SportNews.hr

prava sportska priča

Rudeš još nije prvak! Rudeš je u elitnom rangu, ali želi i prvo mjesto, što mu je danas izmaknulo i može se dogoditi da odlučuje posljednje kolo protiv Vukovara. Lozo trener Solina likuje. Njegov dom je blizu Rudešova stadiona: ko će kome nego svoj svome!

RUDEŠ - SOLIN 1:2 (1:1)
 
ZAGREB - Stadion u Rudešu. Gledatelja: 200. Glavni sudac: Čalić (Marčana) 7. Pomoćni suci: Pajić (Rijeka) i Premužak (Varaždin). Četvrti sudac: Melnjak (Rijeka). Delegat: Ivošević (Rijeka). Kontrolor sudaca: Šetka (Đakovo).
 
STRIJELCI: 0:1 - Kušeta (10), 1:1 - Araujo (23), 1:2 - Kaćunko (80).
 
RUDEŠ: Perić 5,5, Shatri 5,5 (od 46. B. Brajković 5,5), Campos 5,5, Pavlek 6, Boršić 6, Srbljinović 6, Pasariček 6, Latković 5,5  (od 73. R. Brajković 5,5), Oddei 6, Araujo 6,5 (od 58. Kovačević 5,5), Gudelj 6. Trener Mladina 6.
 
SOLIN: Kargotić 7, Karabatić 6,5 (od 90+4 Tokić -), Tomić 7, Džaja 7, Novak-Stanko 7,5, Dadić 7, Kušeta 8, Vodanović 6,5 (od 81. Markota -), Ninčević 7,5 (od 72. Kaćunko 7), Mamić 6,5, Chinedu 7. Trener Lozo 8.
 
Ocjena utakmice: 6,5.
Igrač dvoboja: Kušeta (Solin).
 
Nevjerojatne su rezultatske nelogičnosti u ovoj "ligi 12": Solin bude teško poražen na svom terenu od drugoplasiranoga Vukovara (2:5), a potom pobijedi u gostima novoga elitnoga člana Rudeša koji ide gore, ali još nije i teorijski osigurao naslov prvaka. On će u najviši rang moći i kao drugoplasirani, no to ne bi bilo trijumfalno i moglo bi se reći kako je kročio u stupanj više zahvaljujući tome što Vukovar nije ni zatražio licenciju. Da je danas osvojio samo bod Rudeš je mogao prirediti i konačno slavlje, premda je i ovako malo vjerojatno da bi mogao biti ugrožen. Može se doduše dogoditi, ali to je teorijska pretpostavka, da odlučuje susret posljednjega kola Rudeš - Vukovar 1991.
Najveći dobitnik ove utakmice je trener Solina Marko Lozo (34). Lozo rođeni Splićanin podrijetlom Imoćan, stanovnik Zagreba i to vrlo blizu, najbliže Rudešovu stadionu. Sada na privremenom radu u Solinu! Bio je i dva mjeseca trener Rudeša u sezoni 2017./2018. kada je Rudeš ispao iz Prve HNL. Rudeš je na domaćem terenu pao poslije dvije godine i može se reći: od Lozine ruke: "ko će kome nego svoj svome"!
S Lozom je uvijek zanimljivo razgovarati, on je pun analiza i zaključaka, takav bio je i kao kratkotrajni trener onoga Rudeša. Lozo je rekao: "Vratar Kargotić nas je upropastio na prethodnim utakmicama, danas bio je odličan. Danas smo jako dobro odigrali defanzivni blok, branili smo se nisko, zatvorili smo glavne Rudešove koridore: Oddeija desno i Pasaričeka lijevo."
Trener Rudeša Davor Mladina suprotstavio se našoj ideji da prvaka riješi posljednje kolo i susret Rudeš - Vukovar. "Mi ne želimo takav scenarij, mi želimo biti pobjednici u svakom pogledu i prije posljednjeg kola. Danas naši napadači nisu bili dovoljno agresivni na ubačaje. Sljedeću utakmicu igramo u Vinkovcima i to bi trebao biti kraj.  S osvojenim bodom riješili bismo sve."
Mladini nije samo do prvoga mjesta prije samoga svršetka. On želi ostati trener i u najelitnijem rangu. Već nekoliko tjedana ispitujemo kakvi su njegovi izgledi. Priče su svakojake: te doći će Jelavić iz Lokomotiva, pa možda  direktor Rudešove škole Komljenović... Sportski direktor Marić je nedavno u Večernjaku spomenuo i Prosinečkog...Mladina misli kako njegova pozicija nije ugrožena ni u najvišem rangu, ali želi u njega ući s najvećim trijumfom. "Bili smo cijelo prvenstvo vodeći, ne želim to pokvariti", kaže.
Rudeš je danas igrao sporo, to je i inače najveći nedostatak. Brian Oddei dribla, ali dribla na mjestu, ili ulazi s desna u sredinu, ponekad uspješno, ponekad ne! Duge lopte su problem. Vezni to ne čine dovoljno precizno. Pitanje je tko će od tih igrača biti zadržan kako bi igrao elitni rang. Lozo izjavljuje: "Stoperi mogu, Gudelj i Kovačević mogu..." Trener Dragovoljca Božić kaže: "Nisu danas bili dobri, no mogu dečki bolje. Tko može elitno, to ćemo tek vidjeti". Mićo Vujanić, legenda Rudeša kojemu je direktor Čondrić danas na sredini igrališta predao priznanje, i poslije pobjede Rudeša nad Dubravom TK (4:1) u prošlom kolu, izjavio je: "Nitko od ovih igrača ne može igrati najviši rang"! Bit će u Rudešu dosta zanimljivoga.