udaljenosti od korner linije ne ometajući odvijanje igre, ali Melnjak koji je odlučio ulozi 4.suca dati dodatnu važnost pokušavao je ometajući fotografe u njihovom poslu objasniti da po "njegovim" pravilima ne mogu tamo biti.

Kamo ide sudačka bahatost? Nakon svakog kola svjedoci smo rasprava o njihovim odlukama, iskusniji nogometni kibici već nakon uvodnih minuta utakmice prepoznaju u kojem će smjeru njihovo dijeljenje pravde ići, društvene mreže su doprinijele da "marifetluci" koje izvode na niželigaškim terenima ne prođu neprimijećeno, a prisustvo medija na utakmicama viših rangova kakav-takav je korektiv i to iz osobnih iskustava znamo jako nervira djelitelje pravde s naših zelenih travnjaka. Oni onako zaštićeni kakvi jesu otupili su oštricu kritike predsjednika i vodećih osoba klubova jer postoji kodeks po kojem svaki komentar suđenja se sankcionira, pa su tako nedavno sankcionirani i visoki dužnosnici HNS-a, do razine dopredsjednika saveza.

Iskustvo današnjeg ataka na sprječavanju obavljanja radnih zadataka prisutnih fotografa na utakmici u Sigetu je novi model pritiska i tumačimo ga kao početak discipliniranja medija.

Danas će naši čitatelji ostati zakinuti za izvještaj s utakmice u Sigetu, što će se tamo događati nije nas niti briga, ako je sudačka organizacija koja je naviknuta krojiti pobjednike i gubitnike namjerila uređivati i određivati uvjete rada medijima, onda smo u razvoju društva došli na razinu divljeg zapada i mi ćemo se koliko to god budemo mogli boriti svim dopuštenim alatima protiv takvog načina.
Ovime pozivamo povjerenika 1.NL gospodina Josipa Breznog da zaštiti predstavnike medija od proizvoljnog tumačenja pravila ili da odredi jasna pravila o pozicijama na kojima su fotoreporteri, poznavajući ga sigurno će poduzeti da se ovakvi ekscesi izbjegnu, stojimo na raspolaganju s iskustvom o kvalitetnom praćenju utakmica kao javnog događaja dati doprinos razrješenju nedoumica i oduzimanja alata i prava sucima da si oni uzimaju za pravo što im objektivno ne pripada. Očekujemo i od delegata utakmica da se maksimalno posvete osigurati medijima uvjete za rad.