Barcina Akademija u Hrvatskoj održala se jedina od svih ostalih, Realova je plesala jedno ljeto, Juventusova dva. Branko Pavlica se upravo vratio iz Barcelone, Plazina i Šaka su dvojac koji su imali priliku tjedan dana trenirati u La Masia

 

Ovog Ljeta održan je Barcin kamp u Zagrebu na terenima NK Špansko. Pet dana polaznici svih uzrasta pod stručnim nadzorom trenera FC Barcelone uz asistenciju naših domaćih provodili su program Barcine Akademije koja održava kampove diljem svijeta.   Barça Academy je sportska škola namijenjena dječacima i djevojčicama od 6 do 18 godina koja slijedi i provodi model igre uspostavljen u trenerskim timovima FC Barcelone. Pored Barcelone kamp su u Hrvatskoj organizirali nogometni velikani jedne godine Real u Zagrebu i dvije Juventus u Umagu, ove godine je i Liverpool u Kostreni. Barcelona je svoj održala preko desetljeća, mijenjali su se promotori i nosioci licence, posljednjih pet godina Branko Pavlice je preuzeo ovaj posao i svake godine pokušava opravdati i kroz njegovu organizaciju održati i potvrditi visoki rejting koji naš nogomet ima u svijetu.

Barcelona i njezin tim zadužen za provedbu ovoga programa to cijene i jedino od svih kampova koji se održavaju diljem svijeta njegovom pobjedniku omogućen je boravak i treniranje s vršnjacima u La Masai, Barcinoj omladinskoj školi. Branko Pavlica je na ovu povlasticu posebno ponosan, puno ulaže da svake godine kamp podigne na višu razinu.

Nakon odrađenog ovogodišnjeg kampa koji smo i mi medijski popratili pozvao nas je da zajedno pogledamo i uvjerimo se kako se isti provodi u Austriji, njenom glavnom gradu Beču. Uvjerili smo se da je naš ili bolje rečeno Pavičin u Zagrebu po svemu na višoj razini, jedino zaostaje po infrastrukturi (nogometnim terenima). Standard sportskih objekata u Austriji je na puno višoj razini od onih na kojem naši treneri proizvode igrače svjetske klase.

Doznali smo iz razgovora s Pavlicom, odmah nakon povratka iz Beča postavio si je zadaću da na novoizgrađenom nogometnom kompleksu Pampas u Osijeku u 2024, održi kampus, uz Zagreb u Hrvatskoj.  Kako njemu pripada licenca i za Balkan za sada je sigurno da će se održati u Baru u Crnoj Gori i Ilijašu (Sarajevo) BiH, a još uvijek traju dogovori oko Beograda u susjednoj Srbiji.

Dvojica dječaka, polaznika kampa u Zagrebu ove godine upravo su se vratili iz Barcelone, trenirali su u La Masiji, gledali utakmicu Barcelona-Porto i Barcelona-Atletico. Šimun Plazina iz HAŠK-a i David Šaka iz Lokomotive puni su dojmova, a i glavne face su među suigračima u svojim klubovima nakon povratka.

Iako posjet Barceloni nije zamišljen niti katalanskog velikana na bilo koji način obvezuje s karijerama naših talenata, za njih je ovo veliki poticaj za daljnji rad, uporno treniranje, a jednog dana tko zna.

- Proveli smo lijepih tjedan dana u Barceloni, dečki su osjetili duh i veličinu kluba, trenirali su sa svojim vršnjacima, igrali trening utakmice i dobro prezentirali talent koji imaju. Gledali utakmicu LP i prvenstvenu, kao i onu juniorske LP. Razgovarali smo s Barcelonom i ljudima zaduženim za provedbu ovog programa o predstojećim aktivnostima, sada već znamo da će se kamp u Zagrebu održati u lipnju, od 21.-25. na terenima NK Špansko. Špansko se pokazalo vrlo dobro uz neke detalje koje ove godine treba popraviti, rekao nam je Pavlica

Uvjeti korištenja
Korištenjem ovih stranica i njenih dijelova suglasni se s politikom zaštite podataka i uvjetima korištenja. Naše stranice ne prikupljaju osobne podatke niti omogućuje trećim stranama profiliranje i praćenja naših korisnika. Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići. Više informacija možete pronaći na linkovima niže.